Procesor AMD Ryzen 5 3600

AMD Ryzen 5 3600 je po karakteristikama jeftiniji procesor u kategoriji srednjih CPU-a, ali sigurno i procesor koji proširuje procesorske karakteristike donoseći stabilan i brz rad. Kada pišemo o novim procesorima na tržištu, uvijek očekujemo neke veće promjene kako po pitanju karakteristika koje se njima nude. Ali za kupce, jako je bitna i cijena procesora. Naravno i proizvođaći procesora uz jaku ponudu, razmišljaju o kupovnoj moći korisnika pa se ćesto radi balans performansi procesora i same cijene.

Napomenut će mo da iako ima nešto niže specifikacije – ipak se one neće odraziti na jako bitan segment – igračke performanse. Nešto jeftinija cijena ovog procesora ostavit će vam prostora za kupovinu dodatne RAM memorije ili neke još bolje grafičke kartice. Ovo je dobra vijest za igrače koji sami sklapaju “svoju” konfiguraciju za igranje.

AMD Ryzen 5 3600 cijena

Kako smo već napomenuli, AMD Ryzen 5 3600 je varijanta Ryzen 5 3600X procesora i daje identične karakteristike kao i Ryzen 5 3600X. Međutim, svojim rješenjima je i dalje jedan od jeftinijih procesora srednje klase. Jeftiniji je u odnosu na sve procesore osim SKU modela.

[ngg src=”galleries” ids=”34” display=”basic_slideshow” arrows=”1” interval=”1000”]

U odnosu na Intel Core i5 Coffee Lake Refresh procesore, Ryzen 5 3600 (u kombinaciji sa Simultanim Mutithreadingom) daje veče bazne taktove brzine. U ovom poređenju jedini izuzetak je Intel Core i5-9600k. I na sve ovo ako dodamo podatak da “u paketu” dobijamo besplatan hladnjak, onda znamo da je cjenovno ovo dobra varijanta i da je izbor AMD Ryzen 5 3600 procesora jako dobra odluka.

Karakteristike i čipset

Tehnologija izrade AMD Ryzen 5 3600 modela je pomjerila CPU sa 12nm proizvodnog procesa na 7nm. To je odmah u startu poboljšalo korisnost i brzinu takta. Ugrađene karakteristike su omogućile i povećenje CPU mogučnosti kontrole memorije, i ona je sada odmah dostupna procesorskim jezgrama. Kao i Ryzen 5 3600X, AMD se sa Ryzen 5 3600 okrenuo prema predmemoriji sa 384 KB L1, 3MB L2 i 32MB L3 keša.

Ovo povećanje predmemorije se jako dobro osjeti na odziv sistema, a izuzetno se dobro pokazalo kod performansi igara. Velike brzine propusnosti za PCI SSD-ove i AMD-ove najnovije grafičke kartice, omogućio je prelaz na X570 čipset. Ali svi oni koji nemaju potrebu za prelazak na X570, mogu ostati i na ranijim varijantama. Zahvaljujuči konstantnoj podršci za starije AM4 CPU matične ploče, vi možete uzeti ovo kao svoju opciju rješenja. Drugačije rečeno, u ovom slučaju vam je omogučena nadogradnja novog procesora bez zamjene matične ploče. Očekivano, Ryzen 5 3600 je nešto drugaćiji od modela 3600X, kako u jednojezgrenim, tako i u više jezgara.

Međutim, nemojte da vas ovo obrshrabri. Snaga je i dalje jaka, pa uspješno može komparirat i sa Intel Core i7-8700K procesorom. Jednojezgrena usporedba prema Core i7-8086K je lošija, ali testiranjem prema više jezgara – AMD Ryzen 5 3600 odskače iznad tog čipa. Zahvaljujući prelasku na 7nm proces, AMD Ryzen je sa svojih 86,17W znatno bolji od Intelovih rješenja opterečenja . AMD Ryzen 5 3600 takođe pokazuje svoju snagu i često nadmašuje čak i dvostruko skuplje Intelove procesore. Naravno bolji je od ranijih modela AMD procesora, ali u svojoj seriji CPU-a i na 4K testovima ipak blago zaostaje. No, i tada ipak ostaje ispred ista tri Intelova čipa.

Zaključak

Performanse AMD Ryzen 5 3600 se odlično pokazuju naročito u igrama. Jer kad se performanse u igrama usporede sa više od dvostruko skupljim procesorima, onda je izbor kupovine Ryzen 5 3600 CPU logična i očekivana.

Čitava Ryzen 3000 serija procesora pokazuje slične karakteristike, ali ne zaboravite da je AMD Ryzen 5 3600 najjeftiniji model do sada i to mu daje sigurno prednost nad ostalim procesorima u pomenutoj seriji. Iako Ryzen 5 3600X daje blago veću prednost prilikom izvedbe – ne zaboravite cijenu koja će vam ipak u ovom momentu dati bolju opciju. Bez potrebe da mijenjate matičnu ploču za nadogradnju – AMD Ryzen 5 3600 je sada za sve vas skoro pa sigurno najbolji izbor.