pes ili fifa

Dugogodišnje nadmetanje konkurentskih fudbalskih nasova konstantno nam daje sve bolje i bolje naslove. Realnost fudbalske igre s vremenom se razvila do takve faze da mnogi koji pogledaju monitor “sastrane”, u prvi momenat može pomisliti da je to neki dikrektni prenos neke važne fudbalske utakmice a ne sama igra koju sa velikim žarom igramo.

Za sve ovo možemo da zahvalimo dvijema gigantskim izdavačkim kućama i njihovim uspješnim fudbalskim serijalima – Konamijev PES i FIFA EA Sports-a. Kraljevi nogometnih simulacija donose nove nastavke svojih igara i prvi dojmovi o njima su tu.

PES 2020

Dok je svojevremeno Konami vladao na tronu fudbalskih simulacija prvobitno je izmjenjen naziv od ISS ka PES, i tako je ostalo godina poslije. Sada sa novim naslovom možemo reći da se neke stvari drastično mjenjaju. Iako se dosta toga u igri mjenja, neke stvari se mogu naslutiti odmah kad pogledamo na sam naziv Konamijeve igre. Imenom eFootball PES 2020 jasno ukazuje na svoju namjeru da se što je moguće više približi eSportskom naslovu. Konami se nastavlja na svoj predhodni nastavak sa dodatkom važnih poboljšanja koje se odmah primjeti.

FIFA 20

Što se tiće FIFA serijala, možemo se sjetiti da su prvobitni FIFA naslovi imali velikih problema sa realnošću tokom samog igranja. Engine koje je EA Sports koristio u tom vremenu za Fifu je isti onaj koji su koristili za NHL hokejaški serijal. Vremenom su usavršavali i mjenjali engine i znatno usavršili FIFA fudbalsku simulaciju. Preuzimanje primati nad Konamiem je bilo pitanje samo dana kada će se to desiti. I to se već dogodilo. Danas FIFA slijedi taj uspješni put, pa je i nova FIFA 20 kontinuirani nastavak prošle igre. Dodatkom novog modaliteta igranja ulične igre donijeli su osvježenje.

PES 2020 ili FIFA 20

Neke od najslabijih tačaka u prošlim nastavcima PES-a će nastavak PES 2020 jako poboljšati. Konami se usredočio na umjetnu inteligenciju u momentima igre bez lopte. Sistem koji je uveden su nazvali Finesse Dribble, koji omogućuje kreativnost u vođenju. Ovo će proširiti stilove igranja na koje igrać može tokom igre da utiče. Što se tiće FIFA 20 igre – i ona je poboljšana na istom segmentu kao i kod PES 2020. Poboljšanja umjetne inteligencije i nova realna fizika lopte su osjetna poboljšanja u FIFA 20. Osim toga, dodaje se potpuno novi sistem za penale i slobodne udarce.

Kontrole u igrama

Ali, najvažnija stvar kod FIFA 20 i PES 2020 je znati kako se dvije igre ponašaju na kontrolama. Ovdje možemo ostaviti još vremena za razvoj ovog dijela za oba naslova, ali možemo navesti trenutne zaključke. Trend kontrola po svoj prilici će biti vrlo sličan onome što je viđeno u dvije prethodne igre. Neke blage promjene su osjetne kod FIFA 20, ali generalno je zaključak da se oba naslova po pitanju kontrola poboljšavaju ali ne previše. Generalno FIFA 20 će imati više naćina igre, i čini se mnogo potpunijom od PES 2020. No ipak će na kraju prevladati lični ukus za potvrdu koja je igra bolja i ovaj put dala više.

Rezervišite Vaš primjerak na vrijeme na web shopu na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/