napajanje za racunar

Potreba za konstantnim, stabilnim i pouzdanim naponom struje dovela je do razvoja hardverskog dijela vaše konfiguracije koju zovemo naponska jedinica (PSU). Pošto svaki dio naše konfiguracije ne potražuje istu količinu energije, naponska jedinica obezbjeđuje da svaki dio računara dobije tačno onoliko energije koliko joj je i potrebno. Da bi vam pomogli u donošenju odluke koje vam je napajanje za PC potrebno, skrenut ćemo vam pažnju na nekoliko karakteristika koje je potrebno da znate.

Potrošnja naponskih jedinica

Odredite snagu koja vam je potrebna. Koristite web stranicu PSU kalkulatora ili program za izračunavanje naponske jedinice kako biste odredili vaše zahtjeve. Još bolje – potražite pregled koji mjeri potrošnju energije sličnog sistema. Nemojte kupovati napajanje za PC iznad onoga što vam je u tom trenutku potrebno. Napojne jedinice se najbolje pokazuju ako su tokom svog rada opterećene 40%-60%. Imajte na umu da se naponske jedinice tokom vremena troše i gube snagu, ali je to i dalje dovoljno dobro da možete uraditi nekoliko nadogradnji u tom periodu.

Potražite napajanje za PC sa max iskoristivosti

napajanje za pc

Ovdje je bitno da se ocjene daju nevezano za sobnu temperaturu, koliko za temperaturu opterećenja tokom rada. 80% iskoristivosti je odličan razultat budući da npr. kod 83% opterećenja 17% snage se izgubi kao toplina. Zbog toga je najbolje ostati na 80%, a paziti da se to ne prekoračuje. Certifikat “80 Plus” pokazuje da je napajanje za PC bilo testirano da ima 80% korisnosti pri svakom opterećenju. Logično je da jednogodišnja napajanje ne daje istu količinu energije kao kad je tek kupljena.

Potrebni konektori

napajanje za pc

Vrlo je važno da prilikom kupovine pratite koje konektore trebate. Danas postoje i napojne jedinice više klase imaju samo 24-pinske konektore. Slabiji modeli mogu imati samo 20-pinski konektor, a ova novija PC napajanja nude 24-pin ATX konektor koji služi i kao 20-pinski konektor. Većina napojnih jedinica ima 4-pinske pomoćne 12V konektore za ploče, a samo high-end napajanje će imati jedan ili više 6-pinskih ili 8-pinskih PCI-E konektora za grafičke kartice.

Modularno napajanje za PC

napajanje za pc

Nabavka ovakve napojne jedinice je odlična odluka na putu ka kvalitetnim hlađenjem napajanja. Nema potreba da se zamarate sa tvrdnjama da modularni kablovi stvaraju veću otpornost. To jednostavno nije istina jer je taj otpor zanemariv.

Jačina napona

napajanje za racunar

Ocjena napona napajanja nije pogodna za određivanje jačine struje pri bilo kojem specifičnom naponu. Na svakoj napojnoj jedinici su naljepnice na kojoj su napisane sve karakteristike. Ove informacije imate vidljivo istaknute i na ambalaži napojne jedinice, a i na internetu možete dobiti sve te informacije.

Comments are closed.