Mi8

Nakon oficielnog predstavljanja na domaćem tržištu tj. u Kini, Xiaomi Mi 8 se prodavao u nenormalnoj količini. Naravno unazad par godina Xiaomi je jedan od največih svjetskih proizvođača mobilnih telefona na svijetu pa i ne može tek tako napraviti grešku sa lansiranjem novog modela. Moraju paziti na detalje jer se ne mogu naročito ako kopiraju neke dijelove od svoje konkurencije.

I Xiaomi je od Applea iskopirao takozvani notorni zub. Da ne bude velike zabune, dosta Android telefona je ove godine izašlo sa popularnim „ notornim zubom“ no Xiaomi ipak nadmašuje ostale jer je gotovo identičan onome koji posjeduje Iphone X.

Snapdragona 845 za ovaj Xiaomi model

Kada je riječ o Xiaomi Mi 8 , to je direktni nasljednik Xiaomi Mi 6 modela. Xiaomi Mi 8 je veći otprilike za 1cm u visinu i jedno pola centrimentra u širinu tako da je to i na prvi pogled već primjetno. Samim povećanjem dimenzija povećan je i zaslon tako da na ovom modelu zaslon dolazi u dijagonali od 6.21 inča. Naravno kako godine prolaze unutar Xiaomijevih mobitela su sve noviji Qualcommovi procesori tako da na ovom Xiaomi Mi 8 unutra možemo zateći Snapdragona 845 a za multitasking će da se pobrine 6 GB RAM-a.

Operativni sistem na Mi 8 je Android 8.1 Oreo. Trenutno je najzastupljeniji testni primjerak i on dolazi sa 64 GB interne memorije, no vi se svakako možete opredijeliti i za verzije od 128GB ili 256 GB prostora za pohranu podataka.

Super AMOLED odluka

Prošlogodišnji model je imao IPS LCD ekran, no sada Xiaomi u Mi 8 donosi Super AMOLED. Na već spomenutoj dijagonali od 6.21 rezolucija iznosi 2248 x 1080, samim tim omjer je od 18:7;9 a gustoća je oko 400 ppi. Naravno vjerovatno se to neće svidjeti svima (ljubiteljima LCD-a prvenstveno) ali smatramo da ipak trebaju prihvatiti činjenicu da budućnost ipak leži u OLED-u.

Što se kamere tiče Mi 8 dolazi sa dvije zadnje kamere od po 12 megapiksela. Prva kamera ima senzor veličine 1/2.55 inča i i 1.4µm promjer piksela, uz otvor blende f/1.8 i četverosmjernu optičku stabilizaciju. Druga kamera donosi 1/3.4″ senzor, 1.0µm veličinu piksela, ali i 2x optičko povećanje.

Xiaomi Mi 8 je odličan izbor

Baterija koju naš Mi 8 ima je 3400 mAh što je iskreno malo ispod naših očekivanja sudeći koliku dijagonalu na ekranu donosi sa sobom. Pored „ baterije“ možda još jedini mali nedostatak je taj što mobitel nije vodootporan, ali budimo realni ovaj telefon za ovu količinu novca nudi puno toga. Zato ga baš to i čini toliko posebnim i prodavanim s obzirom na cijenu oko 800,-KM možemo sa sigurnošću reći da se radi o best buy uređaju današnjice.

Odličnu ponudu Xiaomi mobitela možete pogledati na sljedećem linku:
https://www.procomp.ba/361-xiaomi-mobiteli