amd ryzen procesor

AMD je ponudio Ryzen procesore po uglavnom pristupačnim cijenama, ali koji je najbolji? AMD je doživio razočarenje posljednjih nekoliko godina, ali danas je drugačija situacija. Njegove nove Navi grafičke kartice su odlične, ali s prvom, drugom i sada već trećom generacijom Ryzen procesora opet će postati dominantna sila u CPU industriji.

Njegovi najnoviji čipovi Ryzen 3000 čak u nekim slučajevima kradu krunu performansi od Intel-ovih najboljih što ih čini odličnim za igranje i profesionalni rad kao što je uređivanje video zapisa. Porodica Ryzen je podijeljena na četiri različite grane koje ciljaju početni, glavni tok, performanse i vrhunske sektore entuzijasta na tržištu – inače poznate kao Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7 i Ryzen 9.

Svaki od njih predstavlja odličnu vrstu čipa na svoj način, ali neki sigurno nude veću vrijednost od drugih i za mnoge će najmoćniji čipovi biti potpuni overkill.

Najbolji Ryzenov procesor: Ryzen 3 3200G

AMD Ryzen

AMD je sa svojim prvim Ryzen CPU-om ponudio širok spektar proračunskih čipova koji uključuju proračun, uključujući sjajne tipove poput Ryzen 3 1200 i 1300X. Kad bi ih uporedili s MSI Gaming X RX 580 i befiranim Zotacom GTX 1080 Ti AMP, otkrili biste da su veoma sposobni.

Na gaming testovima, 1200 i 1300X pokazali su se sposobnima isporučiti solidne brzine frejmova, koje su u mnogim slučajevima bile prilično blizu mnogo skupljim Ryzen procesorima.

Iako danas ne bismo preporučili te procesore, ovo su važni rezultati, jer su otprilike uporedivi s općim računskim performansama AMD-ovih novih generacija APU-a, 2200G, 2400G i 3200G. Ti čipovi ne da su pristupačni sa cijenom, već dolaze i sa razumno sposobnom grafikom na ploči.

Ako imate grafičku karticu ili planirate da je kupite, postoje neke sjajne ponude AMD-ovih šestjezgrenih 2600 i 2600X. Oni su bolji CPU-i, tako ako odlučite za to ako imate na umu druge GPU planove. Ali ako želite sveobuhvatni, pristupačni paket za profesionalno igranje, 3200G bi bila naša preporuka za vas.

Najbolji mainstream Ryzenov procesor: Ryzen 5 3600

AMD Ryzen

Kad sagledamo cijenu AMD-ovih Ryzen CPU-ova zaista ćemo se uvjeriti u nevjerovatne multi-core performanse, fantastičnu gaming snagu i u mnogim slučajevima daleko veću vrijednost za novac od njegovih Intelovih kolega. Ryzenovi procesori prve generacije predstavili su brojne sjajne mogućnosti, ali ih je sada teško naći po pristojnim cijenama.

Druga generacija pojačana za nekoliko stotina megaherca, nude čipove nove generacije, te sa nekoliko dobrih ponuda. Šestojezgreni 2600X bit će nešto po nižoj cijeni, dok će glavni model generacije, osmojezgreni 2700X biti u nekim slučajevima nešto skuplji.

Ali to je nova generacija Ryzen 3000 CPU-a koje se ovdje istinski izdvajaju. 3600 se može kupiti po vrlo pristupačnoj cijeni, a nudi nevjerojatne performanse u igrama i produktivnosti. 3600X ima malo više takta za pojačanje iza sebe i trebao bi se povećavati uz podršku AMD-ovih automatiziranih overclocking karakteristika i višeg TDP-a.

Ryzenov najbolji procesor: Ryzen 7 3700X

AMD Ryzen

Veliki korak koji izdvaja ovaj procesor od AMD-ovih ostalih Ryzenovih procesora usmjerenih na performanse je da imaju osam jezgara i zahvaljujući istodobnom multithreadingu, 16 niti. Zato su ovi čipovi neki od najboljih za multitasking i produktivnost koji su danas dostupni.

Pokazali su se nevjerovatni u uređivanju ili kodiranju videa, a s uputama za pojačavanje, smanjivanje umanjenja brzine i povećanje brzine takta serije Ryzen 3000 također su konkurentni Intelovim najboljim u igrama.

Zahvaljujući padovima cijena prve i druge generacije, trenutno postoje samo dva čipa koji se uklapaju u ovu kategoriju: Ryzen 3700X i 3800X. Ne postoji suštinska razlika između ta dva. Imaju isti broj jezgra i niti, kao i istu količinu predmemorije i podršku za brzinu memorije. 3800X ima 100MHz dodatni pojačani sat i viši TDP od 105w u odnosu na 65w na 3700X.

3800X ima tendenciju da radi nekoliko postotaka brže od 3700X u većini testova. 3700X je miljenik nove generacije. Sa svojih MSRP od nekoliko stotina KM, to je neverovatna ponuda koja bi trebala pokretati prstenove oko bilo kojeg AMD procesora i ostati konkurentna i AMD i Intelovim mnogo skupljim ponudama.

Najbolji entuzijasta AMD procesor: Ryzen 9 3900X

AMD Ryzen

Sve do treće generacije AMD procesora, u vrhunskim ponudama bili su svi Threadripper čipovi bazirani na TR4. To su nevjerovatni CPU-i koji i dalje nude neke od najboljih višeslojnih performansi bilo kojeg CPU-a ikad izdatog. No, pojavio se novi kralj u AMD-ovoj perfomansi čipova, kao i svestranost koja je veća od Threadripper-a. Što je daleko pristupačnije.

AMD Ryzen 9 3900X je 12-jezgreno čudovište sa 24 navoja, koje može pokretati do 4,6 GHz kada se pojača i nudi sve jezgrene brzine takta koje prelaze 4GHz. Takmiči se u igrama sa Intel 9900K (do sada najboljim gaming procesorom koje smo ikada testirali) i rješava ga u zadacima s više navoja, često nadmašujući Intelovu plus HEDT liniju.

AMD-ov 3900X je zadivljujuće dostignuće za AMD, predstavlja najsposobniji mainstream CPU koji je ikada proizveden. I dalje je pretjerano velik za većinu,ali ako radite bilo kakav posao na svom sistemu, kao i igranje igara, tada je 3900X najbolji čip koji trenutno možete kupiti. Vase je da odaberete koji je najbolji za vas a asortiman AMD procesora možete pogledati na našem portalu.