punjac za telefon

Punjač za mobitel koji dolazi uz sjajne nove uređaje nisu uvijek najbrži ili najpouzdaniji. Čak i neki vrhunski proizvođači mobitela stavljaju sporije punjače uz svoje pametne telefone. Apple je jedan od njih. Možda se pitate zašto ne brzi punjač za mobitel s tako skupim uređajima. Jednostavno, kompanije poput Applea žele da više platite za njihove brze punjače. Međutim, na raspolaganju vam je mnoštvo drugih (i boljih) opcija.

Također trebate razmotriti kupnju zamjenskog regularnog punjača za mobitel ako vam se pokvari postolje ili prestane raditi (ili ako ste ga zaboravili u nekom hotelu udaljenom 500 kilometara). Međutim, uz toliko dostupnih opcija može vam biti teško odabrati pouzdan punjač koji će držati vaš telefon napunjenim. Ovaj vodič opisuje osnove upute kad je u pitanju kupovina punjača za mobitel / pametne telefone / tablete.

Punjač za mobitel dostupan je u niz raznih varijanti.

Na šta obratiti pažnju kad kupujemo punjač za mobitel?

Punjači se mogu svrstati u četiri kategorije: regularni punjač, punjač za automobil, samo baterija i prenosivi (power bank)/solarni punjači. Prijenosni / automobilski punjači potrebni su onima koji često putuju i osobama koje se obično ne nalaze u blizini zidne utičnice.

Punjač za auto je rješenje za one koji su često u pokretu.

Odabir pravog punjača nije samo bitan kako bi se uređaji punili, već također osigurava da ih ‘pravilno’ punite. Samim time ne uzrokujete štetu u određenom vremenskom periodu. Zbog toga se preporučuje izbjegavanje jeftinih punjača i kopija jer su obično jako spori i mogu oštetiti bateriju ili matičnu ploču.

Punjači za baterije korisni su za nekoliko sretnika koji još uvijek posjeduju telefon s izmjenjivom baterijom i vole nositi rezervnu bateriju sa sobom. Ovaj se post fokusira na zidne punjače. Većina stvari koje morate uzeti u obzir dok ih kupujete odnosi se i na druge vrste punjača.

Priključak za punjenje

Odabir vrste priključka za punjenje vašeg telefona prilično je lagan. Većina modernih Android telefona dolazi s USB-C priključkom, dok stariji (a i mnogi noviji telefoni) koriste microUSB priključak. Apple koristi svijetleći priključak (Lightening port). Međutim, Apple uređaje možete puniti i pomoću adaptera kao što su Lightening-to-microUSB ili USB-C adapter.

Kada se govori o portovima/ulazima, stvarna razlika je u većini slučajeva između kablova za punjenje. Uglavnom možete koristiti isti punjač za punjenje različitih uređaja s različitim vrstama priključaka.

Voltaža

Napon je važan faktor koji treba uzeti u obzir pri kupnji zidnog punjača i sličan je pritisku vode dok teče kroz cijev. Morate uskladiti napon vašeg pametnog telefona s punjačem (oba bi trebala biti ista). 5V je već dugo vremena standard za pametne telefone. Ali, rješenja za brzo punjenje poput Qualcomm QC 2.0 / 3.0 podržavaju viši napon poput 9V / 12V.

Stariji pametni telefon (ocijenjeno na 5V) možete slobodno napuniti brzim punjačem koji podržava napon 9 / 12V ili više. Punjač automatski prepoznaje uređaj koji nije QC i prebacuje se na 5V. Ako imate pametni telefon s izmjenjivom baterijom i želite napuniti bateriju pomoću punjača samo za bateriju, pazite da odgovara naponu ispisanom na samoj bateriji (3,8 V u mnogim slučajevima).

Amperaža punjač-a za mobitel

Amperaža je predstavljena u amperima (A) i nalik je volumenu vode koja teče kroz cijev. Što je amperaža veća, to će trebati manje vremena za punjenje uređaja. Međutim, neki pametni telefoni i drugi uređaji ograničavaju količinu struje koja može prolaziti za punjenje baterije.

Ne morate se brinuti puno u vezi s tim, jer uređaj dopušta samo određenu količinu struje, čak i ako koristite visoko-amperni punjač. Trebali biste tražiti punjače koji daju najmanje 2A struje. Inače, trebati će dosta vremena da se napuni većina pametnih telefona i tableta.

Izlazna struja (W)

Snaga (predstavljena u W / W) je jednostavno VxA, što znači da što je više napona i amperaže, veći je i ukupni izlaz snage. Na primjer, 5V / 2A punjač teoretski može osigurati ukupnu snagu od 10 W. Brzi punjač (9Vx2A) može dati izlaz od 18 W, što je znatno više pod uvjetom da uređaj podržava brzo punjenje.

Brzo punjenje

Na raspolaganju je mnogo rješenja za brzo punjenje koja za potrošače nažalost nisu kompatibilna. Na primjer, OnePlus koristi ekstra brzo punjenje, ali nije kompatibilno s Qualcomm uređajima za brzo punjenje.

Qualcomm QC je najčešće korišteno rješenje za brzo punjenje.

Provjerite specifikacije telefona i kupite punjač koji podržava tehnologiju brzog punjenja s kojim je kompatibilan vaš telefon / tablet. Qualcomm QC je najčešće korišteno rješenje za brzo punjenje. Međutim, još uvijek možete koristiti QC kompatibilne punjače s telefonima koji koriste drugu tehnologiju brzog punjenja (takvi će se punjači puniti sporijom / zadanom brzinom).

Tehnologija brzog punjenja Qualcomm je kombinovano kompatibilna. Recimo QC 3.0 punjači su također kompatibilni s uređajima koji podržavaju QC 2.0 i 1.0, te se prilagode načinu punjenja koju uređaj koristi.

Obavezno provjerite preglede kupaca prije kupnje bilo kojeg punjača kako biste bili sigurni da vam prodavač ne pokušava prodati jeftinu kopiju za velike pare.

Zaključak

Većina punjača renomiranih marki mogu prepoznati zahtjeve za punjenje i u skladu s tim prilagoditi izlaznu snagu. Za vas to znači uštedu dragocjenog vremena na provjeravanju kompatibilnosti. Bez obzira na vaš proračun i potrebe punjenja, kupci se trebaju držati poznatih marki i izbjegavati uštedu od nekoliko maraka i tako izložiti svoje uređaje riziku.