smart-tv

Postoje mnoge stvari koje morate znati prije kupovine smart TV-a . Koju veličinu želite? Koliko HDMI priključaka trebate? Sve dodatne funkcije koje su vam važne? Ali postoji jedno pitanje koje ljudi često zanemaruju: koji operativni sistem trebate kupiti? Ovaj će vam članak pomoći da odgovorite na to pitanje.

Važno je odabrati odgovarajući operativni sistem

Više nije 2016. godine. Tada smo govorili zašto biste trebali izbjegavati kupovinu pametnog TV-a . Ali u međuvremenu se mnogo toga promijenilo. Sada je gotovo nemoguće pronaći novi model televizora koja nije “smart”. No, svi pametni televizori nisu jednaki.

Slično kao i u svijetu operativni sistema za računare, razni pametni TV operativni sistemi imaju svoje prednosti i mane. Neki imaju opsežniji izbor aplikacija, neki imaju bolje korisnički interfejs, neki su kompatibilniji s uređajima trećih strana i tako dalje. Dakle, koji je najbolji? U ovom članku ćemo predstaviti Android TV, WebOS i TizenOS jedni protiv drugih kako bismo vidjeli koji je smart TV operativni sistem najbolji.

WebOS LG

WebOS je LG-ov pametni TV operativni sistem. LG WebOS je konačno postao vodeći pametni TV operativni sistem 2014. zahvaljujući svom lagananom interfejsu za korištenje. WebOS je kompatibilan s Bluetoothom, što znači da je lako spojiti tastature, miševe i druge korisne periferne uređaje. Također je kompatibilan s Miracastom. ( Miracast je bežična verzija HDMI-a! )

LG-webOS

Ostale funkcije uključuju aplikacije uživo (pa možete pauzirati sadržaj u jednoj aplikaciji, početi upotrebljavati drugu aplikaciju, a zatim se vratiti na prvu aplikaciju i pokupiti gdje ste kasnije odbili), reprodukciju videozapisa od 360 stepeni i OLED sliku galerija.

Android TV

Android TV vjerojatno je najčešći pametni TV operativni sistem. Android TV je razvijen unutar firme u Google. To znači da Android TV korisniku omogućava da koristi aplikacije sa Google Play trgovine i mogućnost da prebaci sliku sa bilo kog uređaja na Android TV. Najbolji opis za Android TV jest da je to pametna zabavna platforma.

android-tv

Ugrađen je u nekoliko brendova televizora ( Sony, Sharp, Philips i Samsung) i brojnih streaming video playera poput Nvidia Shielda.

TizenOS TV

TizenOS je Linux operativni sistem koji je razvio The Linux Foundation. Pronaći ćete samo TizenOS na Samsung uređajima. To je u svim proizvodima firme Samsung, uključujući televizore, kamere, pećnice i klimatizacijske uređaje.

samsung-smart-tv-tizen

Postoji nekoliko lijepih dodataka u Tizen Smart Hubu, kao što je mogućnost podijeljenog ekrana za gledanje televizijskog programa uživo tokom pregledavanja aplikacija. Jedna od najboljih karakteristika je TizenOS intuicija OS-a, tj. mogućnost da sazna ono što korisnik voli da gleda i samim tim preporuči TV emisiju.

Na kraju koji operativni sistem izabrati? Ako želite jednostavan i brz OS, u tom slučaju birajte WebOS a ako želite OS s velikim izborom aplikacija, pametne pomoćnike onda izaberite Android TV.

Cijenu i dobavljivost smart televizora možete pogledati na sljedećem linku:
https://www.procomp.ba/575-televizori