Ako tražite mobitel ili telefon onda ste na pravom mjestu!

Potrudili smo se da vam ponudimo kvalitetne proizvode sa orginalnom garancijom proizvođača iz navedenih kategorija. Kupite online sa dostavom na vašu adresu. Vaša sigurna internet trgovina ProComp.ba!

Prijavite se na newsletter!

Treba vam novi mobitel, ali se ne možete odlučiti koji telefon kupiti. Napisali smo kratki vodič kako bi vam olakšali pri ododbru svog novog mobitela.

Razmislite koje funkcije su vam bitne!

Započnite sa sortiranjem funkcija po krucijalnoj važnosti i napravite listu. Uz pomoč liste uporedite ponudu mobitela i vodite se time da vaš novi mobitel sadrži sve potrebno Vama i Vašim potrebama. Postoji mnogo stvari koje treba uzeti u obzir pri kupovini novog mobitela s toga razmislite o sljedećim pitanjima.
Da li Vam treba mobitel sa većim ekranom?
Da li prefirate korištenje mobitela jednom rukom?
Da li Vam igra ulogu dugotrajnosti baterije? Ili možda kvaliteta kamere?
Da li Vam treba dosta slobodnog prostora za pohranivanje podataka ili instaliranje aplikacija? Možda često putujete i treba Vam telefon sa 2 Sim kartice.

Razmislite o operativnom sistemu mobilnih uređaja!

Postoje samo dva operativna sistema koje trebate da uzmete u obzir a to su Androdid i iOS. Oba opeativna sistema pružaju strasno kvalitetku podršku i lagana su za upotrebu. Zbog navika pokušajte ostati na istom operativnom sistemu što duže vremena. Android pruža veći izbor mobitela poznatih svjetskih brendova kao što su: Samsung, Huawei, Xiaomi, Nokia po različitim cijenama, koji ima više mogučnosti prilagodjavanja i odličan asortiman aplikacija. Ako ste već upoznati sa korištenjem Android aplikacija kao što su: Google Maps-a, Google Docs, i Google Assistant-a, onda bi za Vas Android bio pravi odabir. Ako koristite MacBook-a ili Imac onda bi iOS bio puno bolji odabir zbog apliakacija koje bi bile kompatibilne.

Mi vam svakako preporučujemo da prostudirate i pročitate o mobitelu koji želite kupiti prije same kupovine. Ako ne znate puno o mobitelima uzmite savjet od nekog od vaših prijatelja ili člana porodice, biće vam od pomoči.

Evo nekih bitnih stvari koje bi trebalo da znate

Dizajn: Ako želite nešto što možete koristiti jednom rukom, onda dobro razmislite o veličini mobitela. Puno današnjih mobitela ima staklo sa prednje i zadnje strane što ih čini lakšim i tanjim. Provjerite da li vam otkuljučavanje na otisak prsta odgovara jer na mnogim uređajima taj senzora se nalazi na pozadini mobitela prije nego na prednjoj strani.

Ekran: Provest ćete mnogo vremena u prilagođavanju na veličinu i oblik ekrana, zato vodite brigu da je sve to po Vašoj želji i naravno mora biti u visokoj rezoluciji. Naša preporuka je da odaberete minimalno full HD(1920x1080 pixela), ili možda čak i bolje 2160x1080 pixela, ako je mobitel u normalnom razmjeru 18:9. Sve preko 1080 će biti dovoljno. Samsung Galaxy i Apple Iphone koriste AMOLED ekrane što ih čine vrlo kvalitetnim telefonima.

Performanse: Ovo se odnosi na dvije stvari od krucijalnog značaja: RAM i Procesor. Procesor je važniji s obzirom da je to ogledalo brzine i jačine uređaja. Za Android mobitele, Qualcomm Snapdragon 865 je trenutno odličan izbor. Ne znamo koliko rama je potrebno sve zavisi od potrebe kupca ali preporučujemo barem 4GB barem što se tice Android uređaja. Što se tiče iOS-a oni ne zahtjevju veliku količinu RAM-a zbog dobrog optimizirnog operativnog sistema.

Operativni sistem: Ako kupite zadnju verziju iPhona dobićete i zadnju verziju iOS-a, ali to nije tako kod Andorid urešaja. Potrebno je neko vrijeme dok vam se ažurira posljednja verzija OS.

Kamera: Kamere pametnih telefona su strašno uznapredovale u posljednih par godina. Odabir može biti različit, ali imajte na umu da dobre perforamnse kamere je mnogo više od viskog broja megapixela. Ako ste u mogučnosti isprobati kameru sami onda to i uradite, ali također trebate se informisati o istoj.

Garancija i servis mobilnih uređaja

Garantni rok ovisi o brandu tako da Sasmung, Iphone, Huawei ili Xiaomi imaju različit garantni rok na svoje proizvode. Dobro pazite gdje kupujete svoje mobitele jer garancija je pola uređaja. Kupljen mobitel na našem web shopu imaju orginalnu garanciju proizvođača od 12 do 36 mjeseci. Jako je bitno da sačuvate račun i garanciju koju dobijete od trgovaca.