amd ryzen

Dugo godina su AMD procesori bili odličan izbor za kupovinu i dobro su parirali Intelovim procesorima. Čak šta više odmah nakon prvog pojavljivanja na tržištu su AMD je uzeo znatan dio kolača i kod mnogih informatičara bio prvi izbor prilikom kupovine. No vremenom su se stvari posložile i AMD je počeo da posustaje i na kraju je izgubio utrku. 2016 su imali jako nezgodnu situaciju kad su imali samo jednu petinu tržišta. 2017 su se napokon osjetno vratili i sa velikim očekivanjima ponudili svoje Ryzen procesore. Može se reči da je se AMD tokom ove godine uspješno vratio na tržište procesora i da su očekivanja bila ostvarena.

Zen arhitektura AMD procesora

Osnovna odlika AMD Ryzen procesora je Zen arhitektura procesora koja donosi neke novine ali mora se priznati i neke sigurnosne propuste koje su bili jako zabrinjavajuči. Iako se AMD oglasio da nema tih strahovanja a Intel pobija tvrdnje da je pritom još rizičniji istraživači su i dalje tvrdili i ukazivali na opasnosti krađe podataka kod svih modernih procesora na tržištu. Koncenzus u stavovima je donesen u smislu da se instaliraju softwerske zakrpe kod ažuriranja operativnih sistema.

AMD Ryzen Threadripper 2990WX

Ali da se vratimo AMD Ryzen procesorima u smislu njihovog prisustva u ponudi. Nakon pojavljivanja prve generacije Ryzen procesora igrača populacija je bila pomalo razočarana s ponuđenim ponajviše u izvođenju igara. Razvojni AMD tim nije čekao dugi rasplet situacije i ubrzano su nastavili sa razvojem Zen arhitekture te su najavili nove Ryzen procesore i time još više ustalasali ponudu. Najavljivana je druga generacija Ryzen procesora i AMD je ponudio Ryzen 2600X – 6 jezgri, Ryzen 2700X – 8 jezgri koji su bili uz azuriranje BIOS-a kompatibilni sa postoječim AM4 soketima.

amd ryzen

Tada je došlo do pada cijena prve generacije Ryzen i mnogi su pomislili da je to ono sto je AMD obečavao. I onda dolazimo do modela AMD Ryzen Threadripper 2990WX koji se pojavio sredinom ove godine i koji je zauzeto prvo mjesto na tržištu. Osnovni model posjeduje 32 jezgre i 64 threada a postoji i nešto jeftiniji model AMD Ryzen Threadripper 2950x koji ima 16 jezgri. Odmah da napomenemo da ovi procesori neće opravdati svoju cijenu u kontekstu igranja igrica jer ovoliko jezgri je nepotrebno za današnje igre koje koriste maksimalno 8 jezgri za kvalitetno igranje.

Cijene i dobavljivost AMD Ryzen procesora možete pogledati na linku: https://www.procomp.ba/417-procesori