cooler za laptop

Hladnjak za laptop je vrlo ozbiljna stvar na koju možemo reći mnogi i ne razmišljaju tokom rada a pogotovo u vručim ljetnim danima. Korisnici jednostavno nisu sigurni koliko su njihovi uređaji zaštičeni i kad se mora voditi računa o tome. Naročito tu dilemu imaju oni koji posjeduju laptop prilikom svog rada. U velikim ste dilemama da li vaš laptop zapravo treba dodatno hlađenje, ili je to samo bacanje novca i nepotrebna investicija.

Kako pronaći hladnjak za vaš laptop?

Baš kao i većina drugih stvari na današnjici i laptopi su postali dio naše svakodnevnice i koristimo ih gotovo podjednako kao i desktop računare.No međutim u odnosnu na desktop računare laptopima je ipak nešto potrebnije dodatno hlađenje. S obzirom da su prijenosna računari tj. laptopi lako prenosivi u modernom poslovnom svijetu sve je više korisnika tih uređaja koji na svoje mjezimce instaliraju velik broj softvarea pa samim tim dolazi i do usporenja samog latopa odnosno pregrijavanja. U velikom dijelu svega toga veliku ulogu igra hlađenje samog laptopa koje često zna biti problem zašto se on i pregrijava.

Da li kupiti hladnjak za laptop ?

Generalno jeste, no postoje situacije gdje vam kupovina samog hladnjaka za laptop i nije baš potrebna. Ukratko ćemo vam objasniti kako hlađenja funkcionišu na većini laptopa. Ventilator usisava hladni zrak iz okoline, tjera ga kroz većinu komponenti koje se nalaze u laptopu i zatim topao zrak ispušta van. Sve je odlično do onog trenutka kada ventilator više ne uspijeva ohladit komponente uspješno bez obzira što je napravio malorije spomenuti ciklus i tada dolazi do pregrijavanja laptopa.

Prvi znak kada bi trebali kupiti hladnjak za laptop jeste ako je temperatura oko vas relativno visoka u tom slučaju sam laptop ne usisava hladni već topli zrak pa je i hlađenje relativno loše a samim tim dolazi do pregrijavanja komponenti.

Druga situacija je ako vaš laptop koristite na krevetu, tepihu ili na nekoj drugoj sličnoj površini te tako blokirate protok zraka. Kao i sam koncept laptopa / dizajn, laptop bi trebao da se koristi na ravnoj podlozi. Većina novih laptopa ima i za to riješenje ( ventilatori koji se nalaze s bočne strane ) no nije ni takav vid riješenja baš adekvatan pa smo i dalje u potrazi da dodatnim vidom hlađenja gdje dolazimo do externih hladnjaka.

Kako izabrati hladnjak za vaš laptop?

Najviše ovisi o tome kako je struktuiran vaš laptop i koje su zapravo dodatne mogućnosti hlađenja vašeg uređaja. Prilikom same kupovine potrebno je obratiti pažnju na par ključnih stvari.

  1. Da li će dizajn bit kompaktibilan s vašim laptopom
  2. Da li je prenosiv
  3. Koja je zapravo kvaliteta samog hlađenja
  4. Dodatne funkcije (da li imaju ugrađen USB portove, stabilizator za tvrdu podlogu itd.)
  5. Cijena

1 komentar

  1. Moje mišljenje da hladnjak za laptop dosta pomaže kod hlađenja laptopa. Ja koristim već duži period i ne bih mogla zamisliti rad na laptopu bez hladnjaka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here