polovni-laptopi

U današnje vrijeme kupiti dobar polovan laptop nije lagano. Veliki izbor kvalitetnih laptopa donosi mnogo nedoumica prilikom odluke koji laptop kupiti. Osim kvaliteta veliku smjernicu koji laptop uzeti donosi i sama cijena ponuđenog modela. Često su novi laptopi dosta skupi za prosječnog korisnika pa se on tada okreće drugoj opciji kupovine. Jednostavno donese odluku o kupovini polovnog laptopa koji je drastično jeftiniji od novog sa istom konfiguracijom u sebi. E u tom trenutku kupac dolazi do jednog osjetljivog i rizičnog pitanja – da li je sve to ispravno, koliko korišteno i da li će ostati ispravan bar neko duže vrijeme.

Na određen način se to pitanje rješava tako što se laptop kupuje od pouzdanih ljudi, poznanika ali i poslovnicama za prodaju informatičke opreme koji osim novih nude i polovan laptop. Suštinski se ne treba zalijetati prilikom odluke za kupovinu polovnog modela jer ipak mnogi korisnici prodaju svoje laptope koji su već “na izdisaju”, tj. kada se već počnu pojavljivati određeni kvarovi. Najbolja opcija za kupovinu polovan laptop su firme koja daju garanciju. Svakako postoji nekoliko načina pomoću kojih možete saznati koliko/toliko stepen oštećenja laptopa.

Polovan laptop -kratki test ispravnosti

Prije svega najbolje bi bilo pažljivo slušati kakve zvukove laptop daje za vrijeme rada. Prilikom korištenja laptopi daju određene zvuke: Hard disk zbog rotacije magnetnog diska daje određeni zvuk, kuler se takođe čuje a od brzine i broja obrtaja čuje se specifičan zvuk. Naravno da i CD/DVD uređaj daje određen zvuka ali je to i očekivano. Svaki drugi zvuk tokom rada daje dozu sumnje u ispravnost i to je loš znak.

Polovan laptop – Ispravnost Hard Disk-a

Nakon toga prvo što provjeravamo je temperatura procesora i ispravnost HDD diska. Ako primjetite da postoje neki problemi vezano za HDD i procesor – odmah odustanite od kupovine tog polovnog laptopa jer je velika vjerovatnoča kvarenja uređaja za nekoliko dana.

laptop polovan

Postoji dosta programa za provjeru HDD diska, najbolje bi bilo da sa interneta skinete po meni najbolji program za ovu svrhu – HD Tune. To je odličan program koji čita čitav HDD disk i sve podatke zapisane na čitavoj površini diska. Oštećene djelove lako prepoznaje i zapisuje u bazu oštečenja. Tako možete sa velikom preciznošću saznati stanje HDD-a u laptopu.

Temperatura procesora

Program Orthos opterečuje do dvije jezgre i dobro bi bilo da ga instalirate i pokrenete. Zatim odmah pokrenuti i HW Info za provjeru i mjerenje temperature, i nakon 2-3 minuta temperatura ne smije da prelazi 80 stepeni. Moguće je da se laptop i ugasi al još nema mjesta panici budući da je to znak da se možda mora i čistiti. Već pomenuti HW Info program može precizno da pokaže i stanje baterije, pa ako je ona ispod 50% tad možete da znate da ipak imate lošiju bateriju u laptopu.

polovni laptopi

Naravno gledanje Youtube videa u visokoj rezoluciji takođe pokazuje da li dolazi do pregrijavanja ili ne. Testirajte ga na 2 minuta i ako sve prodje kako treba nema mjesta sumnji da će doći do pregrijavanja mašine. I za kraj ostaje nam konstatacija da odluka o kupovini polovni laptopa i nije toliko loša a u našoj poslovnici možete naći nekoliko različitih modela. Ako se odlučite za kupovinu polovnih laptopa nečete pogriješiti jer su oni kod nas sistematski provjereni i rade besprijekorno.

Naša preporuka za kupovinu polovnog laptopa su svakako pouzdane firme iz razloga što bi trebalo da je laptop očišćen od prašine, reinstaliran sistem i ono što je najbitnije dobijete garanciju. Ponudu polovnih laptopa pogledajte na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/523-laptopi

Comments are closed.