laptop acer

Acer istorijat

Formalno ime Acer je bio Multitech. 1976 je osnovan od strane Stan Shih i njegove supruge Carolyn Yeh. Na početku su imali samo jedanaest zaposlenih i sa ulogom od 25.000$ su započeli posao koji se vremenom razvijao i 1998 godine dijeli se u pet grupa.

Acer International Service Group, Acer Sertek Service Group, Acer Semiconductor Group, Acer Information Products Group i Acer Peripherals Group. Ubrzano su radili na svojim proizvodima i šire se po šitavom svijetu. Ovdje vam želimo prezentirati neke novije modele sjajnih Acer laptopa na tržištu.

Acer Nitro 5

Ovo je laptop koji je cjenovno ispod 2.000,-KM i kao takav jako je primamljiv za kupovinu. Iako posjeduje veliki nedostatak u vidu razočaravajućeg prikaza, nešto što će sigurno privući kupce je ugrađena grafička kartica – Nvidia GeForce GTX 1050Ti.

acer laptop

Naravno ovo je naročito obradovalo igračku populaciju, jer je Acer Nitro 5 jedan od najbržih Acer laptopa koji smo imali u našoj poslovnici. Osim grafike ovaj laptop nudi mnogo korisnih portova i ovo je odličan i stabilan proizvod.

Dizajn laptopa Acer Nitro 5

Sam dizajn laptopa Acer Nitro 5 je interesantno geometrijski osmišljen. Neobični uglovi na vrhu čine ludo oblikovan šestokut, a crveni detalj oko dodirne podloge daje prilično lijep dojam kad se pogleda na laptop. Iako je Acer Nitro 5 napravljen od plastike, model i zglobovi su čvrsti i nema problema sa korištenjem.

ACER-NITRO-5-dizajn

Portovi na laptopu

acer nitro 5 portovi

Gledajuči desnu stranu vidjećemo dva USB 2.0 prikljućka, priključak za napajanje i ulaz za 3.5 mm slušalice.

Na lijevoj strani vidimo HDMI, USB 3.0, USB 3.1 ulaze, i čitač SD kartica. Na toj strani postoje još i Kensington lock i Gigabit Ethernet ulaz. Mnogo portova na Acer Nitro 5 laptopu.

Ekran laptopa Acer Nitro

Nažalost ovo je najslabija tačka ovog odličnog laptopa. 15-inčni ekran donosi dosadne i beživotne boje a i testovi u labaratoriji nisu poništili razočarenje kod kupaca.

ACER-NITRO-5-display

Pomoču programa za kalibraciju boja u Win 10 sistemu može se popraviti vizuelni doživljaj ali ne toliko da se zaboravi na sve probleme prikaza na ovom ekranu.

Zvuk

Što se tiče zvuka u ovom laptopu možemo reći da je zvučna podloga relativno dobro izbalansirana ali frontalni zvukovi nemaju takvu jasnoću i mekoću. Zvučnici u Acer Nitro 5 laptopu su dovoljno snažni da ispune sobu manje veličine, ali ih skoro nikada nećete odvrnuti viče od 80%.

Grafika

Ugrađujuči Nvidia GeForce GTX 1050 Ti GPU s 4 GB VRAM-a grafičku karticu u ovaj laptop, Acer je obezbjedio igranje i jačih igara ali pod uslovom da ih pokrečete sa nižim postavkama. Acer Nitro 5 daje u prosjeku 51 frejm po sekundi što je za neke igre dobra brojka jer prelazi prag brojku od 30 fps.

Baterija, web kamera i zagrijavanje

Baterija u Acer Nitro 5 je srednje kvalitete i njeno trajanje zavisi od načina korištena laptopa. Iako je u prospektu najavljen vijek trajanja korištenja baterije 5 sati i 30 minuta, igrajući neke zahtjevnije igre vijek baterije je bio osjetno kraći. Rezolucija kamere od 1280 x 720 bi trebala da bude ok ali to nije tako.

Naravno ovo je naročito obradovalo igračku populaciju, jer je Acer Nitro 5 jedan od najbržih laptopa koji smo imali u našoj poslovnici. Osim grafike ovaj laptop nudi mnogo korisnih portova i ovo je odličan i stabilan proizvod.
A

Slika je zrnasta i izlazi izvan fokusa. Temperatura od 95 stepeni kod gledanja Youtube videa na 1080p rezoluciji ne ohraabruje i u tim momentima možete imati problema sa touchpadom.

Cijenu i dobavljivost Acer Nitro 5 možete pogledati na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/laptopi/6024-acer-nitro-5.html