xiaomi

Xiaomi je nakon pada u kojem se našao prije par godina velikom brzinom izašao na pravi put i sada napreduje brže i kvalitetnije nego bilo kada do sad. Posebnost ovog kineskog svjetske poznatog brenda je što ne ulaže samo u pametne telefone već se bazira i na druge kako proizvode tako i usluge.

Tako je u 2017-oj godini Xiaomi predstavio svoj novi Smartphone Mi 5C u kojem je po prvi put predstavljen njihov Surge S1 procesor koji se pokazao idealno. Na tržištu je jako dobro prošao pa su se konstruktori okrenuli ka usavršavanju ovog smijera proizvodnje. Pošto su svi bili isuviše nego zadovoljni sa Surge S1 procesorom Xiaomi je nastavio razvoj pa smo trebali ubrzo biti svjedoci i neke novije serije procesora no tada je sve stalo. Naravno da su korisnici uređaja sa Surge S1 procesorom bili oduševljeni razvojem novog iste linije.

Surge S2 uspjeh – da ili ne ?

Nasljednik Surge S1 procesora je trebao biti Surge S2, nasljednik kvalitetne jedinice ali su iz Xiaomia potvrdili da je došlo do određenih problema gdje je sve i stalo. Bilo je dosta špekulacija oko toga da će novi Surge S2 procesor biti predstavljen i smješten unutar Mi 6C, zatim Mi 6X pametnih telefona no međutim sve je to propušteno i Surge S2 se nije pojavio nigdje u dva spomenuta uređaja. Nakon svih priča bilo je najviše priče da će se pojaviti u Mi8 što je nakon 2 prethodna promašaja sve začudilo.

Kašnjenje procesora

Evo i danas nakon svih tih odgoda procesor još nije spreman da bi se implementirao u neki pametni Xiaomijev uređaj, ali detaljnije kompanija Xiaomi nije otkrivala, šta će da se desi ostaje da čekamo. Surge S2 trebala je proizvoditi TSMC kompanija, a tokom izrade koristila bi se 14-nanometarska FinFET tehnologija.

Unutar samog procesora po samom nacrtu (a nadamo se da će se i ostvariti Surge 2 i pojaviti) trebale su se nalaziti četri snažne jezgre (Cortex A73 CPU) koje bi radile na taktu od 2.2 GHz, i četiri štedljive jezgre koje bi radile na 1.80GHz (Cortex A-53 CPU). Tu se trebala takođe nalaziti i grafička komponenta koja bi bila ostvarena s Mali G71MP8.

Kao što smo već naveli čitav ovaj projekt zapeo je u neke nama nepoznate probleme koje Xiaomi nije htio precizirati, preostaje nam čekati i vidjeti koji će to prvi uređaj biti koji će imati Surge S2 u sebi, ukoliko procesor ikad i zaživi …