playstation

Da li vrijedi kupiti PS4 pro? Odgovor, kratak i jasan, da to apsolutno vrijedi. Svakako, na obe konzole su iste igre, koriste iste periferne uređaje i povezuju ih PlayStation Store, no kada je riječ o tome kako igre izgledaju i kakav je doživljaj, potpuno je drugačiji.


PS4 Pro vrhunska je konzola tvrtke Sony i igre se igraju u visokoj rezoluciji (4K) i često u High Dynamic Range (HDR). Verzija PRO je malo skuplja, ali to je zato što koristi malo drugačiji hardver da bi dobio bolje rezultate u smislu prikaza igre.

Ako kupite PS4 Pro i imate 4K TV eh to je onda dobitna kombinacija – igre izgledaju sjajno na PS4 Pro. Teksture u Spider-Man na PS4 Pro-u znatno su jasnije od standardnog PS4. Insomniac (igračev programer) učinio je izvrsni posao koji optimizira igru ​​za PS4, ali igranje na Pro verziji ​​je daleko superiorniji doživljaj.

Razlika u izgledu konzola

PS4 Pro je veći, ali ne mnogo. Najočiglednija razlika između standardnog PS4 i PS4 Pro je dodavanje dodatne plastične stepenice na konzolu.

ps4

Standarni PS4 ima dvije plasticne stepenice sa utorom za DVD pogon i dva USB priključka. Srećom, ovo nije dovelo do prevelikog povećanja njegovih dimenzija. Standardni PS4 je dimenzija 275,1 x 305,1 x 53,1 mm, dok je Pro 295 x 327 x 55 mm. To znači da je Pro verzija veća ta 2 cm i šira za 2 cm, no zanimljivo je da je više ili manje iste visine. Također je pola kilograma teže.

Priključci na konzolama

Što se tiče priključaka, PS4 Pro je gotovo identičan standardnom PS4-u, osim dodatka dodatnog USB 3.0 što bi trebalo biti korisno ako planirate prikpočati PlayStation VR.

ps4

Konačna razlika između priključaka na konzoli je HDMI priključak. Standardni PS4 ima HDMI 1.4 priključak, PS4 Pro ima HDMI 2.0 priključak kako bi mogao reproducirati rezoluciju od 4K. Važno je napomenuti da ne morate nadograditi svoj HDMI kabel da biste iskoristili prednost od 4K rezolucije. Bilo koji HDMI kabel koji može prikazati 1080p može i 4K.

 Blu-ray 

Kad je u pitanju optički uređaj oba modela imaju Blu-ray uređaje i nisu sposobni za 4K Blu-ray reprodukciju. Unatoč nagađanjima, PS4 Pro ne uključuje Ultra HD Blu-ray uređaj. PS 4 PRO može reproducirati Full HD 1080p Blu-ray diskove baš kao i standardne PS4.

Hardware konzole

Kad je u pitanju hardwer tu vidimo veliku razliku standardnog PS4 od PS4 Pro konzole. Procesor (GPU) kod PS4 Pro je više nego dva puta jači nego u standardnog PS4. Sony je takođe uradio upgrade procesora.

ps4

Ono što je još bitno da PS4 Pro može da radi na 4.2 TFLOP, u poređenju sa 1.84 TFLOP na standarsnom PS4 – TFLOP (reraflop) je jednostavna jedinica za mjerenje računarskih performansi, neko bi je možda uporedio sa „konjskim snagama“ na automobilima. PS4 Pro ima istu količinu memorije kao standardni PS4 – 8GB GDDR5 – ali radi na većoj brzini kako bi unapredio performanse.

4K TV prikaz

Ovo je veliki i glavni razlog zbog kojeg je vrijedan skok s standardnog hardvera na PS4 Pro. PS4 Pro podržava 4K rezoluciju, za razliku od standardne PS4 koja podržava Full HD 1080p rezolucije.

Kada je riječ o uslugama streaminga kao što je Netflix, to znači da će konzola moći reproducirati filmove i TV emisije u najvećoj rezoluciji, ali nažalost nedostatak Ultra HD Blu-ray pogona znači da konzola neće moći reproducirati fizički 4K medij.

Zaključak

Dakle, da li kupiti PS4 PRO ? Odgovor u velikoj mjeri ovisi o tome imate li televizor 4K. Ako imate TV 4K, tada će PS4 Pro predstaviti brojne vizualne prednosti. Ako nemate 4k TV, onda nema ništa na PS4 Pro koji će vrijediti dodatni novac.

Cijene i dobavljivost Sony PlayStation 4 možete pogledati na linku: https://www.procomp.ba/680-playstation

Comments are closed.