printer

Kupovina novog printer-a može izgledati zastrašujuće, posebno što novi modeli izlaze na tržište vrlo često. Pored toliko novih modela, vi želite biti sigurni da ste odabrali pravu vrstu i model uz vama pristupačnu cijenu.

Da biste odabrali pravi printer, prvo razmislite o svojim potrebama na svakodnevnoj osnovi i ako želite da vaš printer bude sposoban za posebne vrste printanja. Razmislite o tome koliko ste spremni redovito plaćati tonere i potrošni materijal.

Na primjer, cijena crno-bijelog printera može biti minimalna, ali ako kupite A3 printer, vaši troškovi mogu se povećati ukoliko planirate više printati i raditi veće projekte. Ukupni trošak također može ovisiti o vrsti tinte koju će koristiti vaš novi printer i količini ispisa.

Inkjet printer može izgledati kao dobra ideja za vaše poslovanje dok ne budete imali čitavu kancelariju ljudi koja treba da štampa izveštaje sa skupim kertridžima u boji. Za kućnu varijantu, međutim, ne želite štampač koji zauzima puno prostora kada štampate nekoliko stranica dnevno.

Ne mogu svi printeri da pruže sve funkcije koje želite, u zavisnosti od vaših očekivanja, zbog čega je važno da uzmete u obzir prednosti i nedostatke svake od njih prije nego što donesete odluku. Imajući sve ovo na umu, možete pronaći pravo rješenje za svoje potrebe, s obzirom na stvari kao što su da li imate ili ne imate posao i koliko želite potrošiti da bi vaš printer radio.

Upoznaćemo vas s nekim od glavnih vrsta printera dostupnih na tržištu

Tipovi inkjet printera – štampača

U većini domova, vjerovatno ćete videti inkjet printere. Ovi tipovi printera prisutni su već duži niz godina i obično dolaze u nekoliko varijanti u zavisnosti od vaših potreba.

Inkjet Printeri

Većina njih je pri kupovini prilično jeftina, iako konstantno zamjenjivanje spremnika s tintom može rezultirati većom cijenom ako vaš printer nije dobro dizajniran. Postoji nekoliko tipova inkjet-ova koji se obično kupuju kao kućni printer, ali i za male poslovne potrebe.

Multifunkcijski ili višenamjenski inkjet printeri

Najpopularniji printer za kućnu upotrebu je “sve u jednom” ili multifunkcijski inkjet printer. Njihova cijena, funkcije koje obavljaju, isto tako i njihove veličine se razlikuju, što vam daje mnogo izbora. Kupovinom ovog uredjaja troškovi mogu biti minimalni, s vremenom možete platiti više ako često morate zamijeniti toner.

Karakteristike:
– Mogućnosti štampanja, skeniranja i kopiranja
– Zahtjeva zamjenu kertridža sa mastilom
– Može da štampa crno-bijelo ili u boji

Preporučena opcija:

HP OfficeJet Pro 8710 multifunkcijski printer nudi sve osnove koje su vam potrebne za kućnu varijantu, a istovremeno štedi i troškove boje. Ako vam je potrebna kvalitetna boja, HP OfficeJet Pro je dobra alternativa laserskoj opciji i pruža dobar rezultat ispisa bez troškova. Takođe uključuje opciju za faks i nudi bezbjednosnu funkciju za zaštićenu vezu sa lokalnom WiFi mrežom.

Printer HP OFFICEJET PRO 8710
HP OFFICEJET PRO 8710

Dodatne mogućnosti:
– Ekran na dodir
– Prethodno učitane aplikacije za pomoć pri skeniranju
– Mobile printing

Jednofunkcionalni inkjet printer

Za vaše najosnovnije funkcije printanja, jednofunkcijski printer može obaviti posao. Oni su jednostavni za upotrebu i mogu biti dobar dodatak domu ili maloj kancelariji gdje je potrebno velike dokumente printanti efikasno. I oni su poprilično pristupačni, ali mogu koristiti mnogo tinte u zavisnosti od toga šta redovno printate.

Karakteristike:
– Crno-bijelo i štampanje u boji
– Jednostavan za korištenje
– Može da štampa slike u zavisnosti od modela

Preporučena opcija:

HP OfficeJet Pro 8210 multifunkcijski printer pruža jednostavnost i dovoljno snage za pet korisnika. Za sve vaše osnovne potrebe za printanjem, ovo funkcioniše za domove i mobilno štampanje dok ste na WiFi konekciji. Takođe ima tehnologiju za štednju boje koja vam može pomoći da uštedite novac jer koristi 50% manje boje od nekih drugih printera na tržištu.

HP OfficeJet Pro 8210

Dodatne mogućnosti:
– Tastatura na ekranu za lak ulaz
– Jedan zajednički upravljački program za više korisnika
– Printanje sa pametnog telefona ili tableta

Foto inkjet printer

Možete koristiti multifunkcijske printere za printanje fotografija, ali profesionalci i hobisti možda žele mašinu koja može da izdrži nešto više.

Foto printeri
Foto inkjet printer

Foto inkjet printeri su dizajnirani tako da se slike ističu, a nude mogućnost rada sa različitim veličinama štampe. Ovi printeri su obično malo skuplji od tipične inkjet opcije zbog vrste boje koju koriste i činjenice da su obično bazirani na boji i pigmentu.

Karakteristike:
– Koriste ga fotografi
– Printanje, skeniranje i kopiranje
– Koristi 6 do 12 kertridža sa bojom

Laserski printer

Laserski printeri su obično rezervisani za kancelarijska podešavanja i slična okruženja koja zavise od štampanja velikog broja tekstualnih dokumenata.

Što se tiče veličine, možete pronaći veće i manje uređaje u zavisnosti od potrebnih vrsta poslova printanja. U početku mogu koštati nešto više od inkjet printera, ali su optimizovani za printanje velikih količina papira, tako da su cijene tonera obično pristupačne.

Kolor laserski printer

Za one koji žele da svoje prezentacije ističu sjajnom bojom, laserski printer je dobar izbor. To može biti posebno korisno ako imate grafike ili ilustracije na vašim dokumentima i želite da izgledaju najbolje što mogu. Korištenjem laserskog printera u boji možete uštedjeti novac jer ćete samo zamijeniti četiri tonera.

Karakteristike:
– Samo četiri tonera koje treba zamijeniti
– Odlični za mala preduzeća
– Hiljade printanja bez zamjene tonera

Preporučena opcija:

Elegantan i kompaktan Multifunkcijski printer Brother 9140CDN nudi širok raspon specifikacija osmišljenih s vama i vašim poslovanju na umu zato je savršen za poslovni prostor.

printer BROTHER 9140CDN
BROTHER 9140CDN

Obuhvaća niz novih mobilnih sadržaja i ispisuje izravno s vašeg mobilnog uređaja pomoću Brother iPrint & Scan aplikacija ili bežično pomoću AirPrint ili Google Cloud Print. Brzina ispisa do 22 (crno-bijelo) i 22 (u boji) stranica u minuti znači da nećete više čekati na svoje dokumente.

Dodatne mogućnosti:
– Opcija velike brzine printanja
– Dodatna sigurnost
– Eko funkcija za uštedu troškova printanja

Monohromatski laserski printer-i

Monohromatski laserski printeri postali su manje uobičajeni jer uređaji u boji postaju pristupačniji i sposobniji za printanje na većim brzinama. Međutim, ako planirate da printate velike ili brojne datoteke i da ih trebate brzo, monokromatski printer dobro izvršava te zadatke. Ovo uključuje ENERGY STAR® certifikovani Samsung Xpress SL laserski printer, koji kombinuje efikasnost i visokokvalitetnu štampu.

Ovi printeri štampaju samo crno-bijelo, tako da mijenjate samo jedan toner. Taj faktor čini ga solidnom opcijom ako želite smanjiti troškove printanja.

Karakteristike:
– Jedan toner
– Toneri kompatibilni sa LD-om mogu smanjiti troškove
– Dobro za biznis

Ostale vrste printer-a

Inkjet i laserski printeri su najčešće printeri koji se koriste, ali postoje i druge opcije koje mogu biti idealne za one koji rade na projektima ili treba da printaju sa ekstra živim bojama. Možda je malo teže pronaći ove printere u određenim prodavnicama jer se oni ne koriste tako često, ali vam mogu pružiti printanje koje odgovara vašim potrebama.

Tintni printeri

Koristeći novu tehnologiju, printeri sa čvrstom bojom koriste boju proizvedenu od netoksičnih biljnih ulja da bi proizveli kvalitetne otiske sa manjim uticajem na okolinu. Unutar printera se štapići za boju rastapaju u skladu sa prepoznatim načinom štampanja. Budući da se to radi na zahtjev, rezultat daje iznimno svijetle boje i dokumente izvrsnog izgleda.

Karakteristike:
– Ekološki princip rada
– Svijetle boje
– Kompaktan dizajn

LED printer

Kao i njihove laserske kolege, LED printeri su izuzetno pouzdani i mogu pomoći preduzećima u boljem poslovanju. Koriste tehnologiju koja emituje svetlost, što ih čini jeftinim za proizvodnju. I oni su veoma jeftini za održavanje. Nažalost, postoji vrlo malo kompanija koje ih proizvode, što je teže za popravku ili zamjenu ako se nešto pokvari.

Karakteristike:
– Brzo printanje
– Obično uključuje produženje garancije
– Ekološki princip rada

Matrični printer

Danas na tržištu nećete naći mnogo matričnih printera, ali oni mogu biti super-korisni ako pokušavate da održite svoje troškove na minimumu. Po svom imenu, printer koristi tačke za crtanje slike ili teksta za printanje.

Karakteristike:
– Niski početni troškovi
– Niski troškovi održavanja
– Može se pokrenuti u gotovo svim uvjetima

3D printer

Kao najnovija ludost na tržištu, 3D printanje je otvorilo nova vrata za entuzijaste i kod kuće i u poslovanju. Sa 3D printerom, vaša mašta nema granica sve dok imate materijale i budžet. Može 3D printanje sada izgleda skupo, ali s vremenom se očekuje da postane pristupačniji.

Karakteristike:
– Nova tehnologija
– Beskrajne mogućnosti za stvaranje
– Korisno za dom i posao

A3 printer

U vašem poslu možda ćete morati da imate opcije printanja izvan standardnih okvira. A3 printer može biti od neprocenjive vrijednosti ako planirate da koristite veličine papira koje se ne uklapaju u vaš prosječan inkjet ili laserski printer.

Ovo takođe može biti korisno ako planirate da kreirate velike projekte ili fotografiju i želite da to uradite bez odlaska u specijalizovanu prodavnicu. Oni mogu biti skupi, a isto tako morat ćete imati i namjensku prostoriju da biste smjestili ovu veliku tehnologiju.

Karakteristike:
– Printa velike prezentacije ili dokumente
– Zauzima puno prostora
– Visoki početni troškovi

Ukratko

Pronalaženje pravog printera može biti izazov, pogotovo ako imate različite projekte koje morate da uradite. Srećom, u ovom prostoru ima mjesta za inovacije, a novi modeli printera se stalno ažuriraju i poboljšavaju.

Prije nego što kupite printer, uvjerite se da ima funkcije koje su neophodne da biste završili zadatke za printanje koje treba da uradite, a da istovremeno bude po pristupačnoj cijeni. Pravi printer će obaviti posao brzo i efikasno, bez troškova više nego što je potrebno.