Laptopi po najnižim cijenama u BiH!

Najveći izbor laptopa na jednom mjestu, odaberi među top brendovima: HP, Lenovo, Asus laptop po super cijeni i sigurnoj kupovini i do 5 godina garancije. Laptopi na rate do 36 mjeseci!

Pogledajte akcijsku ponudu laptopa

Prijenosno računalo, univerzalno u svijetu nazvano laptopi ili notebook, jedan je od inovativnih uređaja PC tehnologije, koji je omogućio rad i zabavu u pokretu, pa je već duže od 10 godina njegova prodaja u svijetu veća od prodaje tzv. desktop kompjutera.  Stoga se može reći da svi trebamo i koristimo laptope - ali koji laptop odabrati? U ovom tekstu za brzu kupovinu laptopa razmotrimo glavna pitanja koja trebate sebi postaviti da biste došli do najpogodnije modela.

Veličina ekrana

Ekran laptopa u velikoj mjeri određuje veličinu cijelog uređaja. A koliko vam je ekran potreban, stvar je praktičnosti i ličnih sklonosti. Na primjer, laptop s ekspanzivnim ekranom (preko 15 inča) izvrstan je za uživanje u video medijima ili u nekim igrama, a on sadrži i veću tastaturu koja olakšava tipkanje. S druge strane, manji laptop s, recimo ekranom od 13,3 ili 14 inča, bit će znatno lakši i puno prijenosniji.

Rezolucija zaslona

Veličina ekrana je važna, ali sve se svodi na rezoluciju. Na većini laptopa obično dobivate najmanje 1.366 x 768 piksela - što je dovoljno za većinu osnovnih operacija. Međutim, ako puno radite na uređivanju videa, igranju igara, gledanju filmova i slično, vjerovatno je da ćete poželjeti da uložite u laptop koji nudi veću rezoluciju i glatku kvalitetu slike - poput uređaja sa ekranom 1920 x 1080 (Full HD). Većina modernih laptopa i dalje dolazi sa standardnim dizajnom tipa "školjki" - imate ekran koji se preklopi na tastaturu i touchpad. Međutim, dizajni ''2 u 1'' također sve više dobijaju na popularnosti: ovi laptopi imaju odvojivi dodirni ekran koji se samostalno može koristiti kao tablet. Ovaj model laptopa ''2 in 1'' nude veću prenosivost i fleksibilnost od stadnardnih tipova, ali često imaju slabije karakteristike ili žargonski manje su moćni.

Tastatura

Današnji laptopi dolaze u različitim oblicima i veličinama, što znači da se razlikuju i tastature. Manji modeli obično nemaju dovoljno mjesta za numeričku tastaturu. Neki dizajni imaju i manje tipke sa strelicama ili premještaju tipke za pozadinu na drugu stranu tastature. Generalno, laptopi manje veličine ekrana imaju nešto manje tipki na tastaturi. U osnovi, ako želite imati  tastaturu u punoj veličini, vjerojatno ćete trebati nabaviti veći laptop. Ali, ako možete udobno raditi i na maloj tastaturi - možete birati iz cijelog spektra veličina, usmjeravajući se na druge karakteristike.

Perfomanse

Vrlo je važno da utvrdite koliko RAM-a će vam trebati za sve vaše planirane aktivnosti na laptopu, no u svakom slučaju preporučuje se imati najmanje 4 GB RAM-a. Danas ćete s većinom laptopa (čak i jeftinih) vjerojatno dobiti standardnih 8 GB - to je dovoljno za uređivanje videa i naprednije igranje. Ako ćete trebati raditi više zadataka, pa vam treba moćan laptop na nivou takvih zahtjeva, svakako razmislite o nabavci jednog sa 16 GB RAM-a. Odabir procesora je zamršeniji.

Obično se preporučuje korištenje barem Intel Core i3 procesora - dovoljno za osnovni uredski rad, pregledavanje web stranica itd. Procesori Core i5 ili AMD Ryzen prikladni su za intenzivnije zadatke, kao što su uređivanje videa, multitasking, igranje itd. Što se tiče grafike, većina laptopa će se pouzdati u grafičke karte integrirane s njihovim procesorima. Ovo će biti dovoljno za igranje (čak i osnovne 3D igre), ali ako ste profesionalni gejmer, razmislite o nabavi gaming laptopa koji će imati sve potrebne perfomase za gejming.

Baterija

Ovisno o tome koliko se često planirate kretati, vijek trajanja baterije može biti primarni ili manje važan faktor odluke. Iznenađujuće je da manji i lakši laptopi često nude dulji vijek trajanja baterije - najviše zato što dolaze s manje moćnim procesorima i ekranima niže rezolucije.  Ipak, ako često radite izvan kuće, razmislite o nabavci manjeg laptopa s jakom baterijom - za rad na dugim satima bez potrebe za ponovnim punjenjem.