Električni romobili - skuteri - bicikli za ugodnu gradsku vožnju!

Veliki izbor električnih romobila - skutera - bicikala po akcijskim cijenama. Kupite online sa dostavom na vašu adresu sa mogučnošću kupovine na rate. Vaša sigurna internet trgovina ProComp.ba!

Pogledajte akcijsku ponudu

Prateći ovaj vodič za kupovinu električnog romobila, naučićete mnogo o osnovnim karakteristikama, kao i samom održavanju i cijenama. Ovo će vam u mnogome olakšati kupovinu. Kupovina romobila u mnogo čemu sliči kupovini automobila ili motocikla.

Električni romobili imaju velike, ponekad i dvostruke motore. Produženi vijek trajanja baterije daje veliku slobodu tokom korištenja skutera. Hidraulično aktivirane disk kočnice za zaustavljanje pri velikim brzinama pojačavaju sigurnost i ove skutere bacaju u sam vrh potražnje. Njihove velike gume jedine su prikladne za terenske vožnje, pa iako se sa ovim skuterima možete voziti “s posla – na posao” – preporuka je da ga koristite na neravnim terenima.

Nakon ovoga, nadamo se da ste našli kategoriju u kojoj ćete tražiti neki skuter za sebe. Trebate obratiti pažnju na karakteristike koje trebate uzeti u obzir prilikom odlučivanja o kupovini. Bitno je da na vrijeme odlučite kako ćete koristiti skuter, do koje cijene mislite ići, koja je najveća brzina romobil-a, kočnice, gume i sl.

Cijena električnih romobila

Naravno da je ovo skoro, pa najbitnija odluka. Uvijek će biti bolje i lošije odluke u kupnji električnih romobila, ali zna se da se za jeftine pare ne može uzeti neki bitno dobar električni romobil. Doduše, svi romobili imaju svoje kvalitete i cijena najbolje pokazuje o čemu se radi. Vrlo je bitno da ne uzimate zdravo za gotovo sve ono što proizvođači reklamiraju, jer ponekad ćete naletiti na lažne karakteristike, pa i to imajte na umu prilikom praćenja cijena i onoga što se nudi.

Baterija

Udaljenost koju ćete preći sa napunjenom baterijom je jako bitna stvar prilikom odabira romobil-a. Praćenjem ponude došlo se do zaključka da proizvođači precjenjuju trajnost baterije na romobilima u prosjeku i do 30%. To obavezno imajte na umu, kao i to da se vremenom trajnost baterije smanjuje pa je vrlo bitno da je baterija pouzdana.

Težina

Ako imate potrebu da često prenosite svoj romobil, obavezno pratite težinu i gabarite romobil-a. Ovo je takođe izražena potreba ako dolazite na odredište koje nema lift ili pomagala za prenos romobil-a. Ako se nađete negdje daleko, imate potrebu da romobil odložite u prtljažniku auta, veoma je bitno da romobil nije težak i da je lako manipulisati s njim.

Najveća brzina

Brzina nije toliko bitna za onoga kome je dovoljno 20 kMh. Možete tražiti brze romobile, ali razmislite i o zakonskoj regulativi. Mnogi gradovi ne dozvoljavaju veće brzine skutera od 20 kMh. Osim brzine da napomenemo – ne zaboravite nositi zaštitnu kacigu.

Snaga motora

Romobili imaju snagu motora od 200 do 670 vata. Za odrasle osobe ne preporučujemo ništa ispod 250 vata za dnevno putovanje na posao. Ovo je dovoljno i dobro za ravna i blago brdovita područja. Ako živite u području sa strmijim brežuljcima, razmislite da idete na 350 ili 500 vata. Ako uzmete romobil i od 500 W, vaš romobil će usporiti na brdima srednje veličine.

Kočnice

Postoje četiri glavne vrste kočnica: električna, stopala, bubanj i disk. Ovo je navedeno po redoslijedu korisnosti. Od najmanje učinkovitih do najučinkovitijih i mogu se instalirati na prednju, stražnju ili obje gume.

Gume

Gume koje skuteri posjeduju se dijele u dvije grupe: pneumatske na pumpanje i bezzračne gume. Pneumatske gume imaju prednost prilikom udara ili doskoka na tvrdo tlo, i lakše je kontrolisati skuter sa ovom vrstom guma. Ali nedostatak im je što se za razliku od bezzračnih guma lakše buše i kidaju. Što se tiće bezzračnih guma, one su u svemu u zaostatku u odnosu na pneumatske gume.

Ako još niste donijeli odluku ili se dvoumite o modelu, mi vam možemo pomoći. Tražite model sa trajanjem baterije do 30 kilometara, romobil sa dobrom kočnicom i motorom od bar 250W. Sve ovo možete naći relativno jeftino, i za početnike je više nego dobro.