amd-nvidia

Grafičke kartice do današnjih dana

Trend ubrzanog razvoja informatičkih tehnologija donio je i jako mnogo promjena na tržištu kompjutera i kompjuterskih sistema. Mnogi segmenti računarskih sklopova su usavršavani i dorađivani ali dio na kojem se skoro uvijek vodio “informatički rat” bila je borba za prevlast vezano za grafičke kartice. Već dugi niz godina od kako su grafičke kartice opremljene posebnom memorijom, njihov razvoj prati veliki skok u brzinama i stabilnošću. Sa velikom dozom nostalgije mnogi od nas se sjecaju pocetaka razvoja grafičkih kartica, a neki od nas kao dragu uspomenu posjeduju u svom kućnom muzeju TNT Voodoo i slične kartice.

To je bilo vrijeme u kojem nismo ni slutili do kojih će se ubrzanja doći u današnje vrijeme i sve što nam je bilo bitno je da nam tada “teške” igre prorade bez imalo štucanja i preskakanja. A spoznaja da nam igra neće raditi dovodila je do očajanja igrače tog vremena. Nešto slično se i danas dešava ali su frustracije mnogo manje budući da na tržište izlaze sve jače i brže grafičke kartice koje zadovoljavaju sve potrebe savremenih igraća.

NVIDIA ili AMD?

Nas početku su to bili ATI i Nvidia a danas su to Nvidia i AMD. To su jako uspješni proizvođaći koji sa svakom novom serijom grafičkih kartica donose nešto novo u odnosu na starije modele. Naravno da se vremenom razvila velika konkurencija, te je svaka od ovih dvije firme željela da uzme prevlast u proizvodnji i prodaji svojih grafičkih kartica. Mnogi se već godinama pitaju čiji su proizvodi bolji i stabilniji, ali to je godinama imalo različite odgovore.

Izmjenjivali su se na tronu i ATI i Nvidia u zavisnosti od mogučnosti i snazi svojih kartica, a presudnu ulogu je vrlo često donosila cijena ponuđenih grafičkih kartica. Ali ovo ne treba da zavara kupce budući da često skuplja kartica ne znači automatski i bolju i bržu karticu. Zbog toga je na neki način teško donijeti pravu presudu koja tvrtka radi bolje grafičke kartice.

Tri cjenovne skupine

Podijeljene u tri cjenovno različite grupe, grafičke kartice se mogu lakše uporediti i nači pobjednika u toj skupini. Prvo idemo u potragu za jeftinim a dobrim grafičkim karticama do 350KM. U ovu skupinu kartica Nvidia nudi vjerovali ili ne Nvidia GeForce GTX 1050 Ti model. Igranje na srednjim detaljima pri rezoluciji 1080p ide solidnom i igrivom brzinom i ako se odlučite za ovu karticu – nečete požaliti. Ono što AMD nudi je AMD RX560 model isto može da pokrene igre na 1080p ali na nešto slabijim detaljima od Nvidia GeForce GTX 1050 Ti kartice. Očekivan zaključak je da je kupovina Nvidia GeForce GTX 1050 Ti ispred AMD RX 560 kartice bolja i isplativija opcija.

Uzmemol cjenovni rang od 350KM – 600KM možemo uporediti dvije dobre grafičke kartice. Nvidia GeForce GTX 1060 može bez problema pokrenuti veliku većinu igara i to na najvišim postavkama na 1080p rezoluciji. Perjanica AMD-a Radeon RX 580 8 GB GDDR5 RAM je jedna od najboljih grafičkih kartica u ovom rangu i to ne samo AMD-a već i opčenito. Iako su kvalitetne i isplative obje kartice, dajem prednost AMD Radeon RX 580 jer je baš ono skoro pa najbolja grafička kartica ikad u ovom cjenovnom rasponu.

Cjenovni rang od 350KM do 800KM donosi jako kvalitetne Nvidia ali nešto slabije AMD grafičke kartice. Nvidia sa svojom serijom GTX 1070, 1070 Ti i 1080 odmah donosi prednost nad AMD-ovim RX Vega 56 grafičkom karticom. Iako je RX Vega 56 nešto slabija ona je osim za igranje grafička kartica dobro upotrebljiva i za rudarenje kriptovaluta. No sve ostalo je na strani Nvidia kartica.

Cijene i dobavljivost AMD i Nvidia grafički kartica možete pogledati na sljedećem linku:
https://www.procomp.ba/420-graficke-karte