gejmerski mis

Puno je faktora koje treba razmotriti prije nego što se odlučite na kupovinu gaming miša. Jedna pogrešna odluka može značiti razliku između odličnog, osrednjeg ili katastrofalnog gamerskog iskustva. Mi želimo da za sebe odaberete najbolje i najkvalitetnije. U nastavku ćemo navesti neke od najkvalitetnijih i najboljih miševa od kojih će svako moći pronaći nešto za sebe.

Do kraja ovog posta možete pravilno procijeniti gaming miševe koji najbolje odgovaraju obliku vaše ruke i tipovima igara koje igrate.

Oblik

Odabir oblika gaming miša je individualan, obzirom da svako ima ruke različitih veličina i drži miševe na različite načine. Dobar gaming miš osigurava da njegov oblik odgovara širokom rasponu veličina i podloga za igranje. Da biste pronašli neke oblike miševa koji vam se mogu svidjeti, morate identificirati nekoliko stvari o načinu na koji igrate:

Rukovanje mišem

Kada su u pitanju stilovi prijanjanja, postoje tri osnovna tipa: kandža, dlan i vrh prsta. Svaki stil odgovara drugoj situaciji, jer nijedno držanje ne odgovara svim scenarijima. Ne postoje jasne smjernice koje treba koristiti za svaku vrstu držanja miša jer to ovisi o igraču.

Drugo, pobrinite se da veličina vašeg miša odgovara veličini vaše ruke. Želite da budete u mogućnosti da lahko pomjerate miš bez naprezanja prstiju što je najbitnije. U našim recenzijama kategoriziramo miš za male, srednje i velike ruke. Kao krajnji vodič, želite da veličina vašeg miša bude između 60-70% dužine i širine vaše ruke. Tako izmjerite ruku od početka do vrha vašeg srednjeg prsta i širinu vaše šake.

Ruke dužine 18cm i širine 9.5cm, mogu se stavit u srednji i veliki raspon za miševe.

Općenito, širina je važnija od dužine. Zato obratite pažnju na širinu miša koja odgovara veličini vaše ruke u potpunosti. Odmorište za dlan će zahtijevati više specifične dužine. Nokti i prsti imaju veći raspon prijanjanja. Korištenjem ovog upustva možete približiti osjećaj i odabir za izbor dobrog gaming miša. Međutim, ništa ne može zamjeniti direktni dodir ruke i miša. Miševi dolaze u dvije velike kategorije, ergonomskog i ambidekstralnog oblika.

Ergonomski oblici pokušavaju da stanu u desnu ruku i imaju brazde da pomognu pri dodiru. Ambideksturalni miševi su simetrični i uravnoteženi i mogu odgovarati bilo kojoj ruci. Tako da možemo reći da su oba dobra za igranje. Neki vole komfor ergo miševa, a neki vole balans koji pruža ambidekstralni miš.

Preporučujemo da tražite miša sa sigurnim oblikom, sa suptilnim krivinama za udobnost. Ne pretjerano ožljebljen, tako da vas miš ne prisiljava da ga držite na određeni način kako biste ga udobno koristili. Ako ne znate odakle da počnete, preporučujemo vam da probate neke univerzalne oblike. Logitech G703, Razer DeathAdder za ergonomske oblike i Logitech G Pro i Zowie FK1 / 2 za obostrane oblike.

Materijal

Većina gaming miševa je napravljena od ABS plastike, veliku razliku čine gustoća i završna obrada. Želite da imate miš sa plastikom koja nije previše glatka i koji može biti fiksiran uz vašu ruku. Fiksiranje je bitno ako vam se ruka znoji. Ako miš ima hvataljke, one su obično napravljene od silikona ili gume. U dodiru sa mišem želite da bude dovoljno hrapav, da možete lako da podignete i pomjerite miš. Međutim, ne previše jer u tom slučaju lijepila bi se prašina i vašem prstu stvarala bi se neudobnost.

Unutrašnjost gaming miša bi trebala biti čvrsto konstruirana, bez škripanja kada okrenete miš i bez mekih plastičnih mjesta. Kada protresete miš, ne bi trebalo da bude zveckanja u unutrašnjosti. Gaming miš treba da ima jak kvalitet izrade. Težina miša treba da bude niska. Većina igrača ima tendenciju da igra bolje sa manjom težinom, idealno ispod 100 grama.

Senzor

Većina gaming miševa koji se danas proizvode imaju odlične senzore. Ako dođete do kvalitetnog miša, vjerovatno ćete dobiti besprijekoran senzor. Najbolji senzori se ističu u ovim ključnim stvarima.

Dobar senzor će imati sljedeće:
– Precizno praćenje preko velikog raspona DPI
– Nema podrhtavanja
– Bez ubrzanja
– Nema predviđanja i zakretanja ugla
– Brza reakcija (anketiranje)
– Niska razdaljina podizanja

Postoji nekoliko senzora koji imaju sve gore navedeno i mogu se u suštini nazvati savršenim senzorima. Evo šta znače svi ovi termini senzora miša.

Tačke po inču (DPI) / Broj po inču (CPI)

DPI je mjera koliko je miš osetljiv na kretanje. Što je DPI viši veća je brzina pokretanja kursora miša po ekranu. Nivo idealnih DPI za performanse svodi se na lične preferencije. Većina profesionalaca favorizuje niski DPI kako bi bili u mogućnosti da mikro podešavaju cilj.

Kretnje miša

Glatko kretanje linije na podlozi miša treba da rezultira glatkom linijom na ekranu. Podrhtavanje se dešava kada senzor nije u stanju da prati kretanje miša u određenim okruženjima. Na primjer, neki senzori interpoliraju (baguju) veće osetljivosti umjesto da prave tačkice po inču, što obično rezultira nepreciznom strelicom miša.

Ako igrate na nestandardnoj površini kao što je staklo, senzor može imati problema pri praćenju kretanja. Ovo će također rezultirati podrhtavanjem, ili ako prašina dođe do senzora. Jednostavno rješenje za oba ova problema bila bi upotreba podloge za miš i čišćenje senzora.

Ubrzanje

Ubrzanje je još jedan način na koji softver pokušava da vam pomogne. Ubrzanje pomjera kursor sve većom brzinom kada vi miš brže pomjerate.
Ako pomjerite polahko miš 20 cm preko podloge miša, kursor će biti na drugom mjestu. Ovo ako ste brzo pomjerili miš za 20 cm. Softver pretpostavlja da želite da pređete preko ekrana tako da vam pomaže da kursor brže premjestite sa manje napora.

Predviđanje i uklanjanje uglova

Predviđanje je kada softver za miš pokuša da predvidi gdje pokušavate da idete pomoću miša i ispravi vašu liniju. Ovo radi i Windows softwer. Uglanje se dešava kada miš pokuša da predvidi vaše pokrete, zbog čega možete propustiti značajne udarce u vašoj omiljenoj igri. Najčešći slučaj predviđanja je u vašim postavkama miša za prozore sa kvadratićem pod nazivom “Poboljšajte preciznost kursora”. To je upravo suprotno od toga kako zvuči, isključite tu opciju.

Stopa anketiranja- brzina reakcije

Stopa anketiranja miša pokazuje koliko često miš izvještava računar, mjereno u Hz. Želite miša sa visokom stopom anketiranja, a većina modernih senzora ima dobru stopu anketiranja. Jedina mana u visokoj stopi anketiranja je potrošnja CPU-a, jer vaš računar sada mora da razgovara sa vašim mišem češće. Sve iznad 500 Hz je prilično prihvatljivo i većina modernih miševa vam to omogućava.

Podignite udaljenost

Miš sa malom udaljenošću će prestati da radi gotovo odmah nakon što ga podignete sa podloge. Miš sa većom udaljenosti će i dalje pomjerati kursor miša nekoliko milimetara od podloge. Ovako možete nastaviti kretanje dok podižete miš. Niska razdaljina za podizanje je posebno važna za igrače koji igraju sa niskim DPI / osjetljivošću. Možda će morati nekoliko puta podići miš da bi se okrenuli za 180 stepeni. Oni ne žele da senzor pokazuje gdje gledaju ili ciljaju.

Laserski vs optički gaming miš

Svi moderni gaming miševi koriste optičke senzore a ne laserske senzore, s dobrim razlogom. Laser može raditi na površinama poput stakla zbog dublje tehnologije senzora. Dublja rezolucija senzora dovodi do laserskih senzora koji prate čak i vlakna miša. Ovo uzrokuje treperenje miša i netačnosti kada je sve što želite da pomjerite kursor iz tačke A do tačke B. Laserski miševi takođe imaju niže brzine neispravnosti, što znači da oni postaju netačniji pre nego što se DPI poveća.

Lista dobrih senzora

Ako miš koji tražite ima bilo koji od ovih senzora, možete biti sigurni da će se dobro pokazati. Imajte na umu da svi senzori imaju efektivan raspon DPI prije podrhtavanja. Međutim, ovi senzori u suštini savršeno prate DPI od 100 do 1800.

Najbolji senzori:


– Pixart PMW3366
– Pixart PMW3360
– Pixart PMW3361
– HERO Sensor
– Mercury Sensor
– TrueMove 3 (prilagođeno 3360)
– Pixart PMW3389

Dobri senzori:
– Pixart PMW3310
– TrueMove 1

Kabal

Osobine koje treba da ima kabal do miša:
– Održava pouzdanu vezu
– Bude fleksibilan i ne ometa kretanje miša

Ono na šta trebate obratiti pažnju jeste debljina kabla, što se može pokazati trajnijim, ali može i ometati kretanje miša.

Gumene stope na gaming mišu

Gumice miša su odgovorne za neometano klizanja po različitim vrstama površina, tvrdim ili mekim. Gumice na mišu su prilično različite na svakom gaming mišu, u rasponu od dvije trake do 4 male. Raspored i materijal trebali bi da obezbjede čvrst kontakt miša sa površinom radi omogućavanja maksimalne preciznost senzora.

Gumice miša će se vremenom izlizati od korištenja. Većina gumica za miševe je prilično dobra. Vi možete zamjeniti ili nadograditi postojeće gumice ukoliko želite. Zamjena gumica miša je jednostavna. Ono što treba da uradite je da ugrijete malo postojece gumice, kao npr. fenom za kosu da biste otopili ljepak i odlijepili stare gumice. Zatim zamijenite nove gumice koje bi već trebale imati lijepak na sebi.

Tipke na mišu

Postoje dva glavna proizvođača tipki, Omron i Huano, većina miševa posjeduje Omron tipke, što se ispostavilo kao dobra opcija. Huano prekidači su malo tvrđi i imali su neke probleme sa kvalitetom u prošlosti, pa su bolji za FPS igre.

Sve kompanije koje su pravile tipke za gaming miševe, uradile su to malo drugačije. One prate koju jačinu pritiska na tipke preferirate. Također gledaju koja vrsta pritiska na tipke odgovara tipu igara koje volite da igrate. Uobičajeni problem sa tipkama za koje bi trebalo da se brinete su problemi sa duplim klikom. Svi miševi ih imaju na različitim brzinama.

Broj tipki odgovara vašim željama, osim ako ne igrate MMO. Standardni set od 5 tipki, lijevo, desno, 2 strane i klizni klik su više nego dovoljni za većinu igara.

Tipka na mišu “scroll”

Dobro dugme za scroll ima različite načine na koji će igrač znati kada je dao naredbu mišu. To je ključ za igre koje zahtjevaju da prelazite između vještina i oružja pomoću ovog dugmeta. To je dugme za pomjeranje, ili skraćeno spamovanje.

Neke scroll tipke dolaze sa teksturama kako bi vam omogućili bolje prijanjanje na dugme. Ovo vam omogućava da zaista osjetite da se dugme pomjera ispod vašeg prsta. Ovo nije toliko bitno i većina igračkih miševa ima dobar scroll točak. Dugme za pomjeranje trebalo bi da bude čvrsto. Nema pomjeranja udesno ili ulijevo i prati vaš prst kada pritisnete srednji klik.

Funkcije i softver

RGB rasvjeta

RGB je glavna karakteristika koju sada imaju svi miševi (minus Zowie). RGB bi trebao imati sve zajedničke postavke; koloriranje boja, nivo osvjetljenosti, brzinu promjene boje i mogućnost promjene svakog dijela pojedinačno. Bonus funkcije za RGB uključuju mogućnost sinhronizacije više uređaja sa svima koji imaju isti profil boja. Također je moguća sinhronizacije RGB-a sa akcijama unutar igre.

Logitech, Gigabyte Asus i Razer su prepoznatljivi po RGB opcijama sinhronizacije. Tako da ako su boje u sinhronizaciji vama važne, onda ih potražite za periferne uređaje.

Bežićni gaming miševi

Moderni miševi, posebno Logitech miševi, značajno su smanjili ulazno kašnjenje koje biste inače mogli da vidite kod bežičnih miševa. Bežični Logitech miševi, posebno G704 / G403, G900, G305 su odlični za igranje.

Sa bežičnom mrežom morate uzeti u obzir i trajanje baterije. Većina modernih bežičnih miševa za igranje ima trajanje baterije koja bi izdržala cijeli dan igranja igara. Moguć je prelazak na žičani mod kada je to potrebno.

Neki gaming miševi poput Corsair MM1000 imaju Qi bežično punjenje. Drugi miševi su prihvatili punjenje miša. Ovo omogućava da se miš stalno puni dok je na podlozi za miš.

Pouzdanost i garancija

Gaming miševi imaju mnogo pokretnih dijelova sa mnogo habanja. Prirodno je da se vremenom mogu pokvariti, ali bi trebalo da traju par godina pre nego što pokažu probleme.

Kada kupujete miš, obavezno potražite na internetu “probleme tog modela” i pogledajte koje probleme imaju drugi korisnici. Zapamtite da će se samo ljudi žaliti na nešto što je slomljeno. Veći broj korisnika koji nemaju problema ne ostavljaju komentare.

Savjeti za podešavanje miša

Postoji postavke u operativnom sistemu Windows koje vam trebaju da biste bili sigurni da možete da optimizujete svoje iskustvo igranja.

Isključite ubrzanje miša u operativnom sistemu Windows 10.

Windows ima opciju da omogući ubrzanje miša putem softvera, a ako želite da ovo bude u funkciji pratite sljedeće upute:

  • Otvorite “Control Panel”, izaberite “Mouse”
  • Na popup “Mouse Properties”, kliknite na karticu “Pointer Options”
  • Uklonite oznaku “Enhance pointer precision”

Postavite brzinu pokazivača miša u sredini

Bilo koja druga postavka u prozoru, osim u srednjoj, daj podatke ili stvara koordinatne podatke koji zapravo ne postoje. Ovo povećava ili smanjuje vaš pokret. Najbolje podešavate postavke brzine miša podešavanjem vašeg DPI miša i osetljivosti u igri.

DPI i postavke osjetljivosti

Većina igračkih miševa radi najbolje bez ikakvih predviđanja ili kompenzacije softvera u 400 do 1800 DPI-a . Uprkos tome neki miševi mogu da pređu 6000+ DPI. Opsezi osetljivosti zavise od igre tako da ih možete prilagoditi. Različite vrste igara zahtijevaju različite osjetljivosti. Za igre s malim hitboxima i borbe dugog dometa kao što je PUBG, možda želite manje osjetljivost.

Ukoliko želite igrati Fortnite sa bržim kretanjem, možete se odlučiti za veću osetljivost. Radi pronalaženja tačke osjetljivosti, preporučujemo da izaberete početnu tačku i pokušate da igrate neko vrijeme u tom opsegu. Nakon što se naviknete na to, spustite vašu postavku DPI-ja za 50 ili 100 poena. Pokušajte to za određeni period i vidite da li se vaš cilj poboljšava.