Xiaomi Amazfit Stratos

Xiaomi u suradnji sa Huami je predstavio pametni sat Xiaomi Amazfit Stratos kao vodeću liniju nosivih proizvoda koji odgovaraju konkurenciji po specifikacijama – a ponekad i kopijom dizajna – sa extra dobrom cijenom.

Ovaj pametni sat prati širok spektar aktivnosti – trčanje, biciklizam, plivanje, tenis i još mnogo toga. Ima ugrađen GPS, optički otkucaj srca, dugim trajanjem baterije i čvrstim dizajnom. Iako je ovo vrhunac Amazfit asortimana, znatno je jeftiniji nego, recimo, Fenix 5.

Xiaomi Amazfit Stratos: Dizajn

Širok je 46 mm, zdepast, i ostavlja utisak da bi mogao primiti dosta jake udarce bez mnogo problema. Tu je 1.34 inčni 2.5D Gorilla Glass ekran i vanjski keramički okvir koji možete probati oštetiti (vjerujte nam, mi smo to učinili) i nećete vidjeti nikakvu štetu. Udobnost je prilagođena veličini, teži 70 g, što je malo manje od Garmin Fenix 5. Željeli bismo da je malo manji, ali to je ono što trenutno mislimo za većinu sportskih satova.

[ngg src=”galleries” ids=”17” display=”basic_thumbnail” number_of_columns=”4”]

Xiaomi Amazfit Stratos ima tri dugmeta na desnoj strani kućišta, koje ćete koristiti za navigaciju po pomalo neugodnom OS-u, ali oni su korisni za vrijeme vježbanja gdje znojni prsti mogu uzrokovati štetu na ekranu. Rezolucija 300×300 je često teško čitljiva i užasno se pokreće kada je osvjetljenje loše. Boje izgledaju izblijedjele, dok je, još čudnije, tekst često neujednačen pri prikazivanju obavijesti.

Ovaj pametni sat dolazi u kutiji sa silikonskom narukvicom, tako da je možete jednostavno zamijeniti za nešto više po svom ukusu. Možda nešto od kože za više formalnih prilika, iako nisamo sigurani da bi se mogao nositi sa odijelom. Stratos je vodootporan na 50 metara, a postoje i načini za praćenje u bazenu i plivanje u otvorenim vodama.

Praćenje fitnesa i sporta

Xiaomi Amazfit Stratos

Počnimo sa sportskim režimima koji čine osnovu Xiaomi Amazfit Stratos. Ima puno toga sa čime se možete igrati: imate hodanje, trčanje, biciklizam, triatlon, plivanje, eliptičan način, planinarenje, trčanje, tenis, fudbal i skijanje. Sat dolazi sa ugrađenim GPS-om i GLONASS-om (ruski sateliti koji bi trebali ponuditi bržu podršku), koji ćete moći koristiti na nekim – ali ne u svim – načinima rada.

Huamijevo partnerstvo sa Firstbeat-om vrijedno je isticanja, jer uvodi VO2 Max u ovaj sat, zajedno sa Training Load-om i preporučenim vremenom za
oporavak – karakteristike koje ćete naći u mnogim high-end sportskim satovima. Tu su i dobre metrike ukupne kondicije, a imati ih na satu znači da vam Stratos može dati dublju analizu vaših progresija, koje ćete moći pročitati u aplikaciji.

Xiaomi Amazfit Stratos: Kao pametni sat

Xiaomi Amazfit Stratos

Xiaomi Amazfit Stratos nudi mnogo mogućnosti, ali želimo da ih sve bolje predstavimo. Najveći problem koji smo imali u testiranju bio je sa interfejsom, koji je vlasnički OS Huamija. Navigacioni sistem je nepotrebno komplikovan i neintuitivan, ometan nekim lošim prevodima, odrezanim tekstom i dvosmislenim dugmadima u korisničkom interfejsu i aplikaciji za pametne telefone.

To važi i za fizička dugmad na satu. Gornje dugme za napajanje koristi se za buđenje i podešavanje režima fitnessa, ali i kada se pomjerate kroz menije postaje dugme za usmjeravanje. Zatim, počeli ste trening? Super, sada je gornje dugme za pauziranje, a srednje dugme za kretanje kroz meni. Da, zbunjujuće je. Također možete koristiti prst za pomicanje ulijevo i udesno, što često izaziva frustracije.

Ono što ne pomaže je loš ekran osetljiv na dodir. Posebno je problematično kada završite trening i vidite kako su blizu jedni pored drugih tasteri „Save“ (Sačuvaj) i „Discard“ (Odbaci).

Na ovom satu ćete primiti obavijesti s mobitela, ali ovo je samo dio onoga što dolazi preko vašeg telefona i ne možete odgovoriti na poruke ili primati pozive. Nema ni play store, ali Amazfit ima izbor widget-a uključujući štopericu, kompas, alarm, vremensku prognozu i muziku koju možete omogućiti ili onemogućiti kako želite. Stratos ima 4GB interne memorije koja se može koristiti za učitavanje vaših muzičkih datoteka, kao što možete sa Garmin Forerunner 645 Music.

Konačno, trebalo bi da kažemo nešto o trajanju baterije. Huami kaže da ćete dobiti oko 20 sati GPS-a i pet dana u normalnom režimu. To je manje-više ono što smo videli u testiranju, a to uopšte nije loše. Ostaje vam samo da se odlučite da li je ipak ovo pametni sat koji zaista odgovara vašim potrebama i budžetu.