antivirus

Vaši laptopi i telefoni su više od uređaja. Oni čuvaju mnogo ličnih i službenih informacija. Neke nezaboravne slike i video zapise koji za vas imaju posebno značenje. Očigledno, ne želite da ih izgubite samo zbog napada zlonamjernog virusa koji se može spriječiti instaliranjem antivirusnog program.

Ono što mi predlažemo je da jednostavno zaštitite podatke računara i telefona koristeći antivirusnu zaštitu. Ako niste svjesni šta, kako i zašto trebate antivirusne aplikacije, onda u nastavku pročitajte šta vam je potrebno da zaštitite svoj PC.

Napomena: Na kraju posta smo naveli najbolji antivirusni program za Windows i Android OS.

Šta su antivirusni programi?

Antivirusni program je u suštini softver ili skup softvera koji su dizajnirani da odmah otkriju bilo kakve prijetnje malverom, virusom ili ransomware-om u vašem računaru i mobilnom telefonu i obavještavaju vas o istom. Antivirusni program stalno skenira vaše sisteme u redovnim intervalima, tako da se ne može napraviti nikakva šteta na podacima koji su pohranjeni.

antivirusni programi

Kako odabrati najbolji antivirusni softver za Windows i Android?

Odabir dobrog antivirusne zaštite u moru mnogih koji se nude, a trebate izabrati jedan za vas, neće biti nimalo lagan zadatak. Mi smo za vas smislili neke osnovne kriterije za provjeru prilikom kupovine antivirusnog programa.

Potražite potpunu zaštitu

Izaberite antivirusni softver koji vam pruža sveobuhvatnu zaštitu, uključujući zaštitu od vatrozida, zaštitu od korištenja VPN-a, zaštitu od ransomwarea i zaštitu od sajber kriminala. Sa razvojem tehnologije, povećan je i broj načina na koje možete biti zaraženi virusom. Prošli su dani kada ćete biti napadnuti putem pretraživanja na internetu. Sada možete izgubiti svoje podatke dok pravite online transakciju ili čak popunjavate i on-line obrazac.

Danas u vrijeme brzog i svugdje prisutnog Interneta, računarske prijetnje odavno su se proširile sa virusa i trojanaca na mnoga druga područja, a njihovo širenje znatno je ubrzano zahvaljujući mnogim društvenim mrežama. Dobar antivirusni program će vas zaštititi od trojanaca, ransomwarea, adwarea, rootkita, špijunskog softvera i crva svih vrsta. Što je više zaštite, to je softver bolji.

Nemojte pasti u zamku besplatnog antivirusa

Nekad nam se čini da besplatne stvari i nisu tako loš izbor. Ali oslonite se na ovo kada tražite antivirusni program jer je neki besplatni online antivirusni softver i sam virus. Ti besplatni online antivirusi izgledaju unosno i mogu štetiti vašem sistemu, a ne pružiti zaštitu.

 Besplatni antivirusni programi

Iako postoji veliki broj dobrih besplatnih antivirusnih programa koji su takođe dostupni na tržištu, oni nisu toliko snažni u poređenju sa onim koje platite. Nisu vam pružili sveobuhvatnu zaštitu. Osim toga, beskrajni oglasi koji se stalno pojavljuju, mogu da vam oduzmu dragocijeno vrijeme.

Razmislite o njegovom uticaju na vaš sistem ili telefon

Sam antivirusni sistem zauzima prostor vašeg laptopa i mobilnog telefona.
Pošto imaju naprednu konfiguraciju, oni zahtjevaju dobru količinu memorije za rad, uključujući i bateriju. Uzmite u obzir sve navedeno prije nego što kupite antivirus, jer moćni antivirusni softver može ometati performanse vašeg laptopa i mobilnog telefona.

Ako imate antivirus koji troši većinu memorije vašeg sistema onda ćete se suočiti s problemom kao što je više vremena za pokretanje, spore performanse i sporo skeniranje malvera. Jednostavno skeniranje može trajati satima.

Ako vaš laptop nema visoku konfiguraciju, bolje je instalirati antivirusni program koji je kompatibilan sa operativnim sistemom računara i ne troši mnogo memorije. Isto tako, nema svrhe instalirati 90MB antivirusne aplikacije na telefon koji ima samo 2 GB memorije jer nećete imati prostora za druge aplikacije.

Pazite na njegovu upotrebljivost

Dobar antivirusni program je jednostavan za korištenje i navigaciju. Nema smisla kupovati onaj koji je previše komplikovan za instalaciju i upotrebu.
Izaberite antivirusni program koji dolazi sa:
– Jednostavnom navigacijom
– Kompatibilan je sa konfiguracijom vašeg operativnog sistema
– Lahko ga je razumjeti
– Sadrži sveobuhvatan vodič za instaliranje i upotrebu
– Korisnička podrška za obradu vaših upita

Postoje korisnici koji nisu vješti i ne poznaju dobro rad na operativnim sistemima. Imajući ovo na umu, kompanije koje se bave antivirusnim programom moraju da prilagode proizvod koji privlači svakog kupca. Ako vaš antivirus ima sve ove osobine, pokrenite instalaciju sad.

Prvo provjerite svoje potrebe

Postoji čitav niz antivirusa koji dolaze sa čitavim nizom mogućnosti. Nije neophodno da vam sve te funkcije pomognu. Prije nego što kupit antivirusni program, provjerite vašu tačnu potrebu. Na primjer, ako ste kompjuterski aktivni i pretražujete cijeli dan preko interneta, obavljate online transakcije i redovito se povezujete sa svojim prekomorskim prijateljima onda je all-inclusive antivirus najbolji izbor za vas.

S druge strane, ako ste onaj koji koristi računar samo za osnovni rad, onda će vam biti dovoljan antivirusni program srednjeg nivoa. Nema svrhe da plaćate za ono što nećete koristiti. Dakle, prije donošenja konačne odluke za anti-virus, obratite pažnju na njegove funkcije.

Potražite zaštitu za više uređaja

Ako koristite više od jednog uređaja, pazite na antivirusni sistem koji štiti sve vaše uređaje u istoj količini. Pored toga, isti softver treba da ima kompatibilnost sa vodećim operativnim sistemima, uključujući Android, IOS i Windows.

Ne bi trebalo da ometa rad drugih aplikacija

Provjerite da li je antivirusni program koji planirate da kupite kompatibilan sa drugim programima u vašem laptopu i mobilnom telefonu. Jednom instaliran, vaš antivirusni softver će imati pristup svim vašim podacima i aplikacijama. Ako nije kompatibilan s bilo kojim od vaših unaprijed instaliranih programa za datoteke s podacima, možda će dodatno otežati rad vašem sistemu. Dakle, pročitajte online priručnik unaprijed kako biste to spriječili.

Obratite pažnju na brzinu zaštite od malware-a

Ovo je jedan od glavnih faktora koji treba uzeti u obzir prije kupovine antivirusnog programa jer se se odnosi na njegovu pouzdanost. Kupujte samo onaj koji ima rekord za više od 95% brzine zaštite od malware-a. Što je veća brzina zaštite, to je softver bolji.

Na kraju, provjerite cijenu antivirusnog programa. Trebalo bi da bude pristupačna i u skladu s vašim budžetom. To je jedan od najboljih i najkvalitetnijih kriterijuma za izbor antivirusnog programa. Obratite pažnju na opcije koje su pristupačne za dzep, ali da vam pruže maksimalnu zaštitu.

Neke od najboljih Windows Antivirus aplikacija su:

– Norton Security
Kaspersky Internet Security
– Bit Defender
– ESET NOD32 (veoma lagan i efikasan)
– MalwareBytes (Koristite ga kao dodatak antivirusnom programu da biste osigurali da je vaš uređaj malware besplatan)

Neke odlične Android Antivirus aplikacije su:

– Norton Mobile Security & Antivirus
– Kaspersky Mobile Antivirus
– ESET NOD32 (mala težina na mobilnom uređaju)
– MalwareBytes (mala težina na mobilnom uređaju)

Jako dobru ponudu i odlične cijene antivirusnih programa možete pogledati na web shopu ProComp-a na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/495-antivirusna-zastita