pc gamepad

Kao prvo, da vidimo zašto vam je potreban džojstikgamepad? Za većinu gamera, kada su u pitanju igre dovoljni su tastatura i miš, pa većina uopšte ne razmišljaju o kupovini ovog uređaja. Međutim, gamepad je prilično koristan uređaj, bez kojeg je jednostavno nemoguće uživati u nekim igrama. Prije svega, džojstik je idealan za vrste igara kao što su sportski simulatori, trke, borbe, kao i za platformers igre.

Činjenica je da je veliki broj proizvoda za igru prvobitno kreirana pod konzolom, a tek onda prenesena na računare. Zbog toga, kontrolisanje mišem i tastaturom može ozbiljno da umanji utisak dobre igre. Zapamtite, prije kupovine džojstika, morate znati koje igre ćete igrati. Za ljubitelje strategija i strelaca (FPS), malo je vjerovatno da će džojstik biti dovoljan, te stoga ne preporučujemo trošenje novca samo na to.

Načini povezivanja

Kao i većina drugih manipulatora, džojstici mogu biti žičani i bežični. Za razliku od tastature i miša, tip veze kod džojstika je veoma važna stavka. Neophodno je odmah utvrditi na kojoj ste udaljenosti od računara. Ako igrate ispred samog monitora, nije potrebno brinuti se za nešto bežično.

Kabal, naravno, može oduzeti više vremena i izazvati neugodnosti prilikom povezivanja, međutim, njegove prednosti će se činiti mnogo značajnijim od nedostataka. Prvo, nema potrebe da punite žičani gamepad – samo ga povežite sa računarom i uživajte u njegovim mogućnostima. Drugo, gamepad sa žicom je nešto jeftiniji, što će vam pomoći da uštedite i potrošite dodatni novac na važnije stvari. Na ovom, možda, svi plusevi završavaju.

džojstik

Bežični džojstici takođe imaju nekoliko prednosti i nedostataka. Jedna od prednost je da možete igrati na bilo kojoj udaljenosti. Među nedostacima naveli bi potrebu za dopunom. Međutim, postoji jedana olakšica. Tu su bežični džojstici sa ugrađenom baterijom, koju samo trebate spojiti na računar putem USB kabal i sačekati njegovu dopunu. Ovo je odlična vrsta bežičnog džojstika.

Šta se ne može reći o džojsticima koji imaju baterije umesto ugrađene baterije. Ovi džojstici – gamepad nisu samo loši jer obavezuju čestu kupovinu baterija, a tu je i njihova težina. Držanje takvog “čuda” u ruci je, naravno, korisno za sportiste, ali nije baš primamljivo kada se želite opustiti i uživati u igri.

Upravljanje

Vratimo se opet na pitanje – u kojim igrama će se najčešće koristiti džojstikgamepad? Činjenica je da je za borbene igre bolje uzeti modele sa podijeljenim poprečnim dijelom (kontrolne strelice ili D-pad). Zahvaljujući ovoj vrsti konstrukcije, bit će mnogo lakše izvesti sve vrste algoritama napada nego kada se koristi gamepad sa solidnom poprečnom tačkom.
Imajte na umu da je D-pad važan samo za borbene igre – rijetko se koristi u drugim igrama.

džojstik

Savršen džojstikgamepad bi trebao biti sa gumenim analognim kapicama (gljivice). Poželjno je da imaju manja udubljenja na vrhu koja neće dozvoliti da vaši prsti klize. Džojstici bez analognih kapicama ne bi trebali biti razmatrani, jer u ovom trenutku skoro sve igre koriste ovaj kontrolni element. Nakon ukrštanja sa krstom i kapicama, zaustavite se na glavnim akcijskim tasterima koji se nalaze na poleđini uređaja desno. Važno je da su označeni slovima (Y, B, A, X), a ne brojevima. Mnoge igre koriste kontrolu od Xbox konzola, odakle je došla oznaka tipki.

Popularni modeli

Microsoft Xbox 360 dzojstik
Microsoft Xbox 360 Gamepad

Microsoft Xbox 360 – možda najbolji džojstikgamepad ikada napravljen od strane proizvođača. Gumirani analogne kapice, udobno postavljene tipke, ergonomski oblik, mat soft-touch plastika i mogućnost upotrebe na
konzoli (Xbox 360) i na PC-u bez dodatnih upravljačkih programa. Važno je napomenuti da ovaj džojstik dolazi u dvije varijante: žičani i bežični (bez ugrađene baterije). Kao nedostatak možemo navesti spojene kontrolne tipke na lijevoj strani u obliku pojenog krsta, što je nezgodno u borbenim igrama.
Ako vam to ne smeta, kupovina ovog džojstika će biti najispravnija odluka.

ps4 džojstik
PS4 Dualshock 4

PS4 Dualshock 4 – je vrlo privlačan i kvalitetan džojstikgamepad. Međutim, kreiran je specijalno za PlayStation 4, pa njegovo korištenje na računaru ima nedostataka. Prvo, potrebni su dodatni drajveri, a drugo, neki igrači se žale da ponekad gamepad radi pogrešno. Najvjerovatnije, ovo se odnosi na stare igre, jer u većini novih proizvoda Dualshock 4 funkcionira kao švicarski sat. Ako vam nedostatak online podrške ne smeta i planirate njegovo dalje korištenje na PS4, ovaj džojstik možete uzeti bez sumnje.

Razer Sabertooth – kompanija Razer u kreiranju ovog džojstikagamepad nije unijela značajne novine te je uglavnom kopirala dizajn Microsoft Xbox 360 kontrolera. Međutim, Razer je napravio malo bolji gamepad od Microsofta. Uzeli su u obzir sve nedostatke Microsoft kontrolora i sačuvali džojstik od kontrolnih tipki u obliku spojenog krsta, zamijenivši ih sa odvojenim. Pored toga, tasteri za džojstik su u potpunosti programabilni, a tu je i mali ekran za podešavanje. Džojstik ima dodatne okidače i odvojivi kabal.

Rezer džojstik
Gamepad Razer Sabertooth

Steam kontrolor je džojstik koji je prerađen i ponovo osmišljen stotinu puta. Konačna verzija je spremna. Glavna prednost ovog džojstika je da obezbijedi potpuno prilagodljive tipke. Pored toga, džojstik može raditi sa ili bez žice. Umjesto ugrađene baterije, koriste se baterije. Pravi trackpad može poslužiti kao miš, što čini kontrolor prikladnim u svim žanrovima igara, u rasponu od utrka do pucačina u prvom licu. Steam džojstik je odličan za one koji vole nešto inovativno i nestandardno.

Steam džojstik
Gamepad Steam

Logitech Wireless Gamepad F710 – bežični džojstikgamepad je dizajniran posebno za PC. Ima standardni raspored tipki. Za dublje podešavanje postoji odgovarajući softver. Gamepad podržava većinu postojećih igara, napravljenih od kvalitetnih materijala, a ima i ergonomski oblik. Prilično je dobar konkurent Xbox džojstiku. Dodatno, Logitech Wireless Gamepad F710 ima solidan raspored tipki, ali čak i takav on dobro funkcionira u igrama poput borbenih igara. Džojstik se povezuje sa računarom preko USB interfejsa.

Logitech džojstik
Gamepad Logitech F710

Svih gore navedenih pet modela džojstika, smatramo najisplativijim na listi “must have”. Koji je najbolji na vama je da odlučite. Želimo vam sretnu kupovinu, kojom ćete ići samo do pobjede!

Jako dobru ponudu i odlične cijene dzojstika možete pogledati na web shopu ProComp-a na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/683-gamepad