Kada je u pitanju kupovina fena, ulaganje u visoko kvalitetni model koji odgovara vašoj vrsti kose može značajno poboljšati zdravlje vaših uvojaka. Pravi fen za kosu će spriječiti da završite sa tankom, izgorenom kosom. Glavne značajke na koje se morate fokusirati kada kupujete fen je materijal od kojeg je izrađen i voltaža. Također je bitna težina i posebni dodaci koji mogu olakšati sušenje kose.

Fen za kosu je jako bitan za zdravlje vaše kose.

Materijal fena za kosu

Turmalin ili jonski fen za kosu

Za gustu, kovrčavu kosu potražite jonske ili turmalinske fenove. Jonski ili turmalinski fen odašilje negativne jone koji pomažu u razlaganju kapljica vode i omogućuju brže sušenje. Zbog toga je moguće da vaša kosa bude manje naelektrisana nakon što je osušite. Ako imate gustu kosu sklonu kovrčanju kupite fen koji ima jonski ili turmalinski sastav za bolje rezultate.

Karakteristike turmalina

  • Turmalin je polu-dragi metal koji omogućava najintenzivniju jonsku aktivnost. Turmalinski fen će biti dosta skuplji od jonskog. Međutim, ako imate ekstremno gustu ili valovitu kosu ovo može biti dobra investicija.
  • Jonski ili turmalinski fen je također dobar za bilo koji tip kose koju je teško osušiti.
  • Ako imate tanku ili mekanu kosu, izbjegavajte jonske fenove. Oni nisu tako dobri za stvaranje volumena kao druge vrste fenova.
Fen za kosu od turmalina nije dobra opcija za tanku i kosu bez volumena.

Porculanski ili keramički fen za kosu

Razmislite o kupovini keramičkog ili porculanskog fenakoji ima plastično ili metalno kućište presvučeno keramikom ili porculanom. Ovakav fen zrači toplotu koja je manje štetna. Tako da je ovo dobar izbor za tanku ili suhu kosu koja se dehidrira bez poteškoća. Ako niste sigurno koju vrstu fena da kupite, keramički ili porculanski je ustvari jako dobar za sve tipove kose.

Karakteristike porulanskog fena za kosu

  • Keramički ili porculanski fen za kosu također kpristi negative jone da spriječi naelektrisanost i ubrzava sušenje vaše kose.
  • Neki keramički ili porculanski fenoviimaju ugrađenu infracrvenu tehnologiju. To znači da koriste duže energetske valove koji prodiru u kosu tako da je suše iznutra ka vani.

Titanijumski fen za kosu

Ako imate mnogo kose, za vas je titanijumski fen za kosu. Titanijumski fen odaje toplotu na istoj, jednakoj temperaturi. Zagrije se jako puno, tako da nije dobar izbor za tanku ili oštećenu kosu. Međutim, ako imate izrazito gustu kosu, titanijumski fen može drastično skratiti vrijeme sušenja kose.

Titanijum je lakši materijal od porculana. Samim tim je titanijumski fen za kosu lakši od porculanskog fena.

Karakteristike titanijumskog fena za kosu

  • Titanijum je dosta lakši od keramike ili porculana, tako da je fen dosta lagan. Ovo ga čini dosta udobnijim kad sušite jako puno kose.

Snaga i težina fena

Fen sa 1500 vati i više

Izaberite fen sa 1500 vati ili više. Voltaža fena mjeri koliko brzo i naporno radi motor vašeg fena. Viša voltaža, brže ćete osušiti kosu. Fenovi sa nižom voltažom su obično jeftiniji. Međutim, biti će potrebno da ih mijenjate češće nego one sa višom voltažom.

Fen sa jako visokom voltažom

  • Ako imate izrazito gustu, tešku kosu za sušiti izaberite fen sa voltažom između 1800 do 2000. Ovo je slično jačini koju koriste frizeri u salonu. Ovako možete dobiti frizerski efekat samo kod kuće!

Lagani fen

Izaberite lagani fen za kosu da vam se ruke ne bi umorile. Može vam se činiti kao nebitan detalj, ali jako je bitno razmotriti težinu fena. Želite lakši model koji će biti udoban za držati dok sušite kosu.

Idealna težina fena

Za najudobnije iskustvo sušenja kose, tražite fen koji teži otptrilike 0.45 kg.

Fen sa više načina sušenja

Pronađite fen koji ima više podešavanja topline. Dok je jako bitno da bude od pravog materijala i dobre voltaže, bitno je i da se može podešavati toplina. Potražite fen koji omogućava nisko, srednje i visoko podešavanje topline tako da možete koristiti onaj koji treba vašoj kosi.

Koji vam način sušenja treba?

  • Za finu, tanku i suhu kosu niska temperatura će biti dobra opcija.
  • Za normalnu kosu, srednje podešavanje je idealno.
  • Za grubu, gustu kosu koristite najjaču temperaturu.

Odgovarajući nastavci za fen

Fen za sušenje sa hladnim zrakom


Izaberite fen koji ima hladno sušenje da bi se smanjila naelektrisanost. Ako želite sjajnu, glatku kosu, izaberite fen za kosu koja ima hladno podešavanje. Ova opcija vam omogućava da pri kraju sušenja, vašu kosu prosušite hladnim zrakom tako dobijajući sjajan i gladak izgled.

  • Prebacite se sa toplog sušenja na hladno kada je vaša kosa 80% suha. Tako ćete završiti sa sušenjem bez pregrijavanja.

Široki nastavak za kosu ili difuzer

Kupite fen sa difuzerom ako imate kovrčavu kosu. Difuzer je nastavak koji usmjerava temperaturu na veću površinu bez da raspuše vašu kosu na sve strane. Izrazito je praktičan ako imate kovrčavu ili valovitu kosu. On održava teksturu kose netaknutu dok ipak daje dodatni volumen.

  • Difuser se obično uklopi na kraj fena. Izmjenljiv je pa se može koristiti kada želite ili kada vam je potreban.
Difuser se dodajte na kraj fena za kosu i koristi se za kovrčavu ili valovitu kosu.

Nastavci sa suženjem – koncentrator

Koncentrator je nastavak za fen za kosu sa suženjem. Koristi se za ispravljanje kose.


Izaberite fen za kosu sa suženim nastavkom za ispravljanje kose. Kao i difuzer, koncentrator se uklapa na kraj fena. Mešutim, ispušta zrak koncentrisano tako da je praktično ako redovno ispravljate kosu. Ovdje se misli na ispravljanje kose fenom. Može vam također pomoći sa smanjivanjem naelektrisanosti.

Kako koristiti koncentrator?

  • Kada koristite koncentrator, uvijek ih usmjerite prema dole i nemojte dozvoliti da dođe u kontakt sa vašom kosom.
  • Provucite četku kroz kosu dok je sušite i pratite četku koncentratorom. Ovako ćete dobiti super glatku, ravnu kosu.

Fen sa češljem


Izaberite fen sa češljom da bi dobili ljepše lokne. Češalj se stavlja na kraj fena kao i difuzer i koncentrator. Ako imate gustu i frčkavu kosu, češalj može oblikovati lokne dok sušite svoje kovrče.

Fen za kosu sa češljem je odličan za oblikovanje lokni.

Odličnu ponudu fenova pogledajte na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/869-fen-za-kosu