laptop chromebook

Šta je Chromebook? Po čemu se Chromebook razlikuje od “običnog” laptopa i ne manje važno pitanje – isplati li se kupiti Chromebook? Odgovorit ćemo na ta pitanja u nastavku, pa ako vas zanima razlika između Windows laptopa i Chromebooka – nastavite čitati!

Chromebook-ovi su možda trebali vremena da postanu dio javnog leksikona, ali nakon nekoliko godina uzlazne putanje, konačno su mogli postati dio svakodnevnice. U proteklih nekoliko godina, Chromebook su iscrtali svoju putanju na tržištu laptopa svojim kombinacijama brzih performansi i relativno niskim cijenama u usporedbi sa svojim Windows kolegama.

Ali nije uvijek jasno šta Chromebook čini Chromebook-om. Šta je Chromebook? Razlika je u tome što se pokreće u drugoj vrsti operativnog sistema koji se zove Chrome OS. Izgrađen je na Google-ovom pretraživaču Chrome i osmišljen je tako da se prvenstveno koristi s internetskom vezom. Većina dokumenata i aplikacija Chromebooka su u cloudu i Google osigurava 100GB pohrane u oblaku Google diska za sve Chromebook-ove.

Da li biste trebali da kupite Chromebook? To ovisi, ali postoje nekoliko vrlo dobrih razloga zašto biste o tome barem trebali ramisliti.

CHROMEBOOK 101

O Chromebook-u možete razmišljati kao o pretežno internetskom prenosnom laptopu koji se super brzo pokreće i brzo djeluje zahvaljujući malim troškovima svog operativnog sistema. Njegove su aplikacije fokusirane na Googleove usluge i aplikacije, poput Chrome-a, Maps i YouTube-a. Sve je veći broj trećih aplikacija koje izvorno rade sa Chrome OS-om i mnogih drugih koji s njim rade putem Google Play Store-a.

Neke se aplikacije mogu pokrenuti izvan mreže, ali većina web aplikacija ili aplikacija koje se pokreću – pokreću se dok ste povezani s mrežom. Lokalna pohrana je ograničena, ali s već 100 GB prostora na mreži i mogućnost značajnog proširenja ako odlučite, dovoljno je za većinu zadataka i stilova upotrebe prenosivog latopa.

Prednosti gotovo svega što se sprema na webu je da ćete mu imati pristup s bilo kojeg računara. Osim toga, Chromebook nije osjetljiv na prašinu, tako da nećete morati brinuti za gubitak aplikacija, dokumenta i postavki.

CHROMEBOOK OFFLINE

Većina Chromebook-a može se povezati s Internetom putem Wi-Fi i mobilnih podatkovnih veza, ali postoje slučajevi kada jednostavno ne možete pronaći signal. Srećom, postoje brojna rutinska riješenja za mnoštvo rutinskih zadataka. I dalje možete pisati i čitati e-poštu sa Gmail offline i raditi s dokumentima uz Google Drive Offline. Oflajn aplikacije automatski će sačuvati ono što ste radili i sinhronizovati rezervne kopije sa mrežnim servisima. Međutim, igranje igara zapravo nije stvar Chromebook-a, dijelom i zbog malog prostora za pohranu Chromebooka i relativno slabih specifikacija.

Međutim, zahvaljujući uvođenju podrške za Android aplikaciju putem trgovine Google Play, ako ste već od ranije preuzeli određene igre, trebali biste većinu njih moći igrati izvan mreže.

DODATNE INFORMACIJE?

Specifikacije Chromebook-a često izgledaju slabe u usporedbi s njihovim Windows prnosivim laptopima, ali za to postoje dobri razlozi. Chrome OS je dovoljno lagan da vam nije potreban isti proces za obradu Windows laptopa i komponentama nižeg dijela obično treba manje energije za rad, pomažući znatno produžiti vijek trajanja baterije Chromebook-a.

Međutim, postoje i druga gledišta. Googleov Pixelbook otvorio je put novoj generaciji vrhunskih Chromebook-a sa vrhunskim hardverom i još većim performansama. Međutim, većina Chromebooka nema tako impresivne specifikacije. Obično nude procesore ulaznog nivoa koji su dizajnirani za uštedu energije, a memorija može biti ograničena na 2-4GB. Standardi Windows laptopa nisu za pohvaliti, ali više je nego dovoljno za većinu zadataka Chrome OS-a.

Lokalna pohrana ima ograničenje na između 16 i 64 GB i gotovo je isključivo eMMC Flash storage. To znači da je relativno brz, ali prostor je restriktivan, mada je 64 GB dovoljno prostora za spremanje nekih igara i filmova ako vas to zanima. Ne zaboravite da možete uvijek proširiti vanjskim čvrstim diskom ako zaista želite više lokalnog prostora za pohranu.

Ne postoje Chromebook-ovi sa namjenskim grafičkim čipovima, iako postoje neki sa sposobnijom grafičkom karticom od ostalih. Nedavno najavljeni Acer Chromebook 315 ima AMD APU sa Radeon grafikom, ali i dalje je dizajniran za ubrzavanje web usluga više nego što je za igranje.

Veličine ekrana Chromebook-a uglavnom su analognije njihovim Windows kolegama, sa svim minijaturnim 12-inčnim Chromebookovima poput Pixel Slate-a do 15-inčnim modelima poput Lenovo Yoga Chromebook C630. Nema ih većih, ali Chromebookovi dobro rade s vanjskim monitorima za one kojima treba više prostora na ekranu.

Međutim, rezolucije mogu biti visoke. Ekran Pixel Slate rezolucije je 3.000 x 2.000 i to izgleda nevjerovatno. Nisu svi Chromebookovi takvi, ali nema razloga da mislite da ekran Chromebook-a ne može izgledati tako dobro kao Windows laptop. Postoji čak i 4K Chromebook kojeg je napravio Lenovo što vam se može posebno svidjeti.

OGRANIČENJA

Chromebook-ovi imaju svoje snage, ali imaju i svoje slabosti. Ne može se poreći da Windows i MacOS operativni sistemi imaju mnogo robusnije biblioteke aplikacija za crtanje. Postoji puno sjajnih Android i Chrome OS aplikacija koje mogu popuniti prostor koji obično zauzimaju Windows ili MacOS aplikacije, ali one nisu uvijek dobre kao uobičajene aplikacije koje se koriste na drugim platformama.

Primjeri uključuju aplikacije za uređivanje fotografija poput Adobe-ovog Photoshopa ili alternativne preglednike poput Firefoxa Mozilla Foundation.
Iako postoje zaobilazna riješenja koja mogu nabaviti neke od tih komada softvera koji rade na Chromebookovima, nije lako, a Chrome OS ili Android kolege nisu uvek savršena alternativa.

Ništa od ovoga nije posebno problematično ako ste odan korisnik Google proizvoda, jer su sve te usluge i aplikacije omotane oko Chrome OS-a i dobro funkcioniraju s njim. Problem leži u onima koji od svog laptopa žele i trebaju više od toga. Upravo tu Chrome OS najoštrije pokazuje svoje slabosti. Ni periferna podrška nije idealna, jer novi dodaci ponekad nemaju potrebne upravljačke programe za pravilan rad na Chromebooku.

DA LI KUPITI CHROMEBOOK?

Chromebook-ovi možda nisu sposobni kao i mnogi Windows laptopi ili Apple-ovi MacBooks, ali nekim ljudima su više nego dovoljni. Ako laptop najčešće koristite za gledanje Netflixa, pregledavanje interneta i pisanje e-poruka, od srca vam možemo preporučiti najbolje. Jeftiniji su od Windows ponude i posjeduju brzinu. Posebno dobro funkcioniraju s Googleovim softverom i uslugama, tako da ako redovno koristite Gmail, Google disk i Google dokumente, Chromebook bi vam mogao biti odličan. Najvažnije je da ako kupujete laptop za 1000KM ili vjerovatno će vam biti najbolji doživljaj Chromebook. Windows prenosni laptopi po toj cijeni često su glomazni, imaju loš život baterije i ne rade baš sve tako dobro.

Nisu oni za mainstream igre. Takođe nisu naročito dobri u pokretanju ikonskih aplikacija na koje ste navikli da koristite u operativnom sistemu Windows. Android aplikacije ispunile su mnoge rupe koje izvorne aplikacije Chrome OS-a ne mogu, ali softverska okruženja za Windows i MacOS jednostavno raspolažu s više mogućnosti. Nedostatak prostora za skladištenje Chromebooka može biti problematičan, posebno kod najjeftinijih verzija.

Ali sjajni su u onome što rade. Osobito su značajne i oznake niskih cijena, što ih čini savršenim za određenu publiku. Bilježenje podatka i gledanje medija vrlo su prilagođeni za studente, a ograničen budžet je karakteristika mnogih ljudi. Chromebook nije za sve, ali ako smo privukli vašu pažnju, pokušajte, možda ćete se iznenaditi koliko vam se sviđa. Posjetite naš portal kako biste izabrali ono što odgovara vašim potrebama.