monitor

Prilikom kupovine novog računara često se odlučujemo i za kupovinu novog monitora. Naravno, ovo je slučaj ako već nemamo neki monitor koji se može nositi sa danas veoma zahtjevnim igrama i programima. Zbog toga vam ovdje možemo pomoći u vidu vodiča za kupovinu monitora. Sami monitori predstavljaju prozor duše računara i bez dobrog prikaza nema kvalitetnog i funkcionalnog rada na računaru. Svi bolji proizvođači monitora su svjesni da su monitori neminovno povezani sa samim računarima i prohtjevima kupaca koji se odlučuju na kupovinu.

Osnovne smjernice za kupovinu monitor-a

Na početku bi pomenuli odabir ravnog ili zakrivljenog monitora. Iako smo navikli na ravne modele, zakrivljenost monitora će vam sigurno donijeti novo iskustvo sa većim vidnim poljem. Mnogi se slažu da je loš odabir- zakrivljeni monitor ispod 30 inča, a i sam izgled se nekima neće svidjeti pa o ovom detalju treba dobro da se razmisli.

Rezolucija monitora pokazuje koliko piksela ima monitor u formatu širine i visine. Poznate su rezolucije 1080p, Full HD, HD. Međutim, sa monitorom 2K i 4K ćete dobiti oštriju i kvalitetniju sliku. Jednostavno što je veća rezolucija, to je slika bolja i na to treba da dobro obratite pažnju. Kada se odlučite na kupovinu, kao prvo treba dobro da odredite svrhu monitora. Da li je monitor namijenjen za gaming, za poslovne svrhe ili kućnu upotrebu.

5K rezolucija
5120×2880
4K rezolucija3840×2160 (tipična rezolucija monitora)
4096×2160 (oficijelna cinema rezolucija)
Ultra HD (UHD) rezolucija
3840×2160
Quad HD (QHD) Wide Quad HD (WQHD) rezolucija
2560×1440
2K rezolucija
2560×1440 (tipična rezolucija monitora)
2048×1080 (oficijelna cinema rezolucija)
WUXGA rezolucija
1920×1200
Full HD (FHD) 1080p rezolucija
1920×1080
HD 720p rezolucija
1280×720

Kada se odlučimo na kupovinu kao prvo treba dobro da odredimo svrhu monitora. Da li je monitor namjenjen za gaming, za poslovne svrhe ili kućnu upotrebu.. Kod prikaza igara vrlo je važna brzina osvježavanja i vremena odziva, dok se je profesionalcima prioritet tačnost boja na ekranu.

UHD i QHD su budućnost industrije monitora i vi kao gameri trebate početi razmatrati te impresivne rezolucije. O ovoj temi smo napisali jedan posebno detaljan članak koji možete pročitati na sljedećem linku: https://procomp.ba/blog/zasto-gamer-ne-bi-trebao-biti-bez-qhd-i-uhd-monitora/

Kakvu vrstu panela trebam? TN, VA ili IPS panel.

Postoje tri glavne tehnologije koje se koriste u današnjim LCD panelima: TN panel , VA panel i IPS panel. Svaki ima nekoliko varijacija koje nude različite prednosti, kao što su bolji kut gledanja, brži odziv panela, manja potrošnja energije i slično. Nećemo se upuštati u zamršenost načina na koji ove različite ploče funkcioniraju. Umjesto toga pregledajte donju tablicu da biste vidjeli kako svaka vrsta panela utiče na kvalitetu slike i slučajeve upotrebe za koje općenito preporučujemo svaki panel.

TNVAIPS
IzvođenjeNajbrži: nisko vrijeme odziva, najveća brzina osvježavanja, minimalna zamućenost pokreta;
Nisko ulazno kašnjenje

Najduže vrijeme odgovora obično; Moguće su veće stope osvježavanja

Sporije vrijeme odziva od TN, brže vrijeme odziva od VA;
Stope osvježavanja kvalitete igre su rijetke
Prikaz
Najgori kutovi gledanja;
Najgora boja
Kutovi gledanja obično su bolji od TN, lošije od IPS-a;
Dobra boja;
Najbolji kontrast;
Najbolja dubina slike
Najbolji kut gledanja;
Najbolja boja
Cijena
Najjeftiniji
Precizniji modeli mogu imati performanse usporedive s TNNajskuplja
Najbolje korištenje
Opća upotreba
Profesionalac

Gaming monitor

Nasuprot tome kod vremena osvježavanja ekrana – što veći broj osvježavanja to je monitor bolji. Ovdje je riječ o tome koliko se puta monitor osvježi informacijama u roku 1 sekunde i mjeri se u hercima. Ako igrate igrice trebate imati minimalno 75 Hz, a većina današnjih monitora za igranje daju 144 Hz, pa o takvim gaming monitorima treba da razmislite prilikom kupovine.

Ovdje je jednostavna računica – ako postavimo nižu rezoluciju sa dobrom grafičkom karticom dobijamo idealno rješenje – brže osvježavanje ekrana. E to je ono što nam je potrebno pa je veoma bitna i kvaliteta konfiguracije za sam prikaz slike na ekranu gaming monitora.

Osim svega ovoga dobro bi bilo da monitor za igranje igara ima AMD FreeSync ili Nvidia G-Sync tj. opciju koja omogućava smanjivanje “štopanja” slike na ekranu, ali AMD FreeSync ili Nvidia G-Sync jako poskupljuje cijenu monitora. Naš savjet je da ako imate grafičku karticu srednje ili male brzine da obavezno razmislite o monitoru sa G-Sync ili FreeSync opcijom. Pogledajte ponudu AOC gaming monitora koji imaju odličan odnos cijene i kvalitete, a evo naše preporuke https://www.procomp.ba/gaming-monitori/4755-aoc-g2770pf.html

monitor

Profesionalni monitor

Karakteristike monitora koje koriste profesionalni korisnici možemo lako da razumijemo ako prvo razumijemo konfiguraciju računara i poslovnu potrebu korisnika. Profesionalni korisnici imaju jasne i precizne zahtjeve u pogledu kvalitete i stabilnosti monitora. Ako radite 3D modeliranje ili ste dizajner onda vam je potreban jako kvalitetan monitor koji će precizno prikazati najsitnije detalje vašeg modela ili fotografije.

Odmah na početku da kažemo da je za profesionalni monitor najbolje da uzmete neki čije su postavke fabrički podešene i nemate potrebe za podešavanjem. Jer u ovom slučaju sve je do maksimuma podešeno i slika koju dobijete je nepromjenjivo kvalitetna. Jako je bitno da kvalitetan profesionalni monitor ne titra na bilo kojem nivou osvjetljenosti, pa će korisnici koji su osjetljivi imati samo riječi hvale za ovakve monitore. Što se tiče kalibracije ona se postiže putem ekranskog prikaza (OSD) i programskim podešavanjem. Ekranski pristup mora imati opcije podešavanja gamut boje, temperature boje i gama krivulje. Profesionalni monitori za filmsku i TV produkciju moraju imati i BT.1886 gama standard.

Monitor dubljih boja neće biti kvalitetno iskorišten ako vaša grafička kartica ne može emitirati 10- ili 12-bitni signal. Nažalost, mnoge grafičke kartice koje su trenutno u ponudi ograničene su na 8-bitni izlaz, pa na ovo trebate obratiti pažnju prilikom spajanja profesionalnog monitora sa karticom. Više je bolje, a profesionalci trebaju barem 10-bitni signal. Ako je kako moguće onda i 12-bitni. Jedan od profesionalni modela monitora pogledajete na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/monitori/7893-hp-elitedisplay-e273m.html

Monitori opće upotrebe

Ako niste od onih kupaca koji monitor kupuje za gaming i profesionalnu populaciju onda vam prilikom rada i nisu toliko bitne specifične karakteristike monitora. Naravno da to ne znaći da te karakteristike nisu bitne – potrebno je da monitor kvalitetno i stabilno radi za svaku vrstu korištenja računara. Naravno da ovo dovodi i do jeftinijih modela monitora za razliku od gaming i profesionalnih monitora. I kod monitora opće upotrebe treba da pratite da nema treperenja prilikom korištenja monitora na bilo kojem nivou osvjetljenosti.

Kvalitete slike najviše cijenimo kvalitetnim kontrastom, nakon čega slijedi zasićenje boja, rezolucija i tačnost slike. Ako je veliki dinamički kontrast onda imamo realističniju sliku koja nalikuje na 3D prikaz. Ako imate šansu za kupovinom VA ekrana nemojte se dvoumiti jer oni daju do pet puta bolji kontrast od IPS ili TN ekrana. Većina operativnih sistema pa i Win 10 ima mogućnost smanjivanja plave svjetlosti po teoriji da ono ometa spavanje. Međutim, to nije toliko bitno ni za jedan monitor pa ni za monitor opće upotrebe, jer smanjivanjem plave monitor utiče i na ostale boje i time doprinijeti smanjenjem kvalitete slike na ekranu.

Ponudu i cijene monitora pogledajte na ProComp web shopu na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/415-monitori

Comments are closed.