GAMING LAPTOP ASUS ROG STRIX G531

ASUS ROG Strix G531 ostavlja lijep vizuelni dojam na sve one koji ga prvi put vide. O samom dizajnu se mnogo govori, ali ono što ostavlja prvi dojam je to da ASUS ROG Strix G531GT dolazi sa upadnjivim RGB momentom. Sve to možda ne izgleda kao velika novost, ali ovaj laptop posjeduje lijepu RGB rasvjetu, kao i pozadinsko osvjetljenje ispod tastature. Samo imajte na umu da ASUS ROG Strix G531 nije samo dobitak u rasvjeti.

Dizajn

Ovo je laptop koji se super pokazao i u drugim segmentima same konfiguracije. Mehanika modela je odlično urađena i poklopac uređaja se može otvoriti jednom rukom. Poklopac se čini stabilnim sa šarkama koje se šire na vanjske krajeve uređaja. Ima još nešto, što čini laptop malo čudnim. ASUS ROG Strix G531 nema kameru.

[ngg src=”galleries” ids=”26” display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0” number_of_columns=”3”]

Počinje li ASUS nešto novo – uklanjanje kamera sa laptopa? Dobro može se očekivati da se ne postavljaju savremeni modeli kamera, ali da se skroz izbace to je baš čudan potez. Ono što znamo je to da je ASUS ROG Strix G531 potpuno plastično urađen. Čitav okvir je urađen kvalitetno, pa iako je izrađen je od plastike u rukama se osjeća dovoljno čvrsto.

Tastatura je okružena linearnom teksturom koja izgleda jako dobro. Mislim da je to bolje rješenje od većine drugih gumiranih ili mat površina, jer one često privlače puno otisaka prstiju. Osim toga laptop nije ni najtanji niti najlakši jer je sa 26mm debljine, 2,4kg težak model. Kao što rekosmo ASUS ROG Strix G531 nije nešto tanak laptop pa smo očekivali da će to omogućiti bolji protok zraka i samo hlađenje. Međutim, vidimo samo dva ventilacijska otvora na zadnjoj strani uređaja, i to nas nije mnogo oduševilo.

Procesor i grafika

ASUS ROG Strix G531 donosi Intelove procesore 9. generacije H serije. Ovaj model pogoni Intel Core i5-9300H procesor iako postoji i varijanta sa Intel Core i7-9750H. Kako bi se smanjila cijena, nije se razmišljalo o osmojezgrenom Core i9-9880H. Nismo često radili testove sa GTX 1650 grafikom, tako da nismo bili sigurni šta da očekujemo. GPU grafičke kartice je u današnje vrijeme srednjeg jakosnog nivoa u odnosu na danas uobičajene kartice.

Ali vi komotno možete da razmislite o kupovini ASUS ROG Strix G531 sa NVIDIA GeForce GTX 1650 grafičkom karticom. Može pokrenuti većinu igara na srednjim postavkama, ali se grafički intenzivne igre poput Metro Exodusa i Far Cry 5 jako muče. U tom slučaju, morat ćete spustiti rezoluciju na 720p za optimalne performanse. No, nemojte da vas ovo pokoleba jer je GeForce GTX 1650 daleko od loše. Iako u segmentu grafičkih kartica nije sam vrh ponude, ipak ima sve ono što će vam trebati za igranje 2019. godine.

ASUS ROG Strix G531 karakteristike

ASUS ROG Strix Scar III dolazi sa 15-inčnim IPS FHD ekranom i brzinom osvježavanja od 120 Hz / 3 ms. Ekran je lijep i i daje dobre karakteristike, a brzina osvježavanja definitivno je dovoljna za komotno igranje vaših omiljenih igara. Iako ASUS nije objavio službenu brojku o rasponu boja, nakon testiranja ustanovili smo da ovaj uređaj daje prosječnu reprodukciju boja. Da budemo fer, igračima to vjerovatno neće toliko smetati, ali prosječna pokrivenost s RGB-a od samo 57% je realno strašno niska brojka.

Tastatura u ovom laptop-u je skoro pa savršena. Kažemo skoro, jer iako su svedeni na minimum i nisu primjetni – nedostaci su i dalje nedostaci. Ako govorimo o pozitivnim stranama tastature, to je onda definitivno kretnja tastera koji su upravo savršeni. Stvara se mali zvučni klik koji daje ono iskustvo mehaničkih tastatura. Možda je nekome to čudno, ali se to mnogima pa i nama jako sviđa.

Na tastaturi postoje tipke za brzi prelazak na pojačivanje/smanjivanje jačine zvuka, tipka za brzo pokretanje ASUS Armory Crate softvera i tipka vezana za ventilator. Na desnoj ivici su Home, PgUp, PgDown, End i PrtScr tasteri, a gledajući sve globalno možemo vam reći da nam se ta rješenja jako svidjela.

[ngg src=”galleries” ids=”27” display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0” number_of_columns=”3”]

Zanimljiva je situacija i sa priključcima ovog laptopa koji su raspoređeni na zadnjoj i lijevoj strani uređaja. Uz to rečeno, na zadnjoj strani imamo priključak RJ-45, kao i HDMI jedan te utikač za punjenje. Tu je i opcijski USB Type-C 3.1 (Gen. 2) sa podrškom za DisplayPort. Osim svega ovoga laptop posjeduje 3x USB Type-A i 3,5 mm audio priključak.