laptopi za studente

Da biste nabavili laptop za studenta koji je upotrebljiv za većinu studentskih zadataka, trebate potrošiti solidnu sumu novca, ali ne previše, možda do nekih 1000 KM.

Ukoliko potrošite neki manji iznos možete dobiti lošu tastaturu, nečitljiv ekran, šarke koje ne mogu da drže ekran uspravno i procesore koji zastaju pod teretom sa dva otvorena taba u pretraživaču. Ipak, ako znate što trebate potražiti, možete pronaći laptop koji možete surfati internetom i upravljati većinom studentskih zadataka, poput pisanja seminarskih radova ili vođenja bilješki.

Specifikacije koje treba potražiti kad je u pitanju laptop za studenta

Kada kupujete laptop do navedene cijene postoji minimalan prag za dobar laptop za studenta.

Evo šta treba potražiti:

  • Vrsta diska: SSD diskovi umjesto hard diskova donose najveću razliku u načinu na koji se laptop koristi za svakodnevne zadatke. Pokretanje aplikacija i otvaranje datoteka puno je snažnije na SSD-u nego na hard disku.
  • Procesor Intel Core i3 ili sedme ili osme generacije: Procesor Intel Core i3 nudi puno energije za osnovno pretraživanje interneta, obradu teksta i gledanje video zapisa. Procesore Pentium i Celeron možete pronaći po ovoj cijeni, ali oni su prespori za Windows.
  • 4 GB memorije (po mogućnosti 8 GB) memorije: Laptop s 4 GB memorije omogućuje vam otvaranje dvije ili tri aplikacije odjednom, ali nakon 10 ili više otvorenih prozora pretraživača laptop će polahko usporiti. Model s 8 GB mnogo je bolja opcija.

Ako želite nešto prijenosno ili izdržljivo a za školske zadatke se najviše oslanjate na Google dokumente, nabavite Chromebook. Ako više volite Windows i ne mislite se baviti neznatnim performansama i manjom izdržljivošću u korist šire softverske podrške, nabavite Windows laptop. Ako želite lagani i prijenosni uređaj prvenstveno za pisanje ili pravljenje bilješki, nabavite iPad.

Razmotrite Chromebook kao laptop za studenta

Ako vam nisu potrebne Windows aplikacije ili pristup specijalnom softveru, kupite Chromebook. Bolje su izrađeni, imaju duži radni vijek baterije i lakši su za ažuriranje od svojih konkurenata sa Windows operativnim sistemom.

Chromebook pokreće Googleov Chrome OS, gdje sve radite putem Chrome web pretraživača. Oni su najkorisniji za studente koji rade zadatke u Google dokumentima ili putem internetskih obrazovnih portala.

Chromebook se automatski ažurira i nemaju dodatni softver ili unaprijed instalirani softver za razliku od Windows laptopa, što ih čini mnogo lakšim za korištenje. Chromebook mogu pokrenuti neke Android mobilne aplikacije, ali ne mogu pokrenuti Windows aplikacije. Iako su zasnovani na pretraživaču, Chromebook imaju podršku van mreže, prema Googleu, ali nisu toliko korisni kao Windows laptop ako nemate internet vezu.

U ovom cjenovnom rangu najbolje se pokazao Chromebook Asus Flip C302CA. Teži manje od 3 kilograma, baterija traje do 10 sati, svijetleći zaslon osjetljiv na dodir i tipkovnicu s pozadinskim osvjetljenjem, koje je ugodno za unos. No, ovaj je model star i neće moći ažurirati softver nakon 2022 godine.

Ako možete potrošiti više novca,onda odaberite Asus Chromebook Flip C434TA, koji ima veći ekran i noviji procesor. C434TA je klasičan laptop i na prvi pogled bi ga moglio zamjeniti za Windows računar visokog kvaliteta.
Oba Chromebooka su dobre opcije za srednjoškolce i studente koji rade u Google dokumentima i rijetko su bez internetske veze.

Ako kupujete za mlađe učenike u osnovnoj ili srednjoj školi, možete izabrati Acer C771T koji ima sporiji procesor, ali nudi i jači okvir napravljen da izdrži moguća oštećenja.

Šta potražiti u Windows laptopu

Za istu cijenu ne možete dobiti Windows laptop koji može dobro obavljati više zadataka ili pokrenuti programe koji imaju puno memorije. Možete naći onaj koji je dovoljno snažan za surfanje po internetu, pokretanje programa male produktivnosti i gledanje filmova. Jeftiniji Windows laptop može učiniti ono što i Chromebook, ali je opremljen lošijim vijekom trajanja baterije, sporim performansama ukoliko je otvoreno više prozora i jeftinijim kućištem.

Najbolja opcija koju možete odabrati je HP ProBook 450 G5. Njegov 500 GB hard disk je dosta za većinu ljudi, a Core i3 procesor je dovoljno brz. Najveći mu je problem memorija od 4 GB, zbog čega se usporava ako pokrenete više aplikacija odjednom.

Sljedeća najbolja opcija je Acer Aspire 3 A315-41-R74D. Zapanjujuće tanko kućište i taktilno naglašena površina ističu karakteristike realističnog dizajna. Laptop Aspire 3 omogućuje vam da budete aktivni, uključeni i u pokretu te se odlikuje tehnologijom koja odgovara vašem stilu života.

Zaključak

Laptopi za studente u ovom rangu dobri su za studente kojima ne treba poseban softver, kao i za one koji samo žele samo surfati internetom. Ako vam je potreban laptop sposoban za kreativne zadatke, teški multitasking ili gaming, morate potrošiti više novca. Naš portal je najbolje mjesto koje vam može pomoći pronaći ono što vam je potrebno. Za više informacija posjetite nas i sami odlučite na osnovu karakteristika koje smo vam gore naveli.