gaming racunar

Želite da sastavite svoj gaming računar i ne znate odakle da počnete? Postoji mnogo vodiča na internetu o tome šta treba imati na umu kada želite sastaviti svoj prvi gaming računar. Neki tutorijali objašnjavaju kako postaviti hardver, neki članci opisuju instaliranje operativnog sistema i programe koji su mu potrebni; drugi videozapisi detaljno opisuju svaki korak, ili možete dobiti savjete na staroškolski način: sa foruma.

Oni mogu biti odlična mjesta za dobijanje korisnih savjeta, ali vi jedostavno želite znati odakle početi? Počet ćemo u pravom smjeru sa ovih 10 preporuka.

1.Osnove, osnove, osnove!

Vaše osnovno sklapanje gaming računara treba da sadrži sljedeće:

 • Procesor (CPU)
 • Matična ploča
 • CPU hladnjak
 • Radna memorija (RAM)
 • Grafička karta (GPU)
 • Tvrdi disk (HDD) ili SSD
 • Napajanje za PC
 • Kućište za PC
 • Periferija (miš, monitor, tastatura)

2.Da li su vaš CPU i matična ploča kompatibilni?

gaming racunar

Kompatibilnos CPU i socket-a je vaš prioritet broj jedan! Zapamtite, sama provjera socket-a nije uvijek dovoljna. Obratite posebnu pažnju na najnovije procesore da biste bili sigurni da su podržani na matičnoj ploči koju koristite. Takođe, ne posjedovanje pravog CPU-a može uticati na brzinu vaše memorije (kao u ograničavanju performansi).

3.Ubacite procesore sa velikim brzinama!

Mnogi novi AMD® i Intel® procesori se napajaju velikom brzinom DDR4 memorije. Što je brzina memorije veća za procesor, to je veći njegov izlaz. Kao rezultat, dobićete brži gaming računar.

4.Pasta za CPU je OBAVEZNA!

gaming racunar

Obzirom da je pasta na procesoru veoma bitna, želimo da naglasimo za nove korisnike među nama! Što se tiče primjene paste , postoji nekoliko načina i skoro svi će raditi, ali preporučujemo nanošenje kapi paste koja je veličine graška.
Lahko je, brzo se primjenjuje i uvijek treba da bude na vrhu CPU-a, a ne ispod njega! Nanošenje prevelike količine paste može stvoriti nered na vašem socketu. Međutim, imati manje od potrebnog može biti nedovoljno za pravilan prijenos toplote i rad vašeg računara.

5.Radna memorija – RAM

gaming racunar

RAM pločice, ili DIMM-ovi, mogu se ugraditi samo na jedan način, tako da su poravnati i ne dozvoljavaju primjenu bilo kakve sile prilikom instaliranja.

6.Šta je sa brzinom memorije?

Ako kupite komplet koji radi na 2400 MT / s, trebali biste biti sigurni da dobijate svu brzinu koju ste kupili! Uvijek provjerite brzinu memorije nakon što ste sastavili svoj računar jer ćete možda morati ući u BIOS i učitati memoriju pro.file. Ballistix® M.O.D. Neki programi i druge aplikacije mogu vam pokazati brzinu kojom vaš sistem koristi vašu memoriju.

7.I/O zaštita

gaming racunar

Nemojte zaboraviti I / O prekidač. Vjerojatno se neće dogoditi prilikom vaših prvih nadogradnji računara dok dvostruko i trostruko provjeravate sve, ali kako idete naprijed i naviknete se na izgradnju sistema, to se zapravo može dogoditi svakom.

8.Zašto želite ocjenu 80 Plus na napajanju

Želite napajanje za pc koje vas neće iznevjeriti! Zato postoje certifikati 80 Plus i svaki od njih ima različite kriterije u pogledu efikasnosti napajanja. Evo različitih nivoa ocjenjivanja, od osnovnog do najkvalitetnijeg:

 • 80 Plus
 • 80 Plus Bronza
 • 80 Plus Silver
 • 80 Plus Gold
 • 80 Plus Platinum
 • 80 Plus Titanium

Što je veći certifikat učinkovitosti, to su viši standardi napajanja. Oni takođe imaju i druge karakteristike kao što su zaštita od prevelike struje (OCP), zaštita od prenapona (OVP) i druge zaštite koje će održati vaš sistem sigurnim. Imajte na umu da će polmodularno ili potpuno modularno napajanje olakšati upravljanje kablom! Vodič za kupovinu napajanja za pc pročitajte na sljedećem linku: https://procomp.ba/blog/vodic-za-kupovinu-napajanja-za-pc/

9.Upravljanje kablovima

gaming racunar

Pola zabave u kreiranju vašeg PC-ja je zapravo spajanje. I naravno, želite da izgleda lijepo i čisto, zar ne? Upravljanje kablovima pomaže u tome da sve izgleda lijepo i uredno, a u nekim slučajevima čak može da poboljša hlađenje sistema pošto dobijate bolji protok vazduha unutar kućišta!

10.Overclockati ili ne overclockati?

Pa, to zavisi od vas! Za mnoge, mogućnost izgaranje vaše opreme i njenih komponenti nije vrijedna rizika, a time ćete poništiti garancije svojih dijelova. Ali, ako želite da pojačate vašu platformu na maksimum , ima mnogo vodiča na internetu koji će vam pomoći u podešavanju vašeg sistema.

Trenutak istine

Skalpanje vašeg gaming računara jedinstveno je iskustvo i zahtijeva vrijeme. Sav taj trud koji ćete utrošiti na pronalaženje pravih komponenti i njihovo povezivanje – može da vas učini zabrinutim, možete se zapitati … Hoće li se računar uopšte raditi?! Sretno sklapanje vašeg prvog gaming računara!