tastature mehanicke

Tastatura je, za razliku od drugog temeljnog komada računske opreme istovremeno složeniji i jednostavniji komad hardvera za kupovinu. Zapravo, više naginje ovom prvom. Sve češće se postavlja pitanje da li je kupovina mehaničke tastature isplativa i funkcionalna?

MEHANIKA, MEMBRANA ILI NEŠTO TREĆE

Mehaničke tastature su proteklih godina doživjele velik povratak na tržište. Iako ih se rado uspoređuje s onima iz daleke prošlosti, današnji modeli su dosta razrađeniji, učinkovitiji, precizniji, kvalitetnij..itd. Devedesetih se dogodilo nešto bitno. Kućni računari postali su sve pristupačniji, a tastatura s jeftinim gumenim membranama počele su dominirati tržištem.

Pored činjenice da su bile višestruko jeftinije od tadašnje mehanički, membranske tastature su bile lakše i tiše za rad. Jeftina izrada, brdo multimedijalnih tipki, upotrebljivost u kancelarijama i za igranje rekli su svoje – mehanika je pala u zaborav. Ako nemate ideju kakvu tastaruru izabrat mi smo tu da vam damo bar tri razloga zasto da se odlučite za kupovinu mehaničke tastature.

Principi rada membranskih i mehaničkih tastatura

Mehaničke tastature se međusobno razlikuju po principu rada tastera, to jest po načinu na koji se unutar tastera ostvaruje kontakt. Kod membranskih tastatura se ispod svakog dugmeta nalazi gibljiva silikonska membrana, a ispod membrane se nalazi štampana ploča. Prilikom pritiska na taster dolazi do spajanja silikonske membrane i štampane ploče, nakon čega tastatura šalje informaciju računaru.

S druge strane, mehanički tasteri se sastoje od mehaničkih elemenata – ispod dugmeta se nalazi metalna opruga, a kontakt se, pri pritisku, ostvaruje spajanjem metalnih površina. Vjerujemo da nije potrebno da naglašavamo da je metal znatno trajniji i izdržljiviji od silikona. Takođe, mehanički tasteri se, nakon pritiska, znatno brže vraćaju u prvobitni položaj.

Doslovno sve na mehaničkoj tastaturi možete zamijeniti što znači da možete promijeniti prekidače, odnosno osjećaj pritiska kao i izgled svake tipke.

Dok kod membranskih tastature mogu vas služiti jedno vrijeme. Neke od njih mogu izdržati duže, no pretpostavimo da će većina u jednom trenutku otkazati poslušnost zbog mehaničkih oštećenja. Kada se to jednom desi, zaboravite mijenjanje jedne tipke – pripremite se kupiti cijelu tastaturu.

Mehaničke tipke, u drugu ruku, mogu izdržati preko pedeset milona pritisaka. Vrlo ih je lako održavati i što je najvažnije – kada tipka ‘crkne’, možete ju zamijeniti u praktički nekoliko koraka. Prilikom tipkanja mehaničke tipke daju jasno opipljiv osjećaj prilikom pritiska i čini se manje grešaka prilikom tipkanja. Dodatno o čemu trebate povest računa su swichevi.

Postoje tri vrste switch – tastera zavisno o njihovom ponašanju:

  • Linearne – Za konzistentno tipkanje
  • Taktilne – Koje daju taktilnu povratnu informaciju kada se pritisnu
  • Taktilne sa zvukom – Koje proizvode taktilni i zvučni feedback

Najpoznatiji proizvođači mehaničkih switch – tastera

Njemačka firma „Cherry“ je jedan od prvi u proizvodnji mehaničkih switch – tastera. Jedan od najpoznatijih „Cherry“ switch, takozvani Cherry MX Brown, koji se veoma često sreće u najmodernijim mehaničkim tastaturama, zapravo datira iz sada već daleke 1994. godine. Da, dobro ste pročitali – iz 1994. godine! Naravno, proizvodi se i dan danas.

Naime, mehaničke tastature nisu nimalo nov proizvod, ali ih je relativno visoka cujena oduvijek držala podalje od ruku manje iskusnih i ne previše zahtjevnih korisnika. Međutim, računari – a samim tim i tastature – se danas neuporedivo više koriste nego ranijih godina, pa sve veći broj korisnika ima potrebu za kvalitetnim i pouzdanim tastaturama visokih performansi.

Cherry switch – tasteri su vremenom postali sinonim za kvalitetne i izdržljive switch – tastere. Postoji više modela Cherry switch-eva, koji se međusobno razlikuju po parametrima koje smo ranije opisali, a najpopularniji među njima su:

  • Switch Cherry MX Red – linearni, nekliktabilni, 45 cN
  • Switch Cherry MX Brown – taktilni, nekliktabilni, 55 cN
  • Switch Cherry MX Black – linearni, nekliktabilni, 60 cN
  • Switch Cherry MX Blue – taktilni, kliktabilni, 60 cN
Najpopularniji modeli switch – tastera od Cherry

Switch – tasteri su označeni bojama kako bi se identificirale njihove jedinstvene specifikacije , crni smeđi plavi i crveni switch – tasteri . U nastavku teksta opisat ćemo svaki pojedinačno.

Switch Cherry MX Black – zahtjevaju jaki pritisak što ih čini najtvrđim Cherryjevim prekidačima.
Switch Cherry MX Brown – lakši su za pritisnuti i ne proizvode glasan zvuk.
Switch Cherry MX Blue – taktilni prekidači su sa glasnim zvučnim odazivom.
Switch Cherry MX Red – vrlo lako se pritisnu i najpopularniji su među obožavateljima videoigara zbog vrlo velike brzine reakcije i male potrebe za silom pritiska. Ukratko – radi se o najbržem i najlakšem prekidaču na tržištu.

Zaključak

I na kraju da zaokružimo sa mehaničkom tastaturom puno bolje i brže će te tipkati . Za sve vas koji imaju priličnih problema sa korištenjem standardnih tastatura i nikako ne mogu naučiti tipkati brzo ili bez greške, mehanička tastatura mogla bi biti pravo rješenje. Taktilni odaziv nekih vrsta switch – tastera savršeno pospješuju učenje kvalitetnog tipkanja.

Nakon što se naviknete na mehaničku tastaturu, počet ćete zapažati kako pritišćete svaku tipku. Imat ćete puno bolje razumijevanje položaja ruku i prstiju te što je najbitnije – prestat ćete raditi greške zato jer ćete upoznati tipke pomoću dodira. Što god odabrali, vjerojatno će biti s vama godinama. Nemojte se bojati biti izbirljivi.

Odličnu ponudu mehanički tastatura pogledajte na ProComp web shopu na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/664-gaming-tastature