polovan laptop

Na izuzetno bogatom i dinamičnom tržištu informatičke opreme, računara,laptopa,,,itd nije se lako snaći,a situacija se dodatno komplikuje ukoliko želite da uštedite tako što ćete kupiti polovan laptop. Ovo može biti dobro rešenje, ali pri tom treba obratiti pažnju na određene pojedinosti.

Kupovina polovnog laptopa je veoma rizična, jer nikad ne znate šta je ispod “haube”, da li je nešto krpljeno, da li je održavano i šta je tu ispravno. Često se ljudi zalete i kupe polovan laptop preko oglasa pri čemu je jedini faktor cijena. Obično se poslije nekoliko dana ili nedjelja desi neki ozbiljan kvar, jer je prethodni vlasnik već imao nekih problema pa se riješio laptopa na vrijeme.

Ako namjeravate da kupite laptop, vjerovatno ste pregledali bezbroj modela laptopa u velikim prodavnicama i na kraju se izgubili u moru informacija. Obično je cijena laptopa odlučujući faktor, ali to je velika greška, pa ćemo pokušati da vam olakšamo izbor tako da kupite laptop sa najboljim odnosom cijene i kvaliteta. Preporuka za kupovinu laptopa je jako važna.

Ukoliko se nakon mnogobrojnih pretraga po internetu i trgovinama ipak odlučite za verziju kupovine polovnog laptopa onda je naš savjet da tu kupovinu obavite u za to osposobljenim firmama za prodaju i servisiranje informatičke opreme. Stručno osoblje će vam odgovoriti na sve vaše upite i uz kupljenu robu dati vam i garanciju. Većina takvih firmi nudi i kupovinu na rate tako da vam se u svakom slučaju vaša investicija isplati.

NA ŠTO TREBA OBRATITI PAŽNJU PRILIKOM KUPOVINE POLOVNOG LAPTOPA?

Ako kupujete polovan laptop koji je ispravan ili još ima garanciju, onda se to može nazvati dobrom kupovinom. Za kupovinu laptopa koji odmah ima neki nedostatak možete se odlučiti ako je cijena popravke prihvatljiva i neće prevazići cijenu samog laptopa, ali to morate da provjerite u nekom od servisa računarske opreme.

PROVJERA STANJA HDD I TEMPERATURA PROCESORA

Prilikom kupovine polovnog laptopa obavezno provjerite hard disk i temperaturu procesora, jer ako tu postoje problemi, laptop neće dugo raditi. Postoji više načina kako da to provjerite .U nastavku teksta ćemo vam dati najlakši i najjednostavniji primjer.

Pronađite na Google i Instalirajte besplatan program HD Tune. Hard disk će čitati podatke sa cijele površine diska, pa ako postoje oštećenja, on će ih pronaći. Ako hard disk prođe test , pustite neki film u jačoj rezoluciji na Youtube ili sa hard diska, najmanje 2 minuta, ili ako to nije moguće, obiljeležite neki glomazan folder i pustite 7zip, Zip ili Rar da ga pakuje u arhivu.

Pokrenite odmah program HW Info ili neki sličan za mjerenje temperature. Poslije 2-3 minuta temperatura ne smije da prelazi 80°C. Ako se laptop ugasi pod opterećenjem, to je siguran znak da se pregrijava i mora da se čisti, Program HW Info može pokazati prilično tačno stanje baterije.

Najbolje bi bilo da kupite polovan laptop u pouzdanom servisu informatičke opreme, jer bi trebalo da je očišćen od prašine, reinstaliran sistem i bez ikakvih problema. U našem servisu možete naći bar nekoliko različitih modela laptopa za kupovinu od kojih su svi provereni i nema nikakvih skrivenih problema. Kupovina polovnih laptopa na buvljaku ili od nepoznatih osoba preko oglasa nije preporučiva.

Odličnu ponudu polovnih laptopa pogledajte na ProComp web shopu na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/523-laptopi