Mobitel Xiaomi redmi 7a

Xiaomi Redmi 7A obzirom da nije mnogo skup, ostaje pitanje šta dobijamo za ne toliko puno novca? Možemo reći dosta toga, na osnovu unutrašnjosti, displeja i sjajne baterije od 4000mAh.

Prvi utisci

Xiaomi Redmi 7A ima sva obiljžja pristupačnog Android telefona. Sveukupni efekat je što upravljanje uređajem vrijedi najmanje dvostruko više.

Ključne specifikacije

  • Ekran: IPS LCD kapacitivni ekran osetljiv na dodir, 16M boja
  • Veličina: 5,75 inča, 76,7 cm 2 (~ 74,4% odnos zaslona i tijela))
  • Rezolucija:   720 x 1440 piksela, odnos 18: 9 (gustoća ~ 295 ppi)
  • OS: Android 9.0 (pita); MIUI 10.2.7
  • Chipset: Qualcomm SDM439 Snapdragon 439 (12 nm)
  • CPU: Octa-core (2×2,0 GHz Cortex-A53 i 6×1,45 GHz Cortex A53)
  • GPU: Adreno 505
  • Interno: 2 GB, 32GB
  • Glavna: 13 MP, f / 2.2, 1,12 µm, PDAF
  • Druga: 5 MP, f / 2.2, 1,12 µm
  • Senzori:  Akcelerometar, blizina, kompas
  • Baterija:  Li-Po baterija 4000 mAh koja se ne može skinuti

Za marku koja se ponosi time što nudi novčanu vrijednost u cijelom svom asortimanu, Xiaomi-jeva nova verzija Redmi 7A je savršeno utjelovljenje ovog etosa. Iako se telefon već predstavio na drugim tržištima, uključujući Indiju, Ukrajinu i Španjolsku, super pristupačni Redmi 7A sada dolazi i na obalu Velike Britanije.

S obzirom da je Xiaomi Redmi Note 7 već na vrhu naše liste najboljih telefona, može li Redmi 7A takođe zaslužiti mjesto u ovom nizu po kvalitetu i cijeni?

Koliko košta Redmi 7A?

U slučaju da ste propustili najveću prodajnu tačku ovog telefona, u Bosni i Hercegovini predstavljen je Redmi 7A koji košta samo 234.00KM. Dostupan je i možete ga kupiti na sljedećem linku:https://www.procomp.ba/mobiteli/15006-xiaomi-redmi-7a.html

Dizajn – Redmi 7A je izgrađen je od čvrstih materijala

Iako je odmah evidentno da je telefon u skladu sa budžetom prosječnog građanina, možemo istaći još jednostavnost polikarbonatnog dizajna i mikro USB priključka za punjenje, što predstavlja jednu zaokruženu cjelinu kvaliteta i cijene.

[ngg src=”galleries” ids=”28” display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0” number_of_columns=”3”]

Postoji velika baterija koja je prilagođena debljini i težini telefona i na veličinu ekrana, a zaobljena leđa telefona dobro će vam stajati na dlanu, tako da nećete imati neugodan osjećaj. Kako je napravljen od mat polikarbonata, a ne od stakla ili metala, nisu potrebne ni vidljive antenske linije, a nema ni vidljivog nabora u tijelu 7A – to je nesumnjivo čist izgled i čvrst dizajn. Postoji standardni 3,5 mm priključak za slušalice uz gornju ivicu telefona – daleko češći slučaj na tržištu pristupačnih telefona u današnje vrijeme.

Za razliku od većine budžetskih telefona koji zahtijevaju da uključite slušalice da bi radili kao antena za uključene FM radio, uz 7A, Xiaomi je zapravo dodao dodatnu internu FM antenu. To znači da možete slušati melodije direktno iz solo zvučnika telefona usmjerenog prema dolje (kojem nedostaje bas, ali nije strašno) bez potrebe za slušalicama ili povezivanjem podataka – čak se ni iPhone XS ne može pohvaliti takvom sposobnošću.

Ekran – iznenađujuće karakteristike

Okviri oko 7A-inog 5,45-inčnog displeja nisu toliko različiti u odnosu na ono što ćete naći na 740 Google Pixel 3. Čak imaju i zaobljene ugla, što dodaje vrhunski osjećaj prilikom gledanja.

Što se tiče samog displeja, on je impresivan s obzirom na cijenu. Rezolucija 720 x 1440 pri veličini 7A ekrana omogućava kompetentno oštre slike, a boje i kontrasti su u potpunosti prihvatljivi.

Zahvaljujući dijelom Xiaomijevom najnovijem korisničkom iskustvu MIUI 10 na Android Pie-u, postoji mnoštvo pametnih funkcija ekrana koje nebiste očekivali da se mogu naći na tako pristupačnom telefonu.

Iako nema senzora otiska prsta, postoji „AI face unlock“ pomoću jedne RGB prednje kamere od 5 megapiksela. U praksi, u dobro osvetljenim uslovima, to deluje impresivno brzo, ali na testiranje pri slabom osvetljenju treba sačekati do potpunog nivoa svijetla.

Performanse – Snapdragon koji može pokriti osnove

Sa unutarnje strane, čipset Qualcomm Snapdragon 439 neupitno je skroman. Istovremeno više nego dovoljan za pružanja upotrebljivog i čak ugodnog korisničkog iskustva.

2GB RAM-a i 16GB prostora za pohranu nije puno za rad, osim okvira, ali microSD proširivost do 256GB trebala bi većini korisnika pružiti ono što traže.

Baterija – Redmi 7A je dovoljno jaka

Pored cijene, konzervativni zahtjevi skromnih unutrašnjosti telefona, upareni sa svojom ogromnom baterijom od 4000mAh, rezultiraju obećanjima o izvanrednoj dugovječnosti. To je trik koji je Lenovo P2 povukao nekoliko godina unazad i trebalo bi da rezultira još dužim vremenom korišćenja između punjenja na 7A.

Balansiranje baterije istog kapaciteta kao što je ona pronađena unutar modela Samsung Galaxy Note 9 s tako skromnim komponentama je trenutna pobjeda.

Kao što smo već spomenuli, telefon se oslanja na stariji microUSB standard, ali ipak obuhvaća brzo punjenje od 10 W. Iako je sporo prema modernim standardima brzog punjenja, opet pobuđuje van-5W punjač koji Apple ima na svojim iPhone-ima.

Kamera – srednjeg kvaliteta

Glavna kamera od 12 megapiksela prkosi očekivanjima s obzirom na kvalitetu. Što se zapravo tiče snimanja, ukupni kvalitet izgleda pristojno, svakako bolje nego što biste očekivali, baš kao i kod 7A ekrana.

Xiaomi Redmi 7A-zaključak

Xiaomi Redmi 7A ima sve karakteristike pristupačnog Android telefona; debela, teška konstrukcija od polikarbonata, zaslon s potpunom HD rezolucijom, mogućnost microUSB povezivosti i ograničene mogućnosti memorije i skladištenja.

No, kolektivni je dojam da Redmi 7A izgleda, daje osjećaj i upotrebljava se poput telefona koji u najmanju ruku duplo više košta. Sa premium komponentama, karakteristikama koje su obično rezervirane za daleko naprednije i više klase uređaja. Ima nekoliko osobina koji će mu pomoći da se istaknu. Ukoliko vas zanima baš ovaj telefon i smatrate da može ispuniti vaša očekivanja, posjetite naš portal i rezervišite ga za sebe.