Asus VivoBook X570

Govoreći o Asus VivoBook X570 možemo reći da je to vrsta laptopa koji daju dobre performanse za svakodnevne aktivnosti, a dobro se može nositi i sa zahtjevnijim opterećenjima i igrama. Međutim, ovo je laptop sa prilično neobičnim karakteristikama. Integrisana Vega grafika koja je glavna prodajna tačka Ryzen-ove platforme u odnosu na postojeće Intel KabyLake-R linije, pojačana je dodatkom namjenske grafike koja ujednačava snagu u pogledu performansi igara.

Dizajn Asus VivoBook X570

Opće poznato je da su VivoBook X/K serije i najosnovnije serije Asus-ovih laptopa. Zbog toga i ne čudi prosječni dizajn i gdje je laptop u cjelini napravljen od plastike. Možda će se nekome učiniti previše pojednostavljen dizajn, ali tastatura i velika fleksibilnost u okviru ekrana mjenjaju mišljenja skeptika. Što se estetike tiče, ovo je izgledom “običan” laptop kako s vana tako i unutra. Jedino je vidna plava boja koja se koristi za logotipe i tanku plastičnu traku oko ekrana s vanjske strane.

[ngg src=”galleries” ids=”35” exclusions=”98,171,177,183,185” display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0” number_of_columns=”4”]

Kada govorimo o veličini, Asus VivoBook X570ZD nije tako kompaktan kao neki drugi modeli, ali nije ni glomazan. Sa okvirima prosječne veličine oko ekrana i ukupnom visinom od oko 22 mm, plastična konstrukcija je pomogla Asusu da zadrži težinu ispod 2kg. Ekran je malo duži od glavnog dijela. Ekran drže dvije čvrste šarke pričvršćene na glavno tijelo laptopa. One omogučavaju da se ekran nagne do 140 stupnjeva. Priključci su sasvim dovoljni da bi prosječni korisnik bio zadovoljan. Jedan USB-C, tri USB-A priključka, HDMI i LAN su ono što ovaj laptop nudi. Nažalost, ne postoji čitač kartica za ostale veličine osim za microSD kartice. Svi ovi priključci se nalaze na desnoj strani.

Tastatura i trackpad

Tastatura je klasične izrade i tasteri standardni i jednostavni. Nešto što nije pozitivno je veličina strelica, koje su manje od ostalih tastera i dosta su skučene. Tu se može pomenuti i smanjeni dio NumPad tastature. Osim toga na NumPad-u nedostaje Enter tipka, ali možemo reći da je to već postao i standard za ovakve tipove laptopa. Mnogi bi pomislili da je ovo problematičan dio VivoBook X570ZD hardvera, međutim to nije tako. Iznenadili smo se da je ovo dobra tastetura sa tipkama koje daju ugodan osjećaj kucanja. Trackpad je također prilično dobar. Prosječne je veličine i izrađen je od plastike. Površine klika su donekle krute i nezgrapne, ali ipak korisne. Cjelokupan osjećaj vezan za tastaturu i trackpad je dobar.

Ekran

15,6-inčni mat ekran daje odličnu sliku na Asus VivoBook X570ZD modelu laptopa. Međutim, Asus nudi tri opcije panela: jedan TN i dva IPS modela, sa 45% i 72% NTSC pokrivenosti u bojama. Kao i kod većine ostalih IPS ekrana na ovom nivou, i ovaj daje maksimalnu svjetlinu od oko 220 nita. I pored dobre slike, ovo ga čini neupotrebljivim pri jakom svjetlu i na otvorenom. Kutovi gledanja, kontrast i ujednačenost su prilično dobri. Što se tiče ostalog, to dobro odrađuje. Uglovi gledanja, boje i kontrast su dobri. Sve u svemu ovo je pristojan ekran srednje vrijednosti i kvalitete, i sličan je svim ostalim ekranima koje možete naći u sličnim laptopima na tržištu.

Hardver i performanse

Konfiguracija VivoBook X570ZD laptopa dolazi sa SSD diskom veličine 256GB. AMD Ryzen 7 2700U uspješno pogoni VivoBook X570ZD laptop i daje rezultate koje su sigurno iznad potrebne prosječnom korisniku. Što se tiče temperature – AMD Ryzen 7 2700U procesor prilikom rada daje prosječno 55-60 stepeni Celzija i TDP ispod 10 W. AMD Ryzen 7 2700U1 APU je u pogledu performansi u većini slučajeva izjednačen sa KabyLake Core i5-8250U CPU-om. Verzija grafičkog čipa GTX 1050 je sa4GB VRAM-a. Uparena sa procesorom ova grafika radi dobro i daje lijepo iskustvo igranja igara. Ventilator je aktivan cijelo vrijeme, ali je dosta nečujan tokom rada.

Baterija

Prosječna baterija kod VivoBook X570ZD je 48 Wh. Zbog AMD tehnologije izrade povećava se potrošnja energije i samim tim brže trošenje baterije. Sve ovo kod AMD rješenja daje dužinu potrošnje baterije od oko 4 do 5 sati. Sa Intel baterijom od 48 Wh imamo 7 do 8 sati korištenja. Asus-ovo rješenje brzog punjenja je sa 120 Wh i potpuno punjenje baterije traje 1 sat i 45 min. Do 60% kapaciteta se puni za 50 min.

Kompletnu ponudu sa odličnim cijenama Asus laptopa možete pogledati na ProComp web shopu na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/526-asus-laptopi