Mi Note 10

Prije nekoliko dana Xiaomi je lansirao trenutno najočekivaniji telefon Mi Note 10, istovremeno je najavljen i Mi Note 10 Pro model. Na globalnom tržištu je tada definitivno serija zasijala u najboljem svjetlu. Oba pomenuta modela dolaze sa primarnom kamerom od 108MP i senzorom otiska prsta na ekranu.

Telefoni su isti sa nekoliko detalja koji ih razlikuju. Nešto što se odmah primjeti je to da Mi Note 10 Pro osigurava više RAM-a i prostora za pohranu. Mi Note 10 Pro ima 8 GB RAM-a i 256 GB prostora za pohranu a Mi Note 10 dolazi sa 6 GB RAM-a i 128 GB interne pohrane. Sve zavisi od potrebe korisnika – nekome će se ovo učiniti većom a nekome zanemarivom razlikom. Oba modela vjerojatno ne podržavaju podršku za microSD kartice.

Dizajn

Šta reći o dizajnu ova dva modela telefona? Dizajn oba modela je isti, i dolaze sa istim procesorom, ekranom, baterijom, kamerama i još mnogo toga što ih čini skoro istovjetnim telefonom. Sam izgled staklenog kučišta je potpuno isti, i na taj naćin takođe nećete praviti razliku između ova dva modela.

Telefoni uključuje Gorilla Glass 5 zaštitu sa zadnje i prednje strane. Pet okomitih kamera na zadnjoj strani je isti “detalj” oba telefona i lijepo se uklapaju u dizajn serije. Na AI temelju osigurana je i podrška za otključavanje lica, a na oba modela je uključen senzor otiska prsta na ekranu.

Karakteristike

Ovu seriju telefona pogoni odlični Qualcomm Snapdragon 730G procesor. O Snapdragon-u da ponovimo to da je to izuzetno stabilan i brz procesor koji se skoro pa očekivano našao u oba navedena modela.

RAM i količina pohrane je ono što ova dva modela razlikuju: Mi Note 10 posjeduje 6GB RAM-a i 128GB pohrane a PRO 8GB RAM-a i 256GB pohrane podataka. Što se tiće kamere dolaza sa primarnom kamerom od 108MP ali da napomenemo da Mi Note 10 dolazi sa 7P lećom, dok Mi Note 10 Pro ima 8P leće. Prednja strana telefona je opremljena sa 32 megapikselnom kamerom koja daje f/2.0 otvor, a stražnje kamere imaju sljedeće karakteristike: 108MP senzor, 20 megapiksela širokougaoni senzor, 5x optički zum na 5 megapiksela kameri, 2x zum na 12 megapikselnoj kameri i 2 megapiksela makro fotoaparat. Na prednjoj strani je urez sa vodenom kapom koja uključuje selfie kameru.

Softver na kojem rade je MIUI 11 koji je temeljen na Androidu 9 Pie. Masivna baterija od 5,260mAh podržava 30W brzo punjenje.