procesor

Informatički svijet je kao i uvijek sa nestrpljenjem oćekivao nove Intelove tehnologije na polju pobojšavanja procesora. Uzimajući u obzir da AMD ide naprijed sa svojim 7nm Zen2 procesorima, nešto se mora uraditi. Očekivani Intelov Ice Lake će donijeti prvu seriju 10nm CPU-ove. To je pomak od “zastarjele tehnologije” 14nm pocesa, a da li će se može nositi sa konkurencijom – vrijeme će pokazati.

10nm tehnologija procesora

Odmah na početku da napomenemo da najave donose odluku da će Intel Ice Lake biti ograničeno izdanje. Vrijeme njegovog pojavljivanja će biti otprilike u isto vrijeme kao i Comet Lake-U, još 14nm mikroarhitektura za mobitele. Iako je Cannon Lake bio prvi 10nm Intel procesor, on nikada nije zaživio u širokoj ponudi.

procesor

Mnogi su na CES-cu očekivali nova poboljšanja Cannon Lakea ali to nije bilo tako. Iskoristivši CES, Intelovi govornici su najavili Ice Lake kao prvi 10nm procesor i najavili ga za četvrti kvartal 2019-e. Osim podatka vezano za 10nm tehnologiju, nije se znalo ništa mnogo više o poboljšanjima svojih linija procesora. Mnogi su pitali za cijenu Intelovog Ice Lake modela.

Cijena procesora

Ovdje se ne može ni približno znati odgovor na ovo pitanje buduži da će cijena uglavnom zavisiti o proizvođaćima laptopa koji koriste Ice Lake. I tako budući da će ovaj procesor biti namjenjen pretežno laptopima nije se mogla ni blizu najaviti cijena po kojoj će se prodavati. Još jedan od faktora koji će uticati na cijenu Ice Lake su i Ryzen procesori treče generacije AMD procesora. Ne zna se ni visina troškova proizvodnje tih AMD-ovih 7nm procesora, ali se tačno zna da će i to logično utjecati na Ice Lake Intelovu seriju.

Karakteristike Ice Lake procesora

Ovi procesori će prvi predstaviti Gen11 grafiku sljedeće generacije. Intel obečava 2x veće performanse zahvaljujući prelasku na 10nm tehnologiju, ali mobilni procesori Ice Lakea će vjerovatno biti ograničeni na 4-jezgre. Ova serija procesora će imati izvornu podršku za Thunderbolt 3, Wi-Fi 6 (802.11ax) i DL Boost. Na CES-cu je bio predstavljen neimenovani procesor Ice Lake serije. 15W, 4 jezgre i Gen11 grafika sa 64 izvršne jedinice su prvo što su pposjetioci mogli vidjeti od ove serije procesora. Nova grafika izgleda kao značajno poboljšanje u odnosu na Gen9 GPU koji se nalazi u Intelovoj trenutnoj liniji procesora, koja je imala samo 24 EU.

Procesor Intel Ice Lake

Intel tvrdi da će Ice Lake ubiti prvi čip s jednim TFLOP integriranim grafičkim performansama. Osim toga GFXBench i CompuBench mjerenja su pokazala da je Intelov Iris Plus Graphics 940 (Gen11) prešišao Intel Core i5-8250U i AMD Ryzen 7 2700U. Velika pažnja je posvećena dužini trajanja baterije, pa Intel obećava da će baterija uz Ice Lake procesore trajati preko 25 sati do novog punjenja. Svi se nadamo da će biti tako, bač kao čto je slučaj i sa Gen11 grafikom koja može biti u mogućnosti da se nosi i sa AMD desktop modelom – AMD Ryzen 5 2400G APU.