Huawei P20 Lite

Huawei P20 Lite je uređaj od kojeg sam očekivao jasan zaključak – da li je ispunio očekivanja ili nije. Nakon svojevrsnog testiranja i pračenja rada mogu reći da sam ipak očekivao bolji rad i karatkteristike ovog pametnog telefona. Čitajući specifikacije koje sam dobio uz telefon bio sam siguran da je ovo telefon koji je dovoljno dobar čak i zahtjevnijim korisnicima.

Međutim Huawei P20 Lite me iznenadio ali nažalost – negativno. Sam rad telefona je nekako nestabilan u smislu da bi sve išlo odlično glatko i brzo a ponekad bi usporio rad, grijao se i gasio pozadinske aplikacije kako bi došlo do rasterečenja. Primjetno je bilo i usporavanje animacija prilikom korištenja više animacija. Taj problem multitaksinga može se vezati za ipak zastarjeli Kirin 659 čip. Telefon vrti i najzahtjevnije igre ali se prilikom dužeg igranja gornji dio dosta zagrije.

Okvirno o modelu

Dizajn telefona je urađen tako da jako lići na Apple iPhone X i na tom polju se jako trudili u Huawei-u. Metalni rubovi su blago zaobljeni na krajevima pa ovaj mobitel jako lijepo leži u ruci. Zbog toga ali i zbog neklizavog stakla donekle je moguće korištenje jednom rukom. Prednja strana i prelijepi IPS LCD 5,84” zaslon krasi zub na vrhu i time definitivno privlači pažnju na sebe. Taj zaslon i jest jedna od boljih stvari na Huawei P20 Lite modelu. Pokriva čak 80,5% prednjeg djela a zanimljivost ovog modela je i u tome da su boje malo jarkije od LCD-ova na koje smo navikli.

Što se tiče kamere – one nisu u istom rangu sa P20 i P20 Pro ali su kvalitetom fotografija iznenađujuće dobre. Te dvije kamere su postavljene na poleđini uređaja i imaju senzore veličine – 16MP za primarnu i samo 2 MP za sekundarnu kameru. Što se tiče videa Huawei P20 Lite snima samo 1080p i to bez mogućnosti stabilizacije.

Iznenađenje sa zvukom

Huawei P20 Lite ima 3,55 mm ulaz za slušalice pa se po tome razlikuje od svojih starijih modela. Ali nije to jedino što razlikuje P20 Lite od starijih modela. Razlikuje se i po tome što ima samo jedan zvučnik na donjem dijelu . Naravno da će ljubitelji muzike i muzičkih spotova biti jako razočarani sa ovim načinom slušanja iste. I sad dolazi do drastičnog preokreta.

Kada sam stavio bluetooth slušalice na uši čuo sam do sada možda najbolji zvuk reprodukovan na ovaj način. Mogu napomenuti da ovaj mobitel za sinhronizaciju i punjenje koristi USB standard i to je olakšalo spajanje sa punjačem.