RAM radna memorija

Ako vam se tokom igranja vaše omiljene igre često pojavljuju poruke kako imate malo RAM-a ili se jednostavno desi “pad sistema”. To je najbolji pokazatelj da trebate da nadogradite više radne memorije u svoj računar. Nakon toga se nameće pitanje – a koliko radne memorije je potrebno da se mašina ponaša stabilno i da nam ne pravi problema prilikom rada. U ovom članku bi trebali naći odgovor na ovo pitanje.

Kako RAM utiče na samo igranje?

Za vrijem igranja igara, privremene datoteke se trebaju ćesto učitavati i mjenjati. Mnoge teksture i pozicije učitane u RAM se brzo isčitavaju, a ako su veče količine podataka onda se oni učitavaju kako u RAM, tako su usnimani i na tvrde diskove. Međutim, budući da su hard diskovi mnogo sporiji, RAM je ona komponenta koja zbog svoje brzine prenosa podataka čini radnju dosta bržom.

Zato je dodavanje prave količine radne memorije bitno za igranje kako bi se udovoljilo zahtjevima i kako bi se ostvario veći FPS. U ovoj 2019-oj godini sa sigurnošću se može reći da je prošlo vrijeme kada je standard veličine potrebnog RAM-a bio 4 GB. Ipak sa tom količinom memorije današnje igre globalno neće raditi kako se očekuje, iako postoje neke novije igre kojima 4 GB neće biti malo. No to su u neku ruku iznimke pa ostajemo pri tome da je 4 GB u današnje vrijeme ipak malo za igranje.

Poređenja

Ovdje navodimo različite upotrebe RAM-a za igranje igara u rezoluciji 1080p, sa 4 GB, 8 GB i 16 GB radne memorije. Kada je grafika postavljena na postavke Ultra, High i MAX igre poput Cities-Skylines, GTA V i Total War nemaju problema s 4 GB RAM-a. Jedino su problemi nastali pri igranju Witcher 3 igre, koja zahtjeva veči od 4 GB.

Iako Steam ćesto preporučuje čak 16 GB RAM-a za pojedine igre, igre poput Deus Ex: Mankind Divided mogu se lako izvoditi i sa 4 GB RAM-a. Za Rise of the Tomb Raider službeno se daju smjernice da će igra raditi besprijekorno sa 8 GB RAM-a.

Je li danas za igranje dovoljno 4GB RAM-a?

Prateči sve ovo navedeno, dolazi se do zaključka da je ipak pređena granica od 4 GB i da današnje igre potrebuju 8 GB i više. Ipak nebi željeli riskirati ulaganje u konfiguraciju, samo zato da biste uskoro pronašli potrebu za nadogradnjom vašeg računara.

Pa se možda pitate: Da li je 8GB dovoljno RAM-a?

E ovdje dolaze “slatke muke”. Većina današnjih igara rade bez problema sa 8 GB RAM-a, a ta količina RAM-a bi trebala da postigne željene rezultate tokom igranja. Ovo doslovno znaći da ako ste strastveni igrač kojem treba mašina koja neće “štekat”, za igranje će vam biti sasvim dovoljno 8GB RAM-a. Međutim, morate misliti i o vremenu koje dolaze i o naslovima koji su u pripremi. Pitanje koje se samo od sebe nameće u smislu “da li ću trebati ponovo nadograđivati RAM, i prije nego što sam mislio” donosi te “slatke muke” o čemu je već pisano.

Je li vrijedno uložiti 16 GB RAM-a za igranje?

Odmah na početku kratko možemo reći – i DA i NE

Trebate dobro razmisliti da li vam u ovom momentu baš treba 16GB. Iako se većina igara bez problema pokreće na 8 GB , stvarno ne postoji razlog (ako baš želite) da računar nadogradite na 16 GB. Jer tada sigurno nećete morati dugo da mislite o ponovnom proširenju. Međutim, možda bi danas bila bolja opcija da razmislite o 8 GB radne memorije, a da novac za proširenje uložite u neku drugu komponentu. Npr. SSD koji će poboljšati brzinu pokretanja i obrade podataka.

Ne znači li to da više RAM-a znači veću brzinu?

Iako postoje konkretni slučajevi gdje je 16 GB radne memorije (pa i više) idealan za igrače, igrama danas ne treba (16 GB). Ipak to čini gubitak ulaganja ako je vaša jedina svrha nadogradnja radne memorije samo zbog igara. Uređivanje videa, kao i aplikacije za 3D modeliranje također će bolje ići sa 16 GB i više. To vrijedi i za video obradu korištenjem Adobe After Effects, jer što je video složeniji i veći – to je veća vjerovatnoća da će on pojesti radnu memoriju samo za svoje potrebe.

Koliko RAM-a je previše?

Stvarno ne postoji definitivan odgovor na ovakvo pitanje. Ako vam računar sa 8 GB radne memorije radi savršeno, igranje na više od 8 GB radne memorije će vam samo napraviti nepotreban finansijski trošak. A opet i oni koji prate kretanje i razvoj igara, a izraze potrebu za 16 GB – i oni neće pogriješiti. U neku ruku na ovom mjestu dolazi individualna odluka da li vam treba 8GB ili 16GB. Sve ima svoje i za i protiv.

Zaključak

U svemu ovome ostaje zaključak da je 4 GB definitivno malo za današnje i igre koje nam uskoro stižu. Sa druge strane, 8 GB radne memorije je u večini slučajeva taman toliko koliko vam treba za današnje igre. Imajte na umu da bi trebali ići samo na najbolje DDR4 module. A ako se odlučite na 16 GB, ako ste u mogučnosti kupite – vaš računar dugo poslije toga po pitanju radne memorije i igara nećete imati potrebe da proširujete.