GTX 1060 3GB je smještena u veliku ali laganu kutiju sa stiropolom unutra kao zaštitom od fizičkog oštečenja kartice. Dizajn kutije je jako lijepo uradjen a podaci su sa standardnim specifikacijama lijepo napisani na njoj. Unutar same kutije a osim kartice koja je smještena u antistatičkoj vrečici u stiropolu, nalaze se upute, aplikacije i upravljački programi. Za razliku od konkurentskih firmu, ovo je neočekivano malo uz ovu karticu.

Kako sam napomenuo Gainward NVIDIA GeForce GTX 1060 3GB je vrlo lagana i jednostavne konstrukcije. Kartica je potpuno plastičnog oklopa i velika je oko 25 cm. Na tom plastičnom oklopu su raspoređena dva ventilatora velićine 85 mm koji iako stalno rade jako su tihi i dobro hlade karticu. Osnovno hlađenje je fokusirano na grafički procesor, a memorijski čipovi su prepušteni hlađenju zračnim strujanjem.

192 GB u sekundi – fenomenalno

Iako navode da je osnovni takt grafičkog procesora 1506 MHz, realno se taj takt u igrama vrti u mnogo višim brzinama – između 1860 i 1910 MHz. 3GB GDDR5 memorije koja se nalazi na ovoj kartici radi na 2002 MHz-a tj. 8 Gbps-a. Ovdje treba napomenuti i teoretsku propusnost sabirnice preko koje se vrši komunikacija GPU sa memorijom, a to je 192 GB/s. Te izuzetne brzine trebaju i odlicno dizajniranu elektroniku na samoj kartici i stabilan napon. Maksimalna snaga koju Gainward NVIDIA GeForce GTX 1060 3GB može da povuče je 150 W preko jednog šest pinskog napojnog konektora. TDP modela je 120 W.

Ova izuzetna kartica podržava OpenGL i DirectX 12 API-e, CUDA, 3D Vision Surround te VR Ready, i G-Sync. Ne podrzava SLI ali posjeduje pet video izlaza: 1 x HDMI, 3 x Display Port 1.4 i 1 x DVI-D.