laptop

Prije svega, ako želite koristiti laptop za AutoCAD LT za 2D crtanje, za to ne morate kupiti vrhunske strojeve. Pokrenuo sam AutoCAD LT 2015 i 2018 bez problema na laptopu, pa iako se nešto sporije AutoCad učitavao – još uvijek je radio. Kada tražite novi laptop za novi AutoCad, onda budite spremni da će te platiti nešto više da sebi priuštite brz i kvalitetan stroj koji će besprijekorno pokretati novi AutoCad.

Šta je bitno za dobar laptop za AutoCad

Pošto se nisu mnogo promjenili, zahtjevi se uglavnom temelje na minimalnim službenim karakteristikama za AutoCad 2018.

Multi-core procesor

Ako radite sa 2D crtežima, u ovoj kategoriji teško da će te pogriješiti. Ali ako možete potrošiti više, recimo 1500 KM , trebali biste tražiti procesor sa 4 jezgre i sa taktovima brzine iznad 3 GHz. Za osnovne performanse i7-6700HQ, i7-7700HQ i i5-7300HQ su najbolje opcije. A dobra stvar je što se ovi procesori mogu naći u jeftinijim laptopima. To je za rad sa 2D crtežima. U isto vrijeme, ako tražite laptop koji nudi ravnotežu vijeka trajanja baterije i performansi – i7 U serija procesora bi bila bolja. Npr. i7-7500U, i7-6500U, i7-6600U, i5-7200U.

8 GB RAM-a

Za sve profesionalce i njihove ozbiljne projekte, ne bi vam preporučio kupnju bilo čega ispod 8GB. Budući da je AutoCad jako zahtjevna aplikacija, nemojte štedjeti na RAM-u ako ste u mogućnosti da kupite još. Što više to bolje. Čak ako ste i teži multitasker, 16GB je odličan izbor.

Veliki ekran

Ne bi trebali da imate ekran ispod 15 inča. Prije bi vas savjetovali da nabavite laptop sa 17 inča kako bi olakšali sebi preglednost,a time i sam rad. Nemojte kupiti slabiji HD ekran (sa rezolucijom od 1366 × 768). Danas je skoro pa standard za 15 i 17 inča ekran koji prikazuje rezoluciju 1920 x 2080. Jedan takav bi trebali da imate. Iako verzije AutoCAD 2017 i 2018 podržava mogučnost prikaza 4K, nije još potrebno toliko insistirati na tome. I možete, ali i ne morate.

Grafička kartica

Ako radite sa složenim 3D modelima, vaš će procesor zasigurno biti zahvalan za pomoć koju može dobiti od posvećene grafičke kartice. Aplikacije poput AutoCAD-a oslanjaju se na te grafičke kartice kako bi pružile glatki prikaz tokom rada. Dakle, koliko god to možete u okviru vašeg buđeta – kupite što bolju grafičku karticu. Gotovo sve namjenske grafičke kartice proizvode Nvidia i AMD (Radeon linija), pa kupovinom jedne od njih vi će te biti zadovoljni.

Loše grafičke kartice za AutoCAD:
– Bilo koji grafički čip u AMD APU
– Sve u liniji Intel HD
– Početni Nvidia čipovi: 920M, 930M, 940MX, 1040

Dobre grafičke kartice za AutoCAD:
– Intel HD Graphics 610 ili bolji
– Intel Iris 540 ili bolje
– Nvidia GeForce GTX 1050 ili bolja
– Nvidia Quadro M1000M ili bolja
– AMD FirePro W4190M ili AMD R9 M370X ili bolji

Najbolje grafičke kartice za AutoCAD:
– Nvidia Quadro M5000M ili čak M5500M
– Nvidia GeForce 1060 ili bolja (1070, 1080)

SSD (Solid State Drive) Disk

Ovdje sigurno možemo konstatovati – SSD su mnogi nazvali najboljom investicijom koju možete učiniti kako bi imali brz laptop. SSD neće poboljšati performanse AutoCAD-a koliko će poboljšati brzinu čitavog sistema. Obavezno – ako nemate dovoljno novca za SSD, možete kupiti laptop sa dodatnim praznim utorom za njega. Bilo kada ga ugradite jako mnogo će te ubrzati rad laptopa i time i rad sa AutoCad-om.

Baterija

Ovo je od situacije do situacije. Naravno ako radite blizu utičnice ili u kancelariji, vi ćete koristiti direktno struju, bez trošenja baterije. Ako ste vani ili u pokretu onda će vam rad s baterijom biti jedini izbor. U ovom slučaju (ako ste u mogućnosti), kupite što bolju bateriju za vaš dugotrajniji rad.

Šta bi još bilo lijepo za AutoCad

Već smo rekli da bi za ugodno korištenje ovog programa dobro bilo imati bar 16GB RAM-a. Kako vrijeme prolazi, program koristi sve više i više memorije (što vrijedi i za AutoCAD). Imati više od 8GB osigurat će vam da nećete biti u nevolji kada morate pokrenuti 2 ili 3 aplikacije koje su gladne memorije.

Ekran visoke rezolucije i miš

Visoka rezolucija je ključni dio high-end laptopa. Pod tim podrazumjevamo ekrane iznad 1920 x 1080 koji su postali standard u današnje vrijeme. Čak i ako kupite najbolji laptop za AutoCAD, trebate kupiti kvalitetan miš. Ne štedite na ulaganju u udobnost i kupite najkvalitetniji model miša.

Odličnu ponudu laptop za AutoCad možete pogledati na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/523-laptopi