Mobiteli svih svjetskih brendova na jednom mjestu!

Popularni brandovi sa originalnom garancijom proizvođača. Odlične cijene i plaćanje do 36 rata. Dostavljamo brzo i pouzdano po cijeloj BiH.

Pogledajte akcijsku ponudu mobitela

Kako izabrati pravi mobitel – Vodič za kupovinu

Mobiteli postali su potreba u ovom dobu, ali kupovina savršenog mobilnog telefona je zahtjevan zadatak. Stotine modela je u ponudi i svaki proizvođač ih opisuje kao najbolji mobitel na tržištu, koji sadrži sve funkcije što vam trebaju.

No, koji su zaista mobiteli najbolji?

Pogledajte naš lako razumljivi i praktični vodič za kupovinu mobilnih telefona i upoznajte bitne osnove o kojima treba obavezno voditi računa prilikom odabira savršenog mobitela. Mobiteli visokih performansi garantirat će nesmetano funkcioniranje uređaja. Bez obzira na to  imate li više zadataka ili igrate teške igre, ako su perfomanse uređaja zadovoljavajuće, telefonom bi trebalo lako rukovati.  

Akcenat je na ove glavne perfomanse:

1.    Faktori odgovorni za rad mobitela
2.    Ekran (veličina, rezolucija, zaštita ekrana)
3.    Dizajn uređaja (materijal od kojeg je urađen telefon)
4.    Kamera
5.    Kapacitet baterije

FAKTORI ODGOVORNI ZA RAD TELEFONA

Tri su glavna faktora odgovorna za rad smartphona i svaki ćemo objasniti:

 • Procesor
 • Radna memorija
 • Interna memorija

Procesor:  Procesor je mozak mobitela  i određuje se brojem jezgara, brzinom takta i tehnologijom izrade koja se koristi za njegovu izradu. Općenito, veći broj u nazivu procesora znači veće performanse, međutim, to nije svaki put. Trenutno se Qualcomm Snapdragon 865 smatra najsnažnijim procesorom.

RAM:  Što više RAM-a ima vaš mobitel, to će više aplikacija biti u mogućnosti pokrenuti u istom trenutku. Mjeri se u GB (1GB, 2GB, 3GB itd.). Za osnovno korištenje bez zastoja dovoljno je 2 GB RAM-a. Za pokretanje više aplikacija, najnovijih igara, uređivanje fotografija i slično dovoljno je 4GB-8GB RAM-a. Za teže aplikacije 8GB-10GB RAM-a je najbolja opcija.

Interna memorija:  Što više interne memorije za pohranu  telefon ima, toliko više igara, aplikacija, videozapisa, fotografija I slično uređaj može pohraniti. Također se mjeri u GB poput RAM-a, a alternativno je poznat i kao ROM. Neki mobiteli omogućuju vam proširenje prostora za pohranu putem memorijske kartice ako vam ikada ponestane prostora. Dakle, odaberite telefon s više prostora za pohranu nego što u prvom trenutku planirate, kako vam kasnije ne bi ponestalo memorije.

EKRAN

Ovo je još jedan važan aspekt kada želite kupiti novi mobitel. Mobilni telefon s dobrim ekranom pruža vam dobro iskustvo gledanja i lagano korištenje uređaja.

Šta treba uzeti u obzir za pravi prikaz:

 •   Veličina ekrana
 •   Ekran bez okvira
 •   Vrste prikaza
 •   Rezolucija
 •   Dizajn

Veličina ekrana:  Veći ekran pruža bolji doživljaj i veličina se mjeri dijagonalno u inčima. No, veći ekrani istovremeno znače i veće telefone, a uz sve to, veći ekrani troše više energije, pa je pravilo – što je veći mobitel (ekran) potrebna je snažnija baterija.

Ekrani bez okvira:  Glavni nedostatak većeg ekrana je to što dodaje težinu i nije uvijek zgodan za rukovanje. Stoga, kako bi ublažili ovaj problem, proizvođači mobilnih telefona smislili su "Bezel ekrane". Uski ili bez okvira telefoni su upakirani u veće veličine ekrana s istom fizičkom veličinom telefona. Neki su telefoni došli na ideju "notch display" koja koristi cijeli zaslon bez povećanja stvarne veličine telefona. Notch se isporučuje u različitim oblicima i veličinama i u njemu se mogu nalaziti kamere, senzori itd. Kada govorimo o odnosu slike, to je omjer visine i širine zaslona i 16: 9 je standardni omjer slike, ali pametni telefoni danas mogu sadržavati i veće omjere.

Vrste prikaza:  Bolji zasloni omogućuju živopisnije boje i povećavaju vaše iskustvo gledanja.

IPS-LCDOmogućuje bolje (veće) kutove gledanja
OLEDPrikazuje živopisne boje i kontrast; omogućuje veće trajanje baterije
TFT-LCDSpada u staru tehnologiju i proizvođači su je prestali koristiti

Rezolucija:  Veća rezolucija (razlučivost) rezultira jasnijim i oštrijim slikama. Rezolucije su broj prikaza izmjerenih u širini i visini. Uobičajene dostupne rezolucije su HD, FHD i QHD, a ova zadnja je trenutno najbolja rezolucija.

HDEkran sa 720x1280 piksela, što je prosječno i ne pruža dobro iskustvo
FHD (Full HD)Ekran sa 1080x1920 piksela koji izgledaju dobro, a sadržaj je jasan
QHD (Quad HD)Prikazuje 1440x2560 piksela i najbolji je ekran trenutno na tržištu

DIZAJN

Odličan dizajn mobilnog telefona osjeća se dobro u vašim rukama. Prije nego što kupite novi mobitel,  analizirajte  kako i koliko ste oštetili zadnji mobitel i odaberite u skladu s tim oblik telefona i trajnost. Birajte mudro između plastičnog, metalnog i staklenog kućišta.

Plastično tijeloTeško za rastavljanje, podložno ogrebotinama
Metalno tijeloBolja zaštita unutrašnjih dijelova, glatko i elegantno
Stakleno tijelozgleda sjajno i nadopunjuje dizajn,  no može se lako razbiti

KAMERA

Dobra kamera snima jasne i oštre slike bogate boje. Evo 6 stvari koje pridonose karakteristikama dobre kamere:

 • Rezolucija
 • Objektiv i optika
 • Broj kamera
 • Načini i AI
 • Prednja ili Selfie kamera
 • Snimanje videozapisa

BATERIJA

Što je veći kapacitet baterije, to će duže trajati vaš telefon. Mjeri se u mAh - veći broj znači veći kapacitet. Uglavnom se telefoni napajaju baterijom od 4000-6000mAh, a mogu potrajati i do dva dana uobičajenog korištenja telefona.

Baterije se razlikuju i po vrstama punjenja i postoje 3 vrste:

 • Normalno punjenje
 • Brzo punjenje
 • Bežično punjenje

Normalno punjenje:  Ovo je najčešća vrsta tehnike punjenja baterije. Baterija pametnog telefona puni se ožičenim kabelom normalnom brzinom (prosječno oko 2 sata).

Brzo punjenje:  Baterija se može brzo napuniti do punog kapaciteta, u većini slučajeva samo za manje od jednog sata.

Bežično punjenje:  Ovaj postupak punjenja je sporiji od ožičenog punjenja, ali je praktičan i s njim nema problema.