projektori

Multimedijalno uživanje u našim domovima je postalo nerazdvojni dio samog življenja. Korisnici se okreću različitim vidovima zabave, a u posljednje vrijeme primjetna je veća potražnja za postavljanje projektora za kućna kina u našim kućama. Ali, pošto su kupci često puta zbunjeni raznovrsnom ponudom – česte su i greške prilikom kupovine. Trebalo bi pojasniti kupcima šta trebaju da uzmu u obzir prilikom kupovine projektora.

Rezolucija projektora

Naravno da je prvo na što treba da se obrati pažnja – rezolucija projektora. Već ovdje dolazi do nedoumica budući da kupci ne razumiju razliku između izvorne i kompatibilne rezolucije. Sam čip donosi izvornu rezoluciju, i to možemo prikazati kroz sljedeći primjer. Ako LCD projekcija ima rezoluciju 1024 x 768, to je izvorna rezolucija. Ali ako ga povežete sa 1080p ulazom to se zove kompatibilna rezolucija 1080p. Međutim kvalitet slike na ekranu ostaje na 1024 x 768, iako je signal prikazan na 1080p ekrenu.

Rezolucija projektora
Rezolucija projektora

Ovdje bi mogli navesti primjer 4K rezolucije koja je u omjeru 4096 x 2160. Iako je signal 4K zbog svojih karakteristika jasne slike često poželjan za korištenje, zbog projekcija na 1080p on gubi smisao. Jasno je da se gubi kvaliteta slike, jer iako se moze prikazati 4K na 1080p to nije to. Projektori koji podržavaju 4K rezoluciju su osjetno skuplji i kreću se oko 2000 KM, pa kupovina dosta jeftinijih projektora ne garantuje prikaz slike na 4K.

Svjetlost projektora

Brightness projektora
Brightness projektora

Kvalitet projektora u mnogome pokazuje i svjetlina slike koju projektor isporučuje. Danas se nude neke specifikacije koje nisu ok prema kupcima budući da se prikazuje jačina svjetlosti u samom projektoru. Ali tu dolazi do drastičnog smanjenja i do 70% svjetline. Svjetlost prođe snimanje u čipu i prolaskom kroz objektiv gubi se sama jačina koje oko vidi. Treba obratiti pažnju na ANSI svjetlinu koja pokazuje svjetlinu u optimiziranom stanju. Međutim, većina proizvođača projektora nema standard u tm obliku jer je ANSI svjetlina obično niska. U karakteristikama se prikazuje maksimalna svjetlina.

Maksimalna svjetlina

Maksimalna svjelina projektora
Maksimalna svjetlina projektora

Maksimalna svjetlina je svjetlina i kontrast slike koja je podešena na 100 posto svjetline ekrana. Naravno da je u ovom obliku slika izobličena. Svi optimiziraju svjetlinu ANSI-ja prema razini od 80%. Pa kako ćemo prosuditi ANSI svjetlinu projektora? Za projektor standarda 2000 lumena, njegov ANSI lumen bi trebao biti iznad 1600. Za trenutnu tehnologiju projektora, čak i ako ANSI svjetlina dosegne 10.000 lumena, slika je i dalje svijetla tokom dana.

Jako dobru ponudu i odlične cijene projektora možete pogledati na web shopu ProComp-a na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/583-projektori