Laptop HP omen 17

Laptopi za gaming su svakim danom i svakim modelom sve bolji i bolji. Prije svega, odlična rješena pitanja hlađenja razlićitih modela gaming laptopa su napokon donjeli dugoročni mir i sreću gaming populaciji. Novim redizajnom šasije i sa još dosta promjena u odnosu na svoje predhodnike, novi HP Omen 17 je uspješno uplovio u tržišnu utakmicu. RTX grafika je ozbiljno poboljšala cjelokupne performanse laptopa, a 144-Hz ekran nudi odličnu sliku sa mnogo više svjetla nego ranije. I kad pogledate cjenu HP Omen 17 modela – možemo sa sigurnošću reći da je ovo jedan od najboljih laptopa kojeg po ovoj cijeni možete da dobijete.

HP Omen 17 dizajn

HP Omen 17 daje sofisticirani dizajn, i na prvi pogled se odmah vide promjene. Jarki crveni logotip ranijeg modela je zamjenjen srebrenim elegantnim rješenjem. Gaming laptop zadržava agresivne linije svojih prethodnika. Međutim, urađene su i vidne promjene. Brušeni metalni trokutni dizajn poklopca novog modela izgleda jako lijepo i inovativno. Jedini dio koji je ostao na pomen crvene boje je osvijetljeni gumb za napajanje.

[ngg src=”galleries” ids=”39” display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0” number_of_columns=”3”]

Igranje i konfiguracija

HP Omen 17 ima konfiguraciju koja nudi sve ono što je potrebno jednom laptopu za gaming. Implementiran je potpuno grafički razvijeni GPU koji je skoro pa idealan za igre. Omen 17 je postigao odlične rezultate na Stream VR listi, tako da nećete imati problema igrati i najnovije virtualne igre. Laptop pogoni Core i7-9750H CPU koji sa grafičkim rješenjem u vidu Nvidia GeForce GTX 1660 Ti GPU (6 GB VRAM-a) grafičke kartice donosi izuzetno gaming iskustvo za one korisnike koji kupuju ovaj model za igranje.

Naravno da sve to ne bi bilo dovoljno bez ostalih odličnih komponenti koje ovaj laptop posjeduje. To je prije svega brzi 512GB NVMe SSD-e koji prenosi podatke brzinom koja je i više nego dovoljna za ugodno igranje. 8 GB RAM-a i 17,3 inčni ekran sa 1080p rezolucijom koje posjeduje ovaj model je uokvirio ponudu ovog modela. Postoji nešto skuplja varijanta Omen 17 laptopa sa konfiguracijom Core i7-9750H CPU, 16 GB RAM-a, 256 GB NVMe SSD plus HDD od 1 TB 7.200 o / min i GeForce RTX 2070 GPU (8 GB VRAM-a), ali to nije i najskuplja ponuda.

U ponudi se nalazi još jedan model Omen 17, gdje možete dobiti maxed-out verziju, koja spaja Core i9-9880H CPU, 32 GB RAM-a, 1TB NVMe SSD i Nvidia GeForce RTX 2080 grafiku (8 GB VRAM) – ali je to i najskuplja varijanta. Logično i najbolja.

HP Omen 17 Ekran

Igrači će jako cijeniti ekran koji ima osvježenje od 144 Hz-a. Ovaj 17,3 inča ekran sa rezolucijom od 1080p daje puno živopisnije i svjetlije slike od ranijih modela, i po pitanju toga svi će biti i više nego zadovoljni sa onim što vide na ekranu. HP Omen 17 daje relativno ugodne boje sa izvrsnom svjetlošću. Oštrina prikaza je takođe dobro urađena i sve to donosi osjećaj ispunjenosti tokom igranja i samog prikaza slike.

HP Omen 17 priključci

Na desnoj strani prijenosnog računala nalaze se HDMI ulaz, dva USB 3.0 priključka, Thunderbolt 3 ulaz, RJ45 (Ethernet) priključak, Mini DisplayPort i priključci za slušalice i mikrofone. Što se tiče lijeve strane, naći ćete treći USB 3.0 priključak i utor za SD karticu.

Tastatura

Veliko kućište je davalo očekivanja da će tastatura imati malo dublje putovanje prilikom tipkanja, ali finalno to nije ispunjeno. Srećom, sve se to popravilo mogučnošću brzog prenosa tipkanja. Urađen je dizajn koji osigurava da je registrirano svako pritiskanje tipki, čak i ako se istovremeno pritisne više tipki.

HP Omen 17 ima osvjetljenje u četiri zone. Tri su zone podijeljene podjednako preko čitave tastature, dok je četvrta osigurana za WASD tipke. Osvjetljenje izgleda lijepo, ali je moglo biti i još bolje sa nekim novijim tehnološkim rješenjima.

HP Omen 17 zvučnici

Zvučnici kod Omen 17 nisu najglasniji, ali daju dobar zvučni spektar koji takođe daju isto tako dobar zvučni ugođaj. Zvučnici su dovoljno oštri da se jasno čuju i zvukovi koji se ne bi lako čuli ispod neke bas linije. Jedini problem je u tome da zbog toga što zvučnici nisu najglasniji – morate zvuk pojačati do 40% kako bi ugodno sve to čuli.

Baterija i toplotno hlađenje

Testirajući bateriju koji uključuje neprekidno web surfanje Wi-Fi-jem pri 150 nita svjetline ekrana, laptop se isključio nakon 2 sata i 15 minuta. To je i za laptope za gaming jako kratko vrijeme trajanja baterije. Ipak je prosječno vrijeme trajanja baterije na gaming laptopima 3 sata i 55 minuta.

Ovo je jedan od nedostataka Omen 17 modela. Što se tiče topline laptopa prilikom korištenja, odmah smo primjetili da skoro pa da je i nema. Sve ide jako dobro i sama tehnologija hlađenja uređaja je više nego odlično odradila zadani posao. Jedino ponekad donji dio laptopa pređe prag udobnosti, ali je to zaista u vrlo rijetkim trenutcima opterečenja uređaja. Ovo je urađeno više nego dobro.

Zaključak

Primjetno je da se Omen laptopi konstantno usavršavaju i poboljšavaju. Tako je i sa ovim HP Omen 17 gaming laptopima. 17-inčni model fascinira svijetlim ekranom od 1080p, 144 Hz, snažnom grafikom RTX 2070 i udobnom RGB tastaturom. Sa jako konkurentnom cijenom, Omen 17 jedan je od najboljih gaming laptopa na tržištu.

Možda u konkurentskim modelima možete naći nešto slično ovome, ali finalno gledano Omen 17 je izvrstan laptop koji nudi veliku snagu i kvalitetan prikaz slike na ekranu. Sa jako konkurentnom cijenom, vaša odluka o kupovini Omen 17 laptopa za igre će biti daleko od greške. Ovo je odličan laptop za igre.