Klima uređaji poznatih svjetskih brendova na jednom mjestu

Nudimo odličan izbor klima uređaja po super cijenama. Kupite online sa dostavom na vašu adresu sa mogučnošću kupovine na rate. Vaša sigurna internet trgovina ProComp.ba!

Na pragu smo sezene u kojoj se uvijek posebno nameće jedan uređaj – klima. Bilo da morate zamijeniti stari ili ga prvi put nabavljate, počinjemo s osnovnim pitanjem: koji tip klima uređaja vam je potreban? U ponudi klima uredjaja postoje 3 vrste : prenosive ili pokretne klime, zidne ili tzv. standardne jedinice, te stropni klima uređaji. Svaki od njih daje iste rezultate, ali ipak pojedinačno odgovaraju različitim potrebama i situacijama, što ćemo objasniti u kratkom vodiču.

Ove jedinice zahtijevaju profesionalnu ugradnju, ali oslobađaju dragocjeni prostor u stanovima i uredima. Pored toga, mirniji su od prenosivih uređaja i montiraju se na zidove s vanjskom jedinicom koja uklanja toplinu i sve kondenzate iz prostorije. Uz hlađenje, ove jedinice također su u mogućnosti učinkovitije grijati prostorije od centralnog grijanja.

Prenosivi uređaji savršeni su za dom ili bilo koje okruženje u kojem je svestranost ključna. Mogu se lako premještati iz sobe u sobu i između spratova. Dovoljno su moćni za hlađenje svih veličina soba bez profesionalne instalacije. Jednostavno i trenutno priključivanje ovog uređaja, šti čemu se štedi trošak instalacije, njegova je glavna prednost.

Slično kao i zidne jedinice, ove klime zahtijevaju profesionalnu ugradnju, ali umjesto da se montiraju na zid, ugrađuju se na vaš strop, što je još jedan način za racionalnije korištenje prostora. I stropna klima ima vanjsku jedinicu za uklanjanje topline, a može se koristiti i za učinkovitije zagrijavanje prostorija od centralnog grijanja.

Koje biste karakteristike trebali tražiti?

Klima uređaji uključuju širok spektar funkcija, stoga je važno znati na što treba paziti da bi vam uređaj najviše koristio.

Mogu li klima uređaji grijati i prostoriju?

Mnogi klima uređaji imaju opciju grijanja, koju možete koristiti zajedno s vašim centralnim grijanjem kako bi se povećala temperatura u sobi, a u nekim slučajevima se koriste i kao jedini izvor toplote. Klimatske jedinice koje nude način grijanja potražite ovdje.

Trebaju li klima uređaji održavanje / servisiranje?

Apsolutno. Redovno i jednostavno održavanje održavat će vaš klima uređaj nesmetano i smanjuje rizik da bilo šta ozbiljnije pođe po zlu s vašim uređajem. Osnovno održavanje obavljate sami, a to je obavezno redovito ispuštanje vode iz prijenosnih jedinica i povremeno čišćenje filtera za prašinu, što osigurava da vaš klima uređaj učinkovito radi. Preporučuje se ipak i godišnje profesionalno servisiranje, što prudužava vijek trajanja vaše klime i osigurava njihovu maksimalnu funkcionalnost.

Kako funkcionira klima uređaj?

Jednostavno rečeno, klima uređaji djeluju na isti način kao i hladnjak. Oni hlade zrak u vašoj sobi uklanjajući toplinu i vlagu!

Prvo, topli zrak iz prostorije se uvlači u sustav prije nego što se provede kroz zavojnicu hladnog isparivača. Ovdje se zrak hladi, a dio vlage uklanja.

Zatim rashladno sredstvo apsorbira toplinu iz zraka koji se kroz odvodno crijevo odzračuje kroz zid ili prozor. Kako se to događa, u sistemu se kondenzira voda koja se ili automatski ispražnjava kroz odgovarajući odvod u modelima s vanjskim jedinicama ili se skuplja u spremniku prenosivih klima, koji treba redovito prazniti. No, većina klima uređaja samoisparava, pa neće trebati njihovo redovito pražnjenje. Finalni proces u klima uređaju je da se hladni zrak ispuhuje u prostoriju, čime se smanjuju ukupna temperatura i vlažnost.

Koliko su bučni klima uređaji?

Prijenosni klima uređaji bučniji su od fiksnih zidnih ili stropnih modela, jer se većina pokretnih mehanizama na tim tzv. split modelima nalazi s vanjske strane zgrade. Razina buke odnosi se na način rada ili podešavanje jedinice ispod. Postavke s velikom brzinom ventilatora obično su glasnije, ali mnogi modeli nude noćni način rada koji pomaže u smanjivanju buke za mirniji san.

Potrošnja energije

Općenito, klima uređaji troše puno energije, ali korisnik može utjecati na količinu koju koristi njegova osobna jedinica. Jednostavnim podešavanjem isključivanja jedinice kada je temperatura u prostoriji ugodna, količina potrošnje energije drastično će se smanjiti.

Mogu li klima uređaji grijati i prostoriju?

Mnogi klima uređaji imaju opciju grijanja, koju možete koristiti zajedno s vašim centralnim grijanjem kako bi se povećala temperatura u sobi, a u nekim slučajevima se koriste i kao jedini izvor toplote. Klimatske jedinice koje nude način grijanja potražite ovdje.