Televizori svi svjetskih brendova na jednom mjestu!

Naručite svoj televizor na ProComp.ba po najboljoj cijeni! Brza dostava u cijeloj BiH. Odaberite način plaćanja koji Vam najviše odgovara. Dostava u roku 48h.

Pročitajte osnovne smjernice prije kupovine vašeg novog televizora.

ProComp katalogu trenutno ćete naći 166 modela televizora! Kako u toj ''džungli'' odabrati onaj koji će vam najviše odgovorati, i cijenom i s karakteristikama koje će zadovoljiti sve vaše potrebe? Naš kratki vodič kroz osnovne karakteristike koje su bitne pri odabiru televizora i nekoliko savjeta s tim u vezi sigurno će vam pomoći.

Veličina ekrana

Odabir prave veličine televizora za vaš prostor može biti izazov.
Jednostavna metoda za određivanje veličine zaslona koja će odgovarati vašoj sobi izračunava se na temelju udaljenosti gledanja. Započnite mjerenjem udaljenosti između mjesta na kojem će biti postavljen televizor i mjesta na kojem namjeravate sjediti. Zatim podijelite ukupnu udaljenost sa 2 da biste došli do predložene veličine televizora u inčima. Udaljenost gledanja (u inčima) / 2 = preporučena veličina televizora.

Za ilustraciju: ako je od ekrana vaše mjesto udaljeno 3 metra, u inčima je to 118 (1 m = 39,4 inča) i podijeljeno s 2 rezultat je – treba vam televizor sa 59 inča minimalne veličine ekrana. Podsjećanja radi, veličine televizora označene su dijagonalnim mjerenjem zaslona. Ova je metodologija samo polazište u određivanju najboljeg podudaranja. Treba uzeti u obzir i druge faktore, poput rezolucije. Naime, 4K UHD televizori imaju veću rezoluciju od 1080p i mogu se udobno gledati iz bliže udaljenosti.

Full HD ili 4K Ultra HD

Full HD rezolucija (FHD) je rezolucija 1920x1080 piksela, poznata i pod nazivom 1080p . Ultra High Definition (UHD) rezolucija je 3840x2160 piksela, također poznata kao 2160p, ali se još naziva 4K, jer ima 4 puta veću količinu piksela od standardnih televizora visoke rezolucije.
Dakle - što više piksela, jasnija je slika!

Preporučuje se 4K sadržaj za optimalno gledanje na bilo kojem UHD televizoru. Iako izvorni 4K sadržaj još nije široko dostupan, gledatelji mogu pronaći dodatni sadržaj putem streaming pružatelja i Blu-ray diskova. Svi 4K televizori imaju mogućnost povećati HD (1280x720) ili Full HD (1920x1080) sadržaj i prikazati ih u rezoluciji 3840x2160 kako bi poboljšali kvalitet slike. Šta znači rezolucija i kakvu važnost ima pročitajte na našem blogu članak gdje smo na ovu temu više toga napisali https://procomp.ba/blog/koje-su-rezolucije-ekrana-i-koje-su-njihove-oznake/

LED ili OLED

Iako ti pojmovi zvuče slično, tehnologije su zapravo prilično različite.
LED LCD televizori koriste svjetlosne diode (LED) za osvjetljavanje zaslona putem rubne rasvjete ili metoda pozadinskog osvjetljenja u čitavom nizu putem LCD ploče. Televizori s osvjetljenjem imaju LED-svjetleće dijelove oko ruba TV zaslona, ​​dok televizori s pozadinskim osvjetljenjem imaju LED diode iza TV zaslona. Ključne prednosti LED LCD televizora uključuju tanak profil, izvanredan kvalitet slike i veću svjetlinu od bilo koje druge TV tehnologije na tržištu.

Neki televizori s tehnologijom punog raspona imaju prednost u tome što mogu prigušiti određene dijelove zaslona, ​​što omogućava bolji kontrast i kvalitet slike od ostalih LED LCD tehnologija. Ova se značajka često naziva zonama zatamnjenja ili lokalnim zatamnjenjem. Organske diode za emitiranje svjetla (OLED) koriste organsku tvar koja svijetli kad se uvede električna struja. Svaki piksel pruža vlastito osvjetljenje, pa eliminira potrebu za pozadinskim osvjetljenjem.  Ova tehnologija pomaže u stvaranju slike sa savršenom crnom bojom beskonačnog kontrasta i živih boja. Ostale ključne prednosti OLED televizora uključuju nevjerovatno tanke profile, široki ugao gledanja i smanjeno zamagljivanje zbog nedostatka zaslona

Brzina osvježavanja

Brzina osvježavanja predstavlja broj bljeskanja u sekundi ili osvježenja slike na zaslonu. Trepćući nizom fotografija, televizor stvara iluziju pokreta.  Brzina osvježavanja mjeri se u hertzima. Ako je brzina osvježavanja 60 Hz, slika se osvježava 60 puta u sekundi. To je uglavnom standard, dok više premium televizora imaju izvornu brzinu osvježavanja od 120 Hz, a to znači bolju sliku. Međutim, mnogi će televizijski brendovi koristiti različitu terminologiju za opisivanje glatkoće kretanja, a ne koliko se brzo osvježava slika.

Na primjer, robne marke mogu navesti brzinu kretanja 120 ili TruMotion 120, ali izvorna brzina osvježavanja iznosi 60 Hz. Koja je razlika? Proizvođači televizora mogu primijeniti tehnologije za poboljšanje pokreta, što poboljšava glatkoću i smanjuje drhtavost. Općenito, što je viša tehnologija pokreta, slika će biti glatkija. Potrudili smo se da napišemo jedan detaljan vodič za kupovinu televizora koji možete da pročitate na sljedećem linku: https://procomp.ba/blog/televizor-vodic-za-kupovinu/

Smart TV

Kad je TV označen kao pametan, to se odnosi na sposobnost uređaja za povezivanje s internetom. Ova funkcija omogućava gledateljima da koriste niz aplikacija i usluga, uključujući Netflix, Hulu, YouTube i još mnogo toga.

Za optimalno iskustvo, vašem pametnom televizoru potrebna je odgovarajuća brzina interneta koju ugovarate sa provajderom, kao i neposredna blizina vašeg usmjerivača (routera). U suprotnom može doći do problema s vezom i korištenjem funkcije pametnog televizora. Kako biste uživali u sadržaju 4K Ultra HD kvalitete, preporučuje se minimalna brzina interneta od 25 Mbps i ako je nemate, predlažemo nadogradnju internetske usluge i / ili usmjerivača. Više o smart televizorima možete pročitati na našem blogu na sljedećem linku: https://procomp.ba/blog/smart-tv/