Servis laptopa u ProComp servisu

servis laptopa

Zamjena ekrana na laptopu

Servis laptopa je česta pojava u našem ProComp servisu. Ekran laptopa je pored hard diska najosjetljiviji dio laptopa. Vrlo često korisnici oštete ekran nepažljivim rukovanjem ili direktnim padom laptopa na tvrdu podlogu. Tada je potrebna zamjena ekrana. Veliki izbor ekrana na našem lageru je garancija brze popravke i zamjene oštećenog ekrana. Tokom popravke, ne naplaćuje se usluga zamjene ekrana ako je kupljen u našem servisu.

Servis laptopa uključuje zamjenu ekrana.

Osim direktnih oštećenja, ekran laptopa može da bude kvaran u smislu nestabilne slike, ekran se pali/gasi itd. Budući da na lageru imamo i velik izbor elektronskih dijelova, i ove kvarove uspješno rješavamo.

Popravka matične ploče

Dugotrajnim neprekidnim korištenjem laptopa u poslu, vrlo često strada matična ploča. To se dešava zbog velike toplote i pregrijavanja koje sam laptop proizvodi. Neki od pokazatelja kvara na matičnoj ploči su: laptop ne pokazuje nikakve znake prilikom paljenja, USB portovi ne rade, iznenadni “plavi ekran” itd. Tada se pristupa eventualnoj popravci ili zamjeni matične ploče.

Rješenja problema zavisi od vrste kvara, pa se rade određene zamjene komponenti: zamjena podnožja memorije, zamjena podnožja procesora (CPU socket), zamjena čipova ili naponskih kontrolera.

Servis laptopa se vrši kada ne radi matična ploča zbog raznih oštećenja.

Korisnici vrlo često dolaze sa kvarovima prourokovanih prosutom vodom, kafom ili sokom. To je jako ozbiljan kvar koji traži intervenciju profesionalnih servisa. Kada vam se to dogodi, što prije izvadite bateriju iz laptopa (kako ne bi došlo do kratkog spoja) i što prije pronađite stručan servis koji će vam riješiti ovu neugodnost. Intervencijom na laptopu u ultrazvučnoj kadi vaš laptop će nastaviti stabilan i ispravan rad.

Servis laptopa obuhvata i zamjenu tastature

Kada imate problema sa tastaturom na laptopu, uvijek se jave velike frustracije. Tastatura se najčešće kvari mehaničkim oštećivanjem, prolijevanjem vode preko tastature, ali i intenzivnim korištenjem laptopa pa dolazi do istrošenosti same tastature. Tada se pojavi čudno ponašanje tastature u smislu da se slova sama ispisuju na ekranu, neki tasteri ne rade ili kompletna tastatura otkazuje.

Zamjena tastature može biti kompletna ili pojedinačna, tj. da se mijenja samo pojedinačni taster.

Kada je voda prolivena po tastaturi u većini slučajeva je potrebna kompletna zamjena tastature. Nije moguće adekvatno isušiti vodu koja se podvlaci pod foliju tastature i onemogućava sušenje. Zamjena tastature nije komplikovana i to se brzo završava, a jedino u slučaju da na lageru nemamo istu tastaturu tada je potrebno vrijeme da poručena tastatura stigne do servisa. Pojedinačni oštećeni tasteri se mijenjaju na licu mjesta.

Zamjena hard diska

Hard diskovi se najčešće oštete prilikom pada laptopa. Nakon ove neugodnosti hard disk prestaje sa radom i potrebna je zamjena. U tom slučaju se hard disk mjenja jako brzo i nakon instalacije kupljenog operativnog sistema laptop se isporučuje kupcu. Nažalost, zbog fizičkog oštećenja ne mogu se očitati podaci sa hard diskova i ne mogu se sačuvati uobičajenim postupcima.

Naravno da se opet pokušava povrat bitnih podataka, ali ne postoji garancija za uspjeh te radnje. Osim svega navedenog, vršimo ugradnju i zamjenu SSD medija za pohranu i time se osjetno ubrzava rad sistema i laptopa u cjelini. Svi ovi hard diskovi su provjereni prije isporuke kupcu.

Servis laptopa i popravka šarki na laptopu

Iako izgleda bezazleno, polomljena ili napuknuta šarka vam može praviti jako mnogo problema. Konstantno otvaranje i zatvaranje laptopa sa polomljenom šarkom,, dovodi do pucanja plastike ekrana i oštećenja ekrana. Ako vam se desi ovaj problem na laptopu, jedini način rješenja je zamjena polomljenog dijela.

Pošto na lageru posjedujemo velik broj raznih modela šarki, ovaj kvar se vrlo brzo rješava. Zbog ozbiljnosti ovog fizičkog oštećenja, jako je bitno što prije laptop predati iskusnim serviserima na opravak.

Popravka laptop punjača i konektora

Prilikom dugotrajnog rada, česti problemi su vezani za konektore punjača i sam punjač. Vremenom se konektori zbog učestalog priključivanja troše, habaju i kvare. Pojave se problemi da se baterija puni, pa ne puni i sl. i u tim trenutcima se možete osloniti na jak tim servisera da vam to riješe.

Popravka punjača za laptop obavlja se našem servisu brzo i ekikasno.

Adapter za laptop mora uvek biti 100% ispravan i to daje garanciju dugotrajnog mirnog rada. Popravak ili zamjena laptop punjača se u našem servisu uspješno rješava, a veliki raznovrsni modeli koji su nam dostupni, donose sigurnost da više nećete imati te probleme. Da bi produžili vijek trajanja svog punjača pokušajte da ga uvijek smjestite na neku ravnu i tvrdu površinu.

Servis laptopa uključuje čišćenje laptopa od prašine

Ovo je jako bitna radnja na koju mnogi korisnici nažalost ne obraćaju pažnju, dok ne dođe do kvara nekog dijela lalptopa. Čišćenje laptopa bi trebalo da se radi barem jednom godišnje, a ne samo u slučaju kada krene nešto loše. To je prevencija da ne bi došlo do ozbiljnijih kvarova. Čisti ventilatori i kuleri vašeg laptopa garantovati će siguran i stabilan rad u cjelini.

Prašina u laptopu može otežavati njegov rad.

U našem servisu ovo se radi izuzetno efikasno. Redovno čišćenje podrazumjeva da treba da uradite i izmjenu termalne paste i time vaš laptop učinite “kao novim”.

Instalacija operativnog sistema i čišćenje virusa

Osim otklanjanja pokvarenih dijelova laptopa, kupovina operativnih sistema i reinstalacije već postojećeg operativnog sistema je nešto što se najčešće radi u servisu. Korisnici jako često imaju problema sa operativnim sistemima prije svega nestručnim korištenjem laptopa, ali i zbog čestih napada virusa. Virus, spyware, ili malware takođe mogu napraviti značajnu štetu na laptopu ili vašim podacima.

Laptop servisa uključuje i instalaciju operativnog sistema.

Kada je laptop zaražen virusom on usporava sa radom, a u težim slučajevima uništava bitne fajlove korisnicima. Instalacija antivirusa u servisu odlično rješava te probleme, a spašavanje vaših podataka se u najvećem broju slučajeva radi uspješno.

Procomp nudi sljedeće usluge laptop servisa:

  • Zamjenu ekrana na laptopu
  • Zamjenu lampe u ekranu
  • Popravku matičnih ploča
  • Zamjenu hard diska
  • Zamjenu tastature na laptopu
  • Popravku šarki laptopa
  • Popravku punjača
  • Zamjenu DC konektora
  • Čišćenje laptopa
  • Instalaciju i reinstalaciju softvera
  • Čišćenje virusa