4k televizor

Kvaliteta slike TV je nešto što je uvijek pobuđivalo vašu znatiželju i želju za kupovinom televizora sa što kvalitetnijom slikom i rezolucijom ekrana. Naravno pojavom 4K televizora osim kvalitete slike, otvorile su se nedoumice da li je kupovina 4K televizora dobro rješenje. Ako uporedimo prošlu sa ovom godinom možemmo reći da je 4K TV skliznio u pozadinu, ali vama za utjehu to nije zbog gubljenja popularnosti.

Čak šta više, 4K televizori brzo postaju norma. Ovo znaći da je 4K TV sa prošlom godinom postao dosta jeftiniji. Dakle, ako ste u potrazi za kupnju novog televizora, onda stvarno nema razloga da ne razmislite i uzmete 4K televizor. Ovdje se postavlja pitanje da li imate 4K sadržaj da to gledate na 4K TV-u. Ako imate neke od ovih uređaja: Blu-ray player, PS4, Xbox 360 ili Xbox One, tada nećete vidjeti velike prednosti pri pokretanju tog sadržaja na 4K televizoru.

4K televizor

U suštini kupovinom 4K TV-a bit ćete spremni za budućnost i moći ćete najbolje iskoristiti uređaje koji stalno pristižu na tržište, i koji vremenom postaju standard. Naravno da postoji i skuplji modeli 4K TV-a pa osim očiglednog faktora razlike u veličini, postoji nekoliko vrlo važnih stvari koje treba razmotriti sa 4K.

HDR

4K HDR

HDR (High Dynamic Range) omogućava puno bolji konrtast, širi raspon boja, dublju crnu boju i svjetlije bijele boje pa je danas ovo osnovna tehnologija za 4K TV. HDR10 za HDR televizore, omogućava do milijardu boja na ekranu.

LED ili OLED ili QLED 4K TV

Osnovni 4K TV će najvjerojatnije biti sa LED ekranom. LED ploče su obično izravno osvijetljene i sa malim svjetlečim diodama (LED) dobijate lijepu ispravnu boju. Na tržištu nožete naći 4K sa OLED ekranom koji je dosta jeftiniji od običnog OLED ekrana. S ovim morate biti na oprezu jer je to sumljiva cijena i vrlo često prevara.

OLED ekran omogučava televizoru da prilagodi svjetlinu svakog pojedinačnog piksela i time dobijate mogučnost velikog kontrasta i nivoa crne boje. Samsungova QLED specifična tehnologija koja ima više zajedničkog sa LED tehnologijom od OLED, koristi LCD ekran u svom 4K TV-u. Na LCD ekran dodat je filter od nanočestica koji pojačava boju. Kao i OLED, QLED je mnogo skuplji od LED ekrana, a upitno je da li je bolji od OLED-a.

Koliko 4K sadržaja ima?

Još uvijek je ovo na neki naćin početna faza 4K TV. PS4 Pro i Xbox One X podržavaju 4K rezolucije i HDR i sigurno je da će sljedeća generacija konzola zadržati taj standard. Tako što se toga tiće neće biti problema. Kablovski pružatelji usluga ne prelaze na 4K sa streaming uslugama. Mogu se naći kanali u svijetu koji prenose signal za 4K TV, ali još uvijek su to pojedinaćni kanali i u probnim fazama. DirecTV koji ima jedan 4K kanal, i Dish, koji vam omogućuje gledanje određenih emisija i sportskih događaja u 4K su primjeri o kojima govorimo.

Velika Britanija se bolje pokazala na ovom polju. Sky Q nudi sve veći broj emisija, sportskih događaja i filmova u 4K, dok BT ima sportski kanal sa 4K rezolucijom. I da napomenemo da Netflix, Amazon, Hulu, PlayStation Video i Google Play nude obilje 4K sadržaja, i to je ono što nas hrabri.

Ostanite pametni uz 4K TV

4k smart televizor

Pametni televizori omogućuju vam preuzimanje stotina aplikacija, od usluga TV prijenosa poput Netflixa do medijskih poslužitelja i igara. To u suštini čini vaš televizor više računarom nego običnim televizorom. Smart-bazirani pametni televizori sa Android sistemom imaju integrirani Chromecast koji vam omogućuje prijenos fotografija i videozapisa s telefona direktno na televizor, a kontroler za igre obično možete povezati putem Bluetootha.

Zaključak

I na kraju, šta reči trebate li ozbiljno razmisliti o kupovini 4K TV-a ovih dana? To je sada prilično zrela tehnologija, jeftina na početnoj razini, i dobar izbor iako još uvijek nema mnogo 4K sadržaja. Zbog svega toga odgovor da li treba uzeti 4K TV više nego jasan. DA – došlo je vrijeme za to.