Kupujte novi televizor? Na pravom ste mjestu!

Potrudili smo se da vam ponudimo kvalitetne proizvode sa orginalnom garancijom proizvođača iz navedenih kategorija. Kupite online sa dostavom na vašu adresu. Vaša sigurna internet trgovina ProComp.ba!

Prijavite se na newsletter!

Treba vam novi televizor, ali se ne možete odlučiti koji televizor kupiti. Napisali smo kratki vodič kako bi vam olakšali pri ododbru svog novog televizora.

Televizor se ne kupuje svaki dan s toga se dobro informišite prije kupovine vašeg novog televizor-a. U prošlosti su plazma televizori bili bolji od LCD televizora u pogledu kvalitata boje i visokih vrijednosti kontrasta. Današnji LCD televizori s LED pozadinskim osvjetljenjem postižu istu kvalitetu slike, a nova OLED tehnologija je kvalitenije rješenje. Izbor također ovisi o veličini ekrana. Procomp.ba ima u ponudi veliki izbor televizora svih poznati svjetskih brendova Sony, Samsung, Toshiba, Philips, LG, Tesla, Vivax, Vox i Tesla. Saznajte ovdje koja tehnologija i veličina ekrana najbolje odgovaraju vašim potrebama. Garancija i podrška televizora koje kupite na ProComp.ba je ovlašetenih servisa tako da imate puno podrsku i garanciju. Cijene televizora se kreču od 179KM pa sve do nekoliko hiljada maraka. Cijena naravno varira od brenda, veličine ekran i još dosta bitnih stvari.

Prava veličina ekrana

Mali i srednji televizori se ubrajau televizori sa dijagonalom od 81 do 109 centimetara (32 do 42 inča). Televizori s dijagonalom većom od 50 inča prikladni su za vlastito kućno kino. Prava veličina ovisi o udaljenosti između televizora i vas gdje sjdite. Naša preporuka je sljedeća: Udaljenost treba biti približno tri puta veća od dijagonale ekrana. Zakrivljeni televizori imaju smisla posebno za TV od 50 inča pa na više. Na ProComp.ba također ćete pronaći televizore velikih ekrana od 55 inča pa nadalje.

Vrste rezolucije ekrana

Rezolucija ekrana nije ništa drugo nego mjerenje broja piksela procjenom visine i širine. Rezolucije koje danas imamo u ponudi su sljedeće: HD, HD Ready, Full HD, 2K, 4K i 8K. Više o rezolicuji ekrana napisali smo detaljan članak koji možete pročitati na našem blogu na sljedećem linku: https://procomp.ba/blog/koje-su-rezolucije-ekrana-i-koje-su-njihove-oznake/

LCD TV: Na što obratiti pažnju prilikom kupovine?

LCD televizori ("Tekući kristalni ekran") su bolji od plazma televizora, posebno s obzirom na potrošnju energije i svjetlosnu učinkovitost. Uređaji integriraju pozadinsko osvjetljenje; fluorescentne cijevi i dalje se koriste u starijim modelima. Na trenutnim LCD televizorima LED diode preuzimaju pozadinsko osvjetljenje. Oni također impresioniraju dobrim vrijednostima kontrasta. Kada danas govorimo o LCD televiziji, obično je to LED televizija. Budući da se LED-ovi mogu pojedinačno isključiti za razliku od prethodno korištenih fluorescentnih cijevi, trenutni modeli uvjeravaju vrlo dobrim kontrastom i izvrsnom razinom crne boje. Razlikuju se između "Edge LED", "Full LED" i "Direct LED": televizori s "Edge LED" integriraju svjetla samo na rubu, svjetlost se distribuira putem ogledala i uređaji mogu biti izrazito ravni. Međutim, na rubovima zaslona često se mogu vidjeti svjetlija područja, koja se zovu zamućivanje. U druge dvije alternative, "Full LED" i "Direct LED", LED-ove su ravnomjerno raspoređene. Kontrola osvjetljenja je preciznija, slika je obično bolja i ne dolazi do zamućenja. Za većinu kupaca najprikladniji su trenutni LED televizori proizvođača marki poput Samsung, Sony i LG.

OLED televizor: budućnost televizora

Novi OLED televizori dostupni na tržištu kombiniraju prednosti LCD i plazma ekrana. Oled ekrni ostvaruje izvanrednu kvalitetu slike koju LED i plazma ekrani ne mogu postići. OLED tehnologija je do 1.000 puta brža od najbržih LED ekrana, što je čini idealnom za igranje video igara i brze sportske sekvence. Još jedna prednost je odličan kut gledanja: Na ovaj način možete uživati ​​i u filmovima s prijateljima, jer ljudi koji sjede sa strane također vide oštru sliku. OLED-ovi (organske svetleće diode) upravljaju se pojedinačno, slika je posebno kontrastna i intenzivna u boji. Troše manje energije od LCD televizora i mogu se proizvesti ekrani debljine manje od milimetra. Pozadinsko osvetljenje nije neophodno. Ovi se modeli također mogu kriviti, popularnost zakrivljenih televizora polako raste. OLED tehnologija je i dalje nova. Međutim, očekuje se da će u narednim godinama koristiti kao standard.

Android televizor

Android TV je pametna TV platforma razvijena od strane Google-a. Radi na osnovu ( “Lollipop”) operativnog sistema Android 5.0 ili kasnije. Pomoću ove platforme korisnici imaju pristup Google Play Store-u kako bi preuzeli Android aplikacije, uključujući i usluge Media Streaming kanala tipa Netflix i Hulu, kao i omiljene video igre.

3D televizor

3D je dodatna karakteristika u mnogim high-end televizorima. Takvi televizori mogu da prikazuju video zapise koji su napravljeni u 3D tehnologiji. Za gledanje 3D sadržaja biće vam potrebne i 3D naočare, u zavisnosti od vrste ekrana. Ponekad, naočare se prodaju odvojeno i postoje aktivne i pasivne u zavisnosti od samog ekrana i tipa panela televizora.

Smart televizor

Smart TV vam nudi mogućnost povezivanja sa Internetom ili drugim pametnim uređajem. Mogu da koriste glasovne komande ili pokrete rukom, kontrolu preko mobilnih uređaja ili preko tastature. Surfujte internetom preko instaliranih pretraživača, gledajte video zapise na mreži (YouTube), pristupite društvenim mrežama (Facebook, Twitter) ili obavljajte video poziv. Aplikacije na pametnim televizorima su često već instalirane, dok se mnogi drugi sadržaji i aplikacije mogu preuzeti sa online prodavnice. Više o smart televizorima napisali smo detaljan članak koji možete pročitati na sljedećem linku: https://procomp.ba/blog/smart-tv/

Pogledajte odličnu ponudu LED, OLED i LCD televizora, uzmite u obzir veličinu dijagonale ekrana s obzirom na dati prostor i naručite model po vašem izboru povoljno na web shopu ProComp.ba! Platiti možete kreditnim shoping karticama skoro svih banaka koje se nalaze na našem tržištu. Također možete platit i na rate do 36 mjeseci.