amd intel

Dugogodišnja borba dva velika diva AMD-a i Intel-a svako malo donosila su velika uzbuđenja prilikom predstavljanja novih procesora na tržištu. Nisam pominjao ostale proizvođaće iz prostog razloga što oni ne predstavljaju ništa bitno pored ove dvije velike struje procesorskih izdavača. Kada se poslije toga AMD je zavladao na procesorkom dijelu a iznenađenje u Intelu je bilo veliko. No vremenom se sve počelo stišavati i Intel je ponovo ovladao tržištem, a AMD uzeo svoj dio kolača i nastavio sa radom.

Ali uzbuna u AMD je nastala 2016 kada je udio u prodaji procesora pala ne svega petinu udjela na tržištu i AMD se pokrenuo. AMD je sa svojim Ryzen procesorom podigao svoj rejting na znatno veće nivoe nego u to vrijeme. Intel je još držao visoke cijene pa su Ryzen procesori brzo dobili armiju svojih poklonika.

Jeftini a odlični modeli

Upoređujući stanje AMD i Intel procesora i njihovu konkurentnost jednog na spram drugog u 2018-oj godini dobićemo neke zaključke koje će pokazati sve ono što možete očekivati. Ako niste od gaming populacije i nije vam potrebna konfiguracija za igranje igara onda možete tražiti izbor u dva jako dobra procesora – Intelov Pentium Gold 5500 i i3-8100 model. Intel Pentium Gold 5500 ima integriranu grafičku karticu u dvojezgrenom procesoru i baš zbog te grafike ovo je bolji izbor od AMD slične varijante koji nema grafičku integraciju.

I sad kad je Intel dobio borbu na ovom dijelu procesorske Intelov i3-8100 model je jeftin procesor s kojim ćete biti mirni dosta duže vrijeme. Ovaj četverojezgreni procesor takođe ima integrisanu grafičku karticu i dovoljno je dobar da to vrijeme traje bar nekoliko godina.

AMD jezgrena snaga

Developerske radne stanice i grafičke radne stanice traže što više jezgri i puno threadova i tu odmah možemo reći da je AMD apsolutni pobjednik. Jako pametnim pristupom i posvečenosti baš ovim dijelom AMD je pomeo Intel prvenstveno zbog toga ali i sa tim da su slični Intelovi procesori dosta skuplji. Raznovrsni Ryzen procesori ostavljaju kupcima širok izbor za sve ono što požele.

Procesori za igre

I sad dolazimo do onog možda za kupce i najbitnijeg dijela – kako se procesori ponašaju u igrama i ko je na tom polju dao bolju ponudu. Ako baš niste u mogušnosti da uzmete neki jači procesor, od jeftinijih se najbolje pokazali AMD-ovi Athlon X4 950 i Ryzen 3 2200G procesori. Ovo su i cjenovno najpristupačniji procesori.

Kod procesora srednje jakosti već je teže napraviti izbor buduči da su i Intel i AMD ponudili kvalitetne modele. Intel i5 8600K i AMD Ryzen 5 2600X procesor su procesori sličnih a odličnih kvaliteta pa je ovdje izbor ostavljen da sami odlučite.

Intelova snaga

I na kraju najjači procesor za najjače igre. Intel sa i7 8700K procesorom je najisplativiji i najbolji procesor za takve igre. Prije svega što sve te igre još uvijek ne koriste sve jezge procesora.

intel procesor

Najbitnije su prve četiri jezgre koje trebaju biti jake kako bi igra dobro radila. Idealan model je pomenuti Intel i7 8700K procesor.