monitori gaming

UHD i QHD su budućnost industrije monitora i vi kao gameri trebate početi razmatrati te impresivne rezolucije.
Evo sad ćemo objasniti zašto je to tako.

Što je QHD?

QHD je četiri puta veći od stare standardne rezolucije od 720p HD, što znači da možete postaviti isti broj piksela kao četiri HD ekrana u jedan QHD ekran iste veličine, odnosno 2560 x 1440 piksela.

Uz nevjerovatnu rezoluciju od 2560 x 1440 piksela, Quad HD (QHD) nudi vrhunsku kvalitetu slike i oštre slike koje snimaju sve te sitne detalje kako bi se uistinu osiguralo najbolje gaming iskustvo.

Što je UHD?

Kada je 1080p došao na tržište, bio je revolucionaran u to vrijeme. Ali od tada se stvari brzo mijenjaju i sada imamo nešto još bolje, četiri puta bolje da budemo tačni, a mi ga zovemo UHD. UHD rezolucija je 3840 x 2160 piksela. U perspektivu, full HD 1080p slika ima rezoluciju od 1920×1080. UHD ekrani imaju oko 8 milijuna piksela, što je oko četiri puta više od trenutnog 1080p.

Koja je razlika između QHD i UHD?

Razlika između QHD-a i UHD-a je u rezoluciji: QHD je definisan rezolucijom ekrana od 2560 x 1440. UHD, s druge strane, može prikazati 3840 x 2160. Međutim, obje imaju omjer slike 16: 9.

Budućnost igranja

Što god odabrali, obje gore navedene opcije označavaju znatan skok u odnosu na prethodne generacije. Uz QHD ili UHD nikada nećete propustiti važan detalj u igri.

Svaka od ovih rezolucija učinit će vašu igru ​​nevjerojatno realističnom, uzimajući uranjanje na potpuno novu razinu. QHD i UHD nude tako oštru sliku, da nećete moći primijetiti pojedinačne piksele golim okom kao što biste to učinili ako sjedite blizu normalnog monitora s nižom rezolucijom.

Ali QHD i UHD ne samo da vam pružaju potpuno novo iskustvo.
Ove visokokvalitetne rezolucije su također presudne za svakog gamere jer nećete izgubiti nikakvu oštrinu kao što biste to učinili kada igrate s normalnim monitorom.

Zašto Gameri trebaju uzeti u obzir QHD i UHD?

U nogometnoj simulaciji moći ćete pratiti loptu bolje nego ikada prije, a ne samo vidjeti hrpu piksela koji lete kroz vaš monitor. Protivnici su jasnije vidljivi, što samo po sebi može biti važna prednost. Stoga, bez obzira na igru ​​koju igrate, QHD ili UHD monitor je nepobjediv kada je u pitanju poboljšanje vašeg uživanja kao i vaše iskustvo igranja. Ukupni UHD je high-end rješenje koje će vas impresionirati kao ništa drugo što je došlo prije njega.

Ona pruža oštre slike i doista realistično iskustvo. Iako rezolucija QHD-a nije tako visoka kao UHD, ipak je nešto što igrači trebaju imati na umu ako ne žele biti ostavljeni bez takvog užitka u igranju. Uobičajeni hardver ne može obraditi rezoluciju bez značajnog gubitka kadra. Ukupna učinkovitost bila je daleko iza današnjih modernih standarda. Poboljšanja posljednjih nekoliko godina dovela su do besprijekornog 4K iskustva za gamere.

Brza frekvencija osvježavanja slike

Prilikom kupovine gaming monitora dolazimo do jako šarenolike ponude konfiguracija i specifikacija samog monitora. Vrlo je bitna frekvencija osvježavanja slike. Ali nemoj da se plašite, u nastavku vam detaljno pojašnjavamo šta to znaći.

Zašto je važno imati visoku stopu osvježavanja slike na monitoru prilikom igranja? Ako vaš monitor ima nisku frekvenciju osvježavanja, slike mogu da se “izgube” što dovodi do zastoja i preskakanja. Nasuprot tome veća brzina osvježavanja obićno rezultira glatkijom igrom. Brzina osvježavanja u konačnici ogranićava brzinu prikaza kadrova pa shodno tome na ovo se veže i grafička kartica u vašem računaru. Jedostavno vaš monitor mora da drži korak sa vašom grafičkom karticom. Nevažno je koliko dobro vaš računar pokreće igru, vrlo je bitno da vaš monitor može da prikaže krajnji rezultat.

Slikovito rečeno treba da pazite da vaš monitor ne bude usko grlo za prikaz slike. Ako vaš monitor ima frekvenciju osvježavanja od 60Hz a vi pokrenete igru sa 150 slika u sekundi, na ekranu ćete vidjeti 60 FPS-a i ništa više. Ovo vam pokazuje monitor kao usko grlo.

Da li postoji idealna brzina osvježavanja za određene igre?

Ovdje se može primjeniti ono opće pravilo – što veće to bolje. Sa ovim se može reći da ne postoji neka optimalna brzina osvježavanja za pojedine igre. Multiplayer FPS-ovi trebaju veće brzine osvježavanja jer te igre uključuju brze odluke i brzo vrijeme reakcije. Nemojte da vas onda čudi ako se nađete u nepovoljnom položaju naspram svog protivnika koji ima veće osvježavanje pa samim tim može ranije i vidjeti.

Šta je G-SYNC, FreeSync ili Adaptive Sync i zašto to trebamo?

Sve ove tehnoogije su razvijene kako bi povećale iskustvo igranja vačih omiljenih igara. Ove tehnologije imaju isti pristup: Vaše ukupno iskustvo igranja dobija dimenziju mnogo mirnijeg i fluidnijeg igranja zahvaljujući uklanjanju kidanja i efekta mucanja prikaza ravnanjem frekvencije osvježavanja sa fps-om kojeg prosljeđuje vaš GPU. Svi se sječamo vremena kada smo doživlljavali frustrirajući i gorak okus lošeg prikaza pa je sama sinhronizacija praktično donijela idealno rješenje. Usklađivanje u sekundi fps-a vašeg GPU-a sa frekvencijom vašeg monitora donosi glatko iskustvo.

Ako uporedimo FreeSync i G-Sync sa osnovnim V-Sync definiranim brzinama od 60Hz, 90Hz, 120Hz itd. tada pomenute FreeSync i G-Sync bez veze za određene brzine ove tehnologije reguliraju sinhronizaciju vrlo fleksibilno i kvalitetno. Igre koje igrate će biti izuzetno fluidne sa minimizirajućim ulaznim kašnjenjem i uklanjanjem ružnog sužavanja ekrana.

Koja je tehnologija sinkronizacije pravi izbor za moj kompjuter?

Pronalaženje prave tehnologije za vaš kompjuter svodi se na vrstu grafičke kartice koju posjeduje vaša konfiguracija. NVidia nudi G-Sync a AMD nudi FreeSync tehnologiju. Korisnici Nvidia grafičke kartice bi trebali tražiti G-Sync monitore, dok se AMD-ova alternativa zove FreeSync ili u novijim modelima FreeSync 2.

Što je vrijeme odziva?

Najjednostvaniji odgovor je da je to vrijeme koji pojedinačni pikseli na monitoru trebaju da bi prikazali promjenu od crne do bijele boje ili sive do neke druge. Između crne i bijele postoji spektar sive boje pa je to kombinacija koja se koristi za prikaz različitih intenziteta boja kroz filtar.

Šta kratko vrijeme odziva radi za igrače?

U ovom slučaju vrijedi pravilo – što manje to bolje. Kratko vrijeme odziva uklanja zamućenja koja ostavljaju objekti koji se brzo kreću ekranom i koji se često nazivaju duhovima. Ovim se jasno objašnjava koliko je bitna brzina odziva.

Igrajte kao profesionalci

Za esportske profesionalce je minimalno vrijeme odziva jako bitno za igranje igara na najvećem nivou. Vrhunski FPS takmičari koriste monitore sa samo 1ms odziva koji im služe za uvijek vrhunske reakcije. Ovdje možemo napomenuti da iako se ćini 4ms veliko “kašnjenje” to i nije toliko mnogo budući da vrhunski takmićari za igru Rocket League koriste takve monitore i jako su zadovoljni njima.

Odličnu ponudu gaming monitora pogledajte na ProComp web shopu na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/663-gaming-monitori

Comments are closed.