cooler za laptop

Hladnjak za laptop je vrlo ozbiljna stvar na koju možemo reći mnogi i ne razmišljaju tokom rada a pogotovo u vručim ljetnim danima. Korisnici jednostavno nisu sigurni koliko su njihovi uređaji zaštičeni i kad se mora voditi računa o tome. Naročito tu dilemu imaju oni koji posjeduju laptop prilikom svog rada. U velikim ste dilemama da li vaš laptop zapravo treba dodatno hlađenje, ili je to samo bacanje novca i nepotrebna investicija.

Kako pronaći hladnjak za vaš laptop?

Baš kao i većina drugih stvari na današnjici i laptopi su postali dio naše svakodnevnice i koristimo ih gotovo podjednako kao i desktop računare.No međutim u odnosnu na desktop računare laptopima je ipak nešto potrebnije dodatno hlađenje. S obzirom da su prijenosna računari tj. laptopi lako prenosivi u modernom poslovnom svijetu sve je više korisnika tih uređaja koji na svoje mjezimce instaliraju velik broj softvarea pa samim tim dolazi i do usporenja samog latopa odnosno pregrijavanja. U velikom dijelu svega toga veliku ulogu igra hlađenje samog laptopa koje često zna biti problem zašto se on i pregrijava.

Da li kupiti hladnjak za laptop ?

Generalno jeste, no postoje situacije gdje vam kupovina samog hladnjaka za laptop i nije baš potrebna. Ukratko ćemo vam objasniti kako hlađenja funkcionišu na većini laptopa. Ventilator usisava hladni zrak iz okoline, tjera ga kroz većinu komponenti koje se nalaze u laptopu i zatim topao zrak ispušta van. Sve je odlično do onog trenutka kada ventilator više ne uspijeva ohladit komponente uspješno bez obzira što je napravio malorije spomenuti ciklus i tada dolazi do pregrijavanja laptopa.

Prvi znak kada bi trebali kupiti hladnjak za laptop jeste ako je temperatura oko vas relativno visoka u tom slučaju sam laptop ne usisava hladni već topli zrak pa je i hlađenje relativno loše a samim tim dolazi do pregrijavanja komponenti.

Druga situacija je ako vaš laptop koristite na krevetu, tepihu ili na nekoj drugoj sličnoj površini te tako blokirate protok zraka. Kao i sam koncept laptopa / dizajn, laptop bi trebao da se koristi na ravnoj podlozi. Većina novih laptopa ima i za to riješenje ( ventilatori koji se nalaze s bočne strane ) no nije ni takav vid riješenja baš adekvatan pa smo i dalje u potrazi da dodatnim vidom hlađenja gdje dolazimo do externih hladnjaka.

Kako izabrati hladnjak za vaš laptop?

Najviše ovisi o tome kako je struktuiran vaš laptop i koje su zapravo dodatne mogućnosti hlađenja vašeg uređaja. Prilikom same kupovine potrebno je obratiti pažnju na par ključnih stvari.

  1. Da li će dizajn bit kompaktibilan s vašim laptopom
  2. Da li je prenosiv
  3. Koja je zapravo kvaliteta samog hlađenja
  4. Dodatne funkcije (da li imaju ugrađen USB portove, stabilizator za tvrdu podlogu itd.)
  5. Cijena

Comments are closed.