Laptop Lenovo Thinkpad

Mnogo stranica na internetu daje upustva kako doći do kvalitetnog ThinkPad laptopa ili računara, ali one brzo “zastarjevaju” zbog stalne potrebe za dodavanjem novih informacija. Ovdje možete pronaći upute ako želite da kupite računar ili laptop, i to što jeftinije bez stalne potrebe za novim ažuriranjem texta zbog novih detalja.

Očekuju se velike promjene cijena

Vjerovatno zbog konkurentnosti dolazi do značajnog poboljšanja u najnovijoj generaciji procesora različitih mogučnosti ali i cijena. Zbog svega toga mnoge tehnologije koje su prevaziđene oslobodile su prostor za nova procesorska rješenja cijene koje su drastično pale. Olakšan odabir ThinkPad-a će vam dati smjernice o dobroj i povoljnoj kupovini.

Sada već imate ThinkPad xx70 ili stariji za manje od 450 KM. Ovo je zaista sve što treba da uradite i da uzmete nešto za sebe. Jer sa ovim koracima je teško pogriješiti jer eBay gotovo uvijek prati i rješava sporove ako se slučajno pojave. Na ovaj naćin sam bez problema uzeo već nekoliko ThinkPad-ova. Tu sam lako našao i zamjenske dijelove, SSD diskove a i HDD modele. Vezano za operativni sistem da napomenem da će se Windows 10 Pro, skinut sa Microsoftove stranice aktivirat automatski na bilo kojem hardveru xx40 i više. Naravno da na ovim modelima možete koristiti i Linux koji je sad 100% održiv kao mainstream OS i dosta stabilniji i sigurniji od Windows-a.

Polovni laptopi ThinkPad jeftini su jer su laptopi poslovnog nivoa, a dodatna oprema ili zamjena kod poslovnih laptopa najčešče se dešava tek nakon 3 ili 4 godine. Čak je i bolje, jer poslovni PC-ovi i laptopi traju mnogo duže i funkcioniraju daleko korisnije od potrošačke ili napredne tehnologije. ThinkPad-ovi u potpunosti podržava Windows 10 sa svim update-ovima, a kad bolje sagledamo softverski zahtjevi se nisu puno promijenili od sredine 2011.

Pitanja?

Vi možete postaviti pitanja koja želite, ali bi vam savjetovali da ako želite postavljati pitanja o ThinkPad seriji laptopa, pažljivo pročitajte ovaj vodič prije samog postavljanja. Time će te olakšati i nama i sebi, jer niko ne voli nekoliko puta odgovarati na već odgovorena pitanja.

Veći buđet?

Imate veći buđet i želite novi ili tvornički servisirati ThinkPad direktno iz Lenova? Mi vam savjetujemo da pogledate Lenovo web stranicu na kojoj možete naći ono što trebate.

Zašto ThinkPad?

ThinkPad laptopi su vrlo jeftini kada ih kupujete kao polovne. Imaju jako dobru trajnost pa će ThinkPad nastaviti besprijekoran rad ako dođe do padova ili manjih udara. Kućišta su im jaka pa neče biti neke značajnije štete prilikom dugotrajnog nosanja i terenskog rada.

Zahvaljujući dizajnu imaju tastaturu otpornu na vodena prskanja i slićne situacije. Lako se popravljaju, održavaju i nadograđuju, a to sve zahvaljujući izuzetno dobro urađenim i dostupnim priručnicima za održavanje hardvera. Ovo je slučaj sa svim modelima, a rezervni dijelovi su jeftini i lako dobavljivi. Već pomenuti Linux nije bez razloga tu, budući da je ThinkPad jako komaptibilan sa njim. Lenovo zapravo certificira upotrebu na mnogim modelima u suradnji s Red Hat-om i Canonical-om. Međutim u ovom slučaju nemojte očekivati baš veliku tehničku podršku. Linus koji bi vam preporučili nek bude Pop! _OS LTS jer je jednostavan za upotrebu, i sigurno nećete požaliti ako ga već imate na svom uređaju.

Ona crveni detaj na sredini tastature – TrackPoint jako dobro dođe svima onima koji puno tipkaju, te se i ona kao takva nađe “pri ruci”. Doduše nisu namjenjena za igranje brzih igara ili za dizajnerske poslove, ali postoje dobri razlozi da ipak ćim prije naućite da koristite TrackPoint.

Preporuke

Kupovina novog laptopa pa tako i ThinkPad-a donosi nekoliko radnji koje su uobičajene i sasvim očekivane. Prvo što trebate je da formatirate uređaj, instalirate vašu omiljenu verziju OS sistema kako bi ThinkPad radio što je moguće bolje. Sve ovo činite kako bi onemogućili rizik loše verzije OS ili nekog skrivenog virusa. ThinkPad je po pitanju ekrana jako kvalitetan i mnogo bolji od sličnih laptopa konkurentskih firmi, ali nabavka IPS modela ili modela sa dodirnim ekranom je jako dobra odluka.

Ako možete i ako nemate to, uradite zamjenu ekrana za neki IPS model odmah nakon kupovine. Samo ovdje obratite pažnju da vam IPS ekran ili ekran osjetljiv na dodir poskupljuje cjelokupnu mašinu za oko 200 KM. Međutim ovaj ulog će vam se dugoroćno isplatiti. Nešto što vrijedi za sve laptope a ne samo za ThinkPad. Ako je to da ako vaš model ima tradicionalni tvrdi disk, zamijenite ga SSD diskom i tek onda idite sa instalacijom sistema. Što se tiće sofvera – trebate li neki sjajan softver za upotrebu na vašem novom ThinkPad-u, mnogo dobrog softvera možete lako naći na internetu.

ThinkPad Serija T (laptop srednje veličine)

Ako niste sigurni koju velićinu želite, razmislite o ovoj seriji modela. Modeli T serije sa sufiksom su tanji modeli od uobičajenih laptopa, ali imaju lošiji vijek trajanja baterije u odnosu na uobičajene T modele. Oni također obično koštaju više od obične T serije.

Modeli iz T serije sa ‘p’ sufiksom (npr. T61p) znači da su jaći od običnih T serija, a neki dolaze s jačim namjenskim GPU-om. Oni su slični W seriji. Modeli serije T sa sufiksom ‘i’ (npr. T420i) u osnovi su isti kao i redovni modeli T serije, ali sa slabijim specifikacijama. Preporuka je da izbjegavate one sa Celeronima, jer su previše spori.

Najčešći kvarovi su vezani za pregrijavanje i hlađenje pa ih pokušajte poboljšati hladnima redovnim održavanjima ventilatora i korištenjem uvijek svježe termalne paste. Ovo će sigurno produžiti vijek trajanja laptopa.

ThinkPad Serija X (laptop malih dimenzija)

Ovo je serija laptopa malih dimenzija ali i velikog vijeka trajanja baterije. X serija sa sufiksom X (npr. X200) znači da su tanji od uobičajenih X serija i koriste CPU niskog napona u odnosu na Full Voltage. To znači da duže traju na bateriji i da su sa tim još bolje prenosivi.

Ali ponovo taj TrackPoint. Modeli laptopa serije X sa sufiksom ‘i’ (npr. X220i) u osnovi su isti kao i redovni modeli iz X serije, ali sa slabijim konfiguracijama. Opremljeni su sa Celeronima, Pentiumima i sa i3 CPU. Izbjegavajte ove sa Celeronima i Pentium-ima, pa se držite modela sa i3 minimalne konfiguracije.

Tablet X serije

Ovaj model je malo veći od X serije. Ima olovku zahvaljujući osjetljivosti na pritisak na 256 nivoa Wacom Digitizer, a neki modeli imaju i multi-touch.
Modeli tableta X serije sa sufiksom ‘i’ (npr. X220i Tablet) u osnovi su isti kao i regularna X serija, ali sa nižim specifikacijama. Ponovo smjernica da izbjegavajte one sa Celeronima, jer su jako spori.

Serija W (Umjesto radne površine)

Ako jednostavno volite zamjenu radne površine, ne tražite dalje od W serije. Zavisno o konfiguraciji, cijene W-serije se uveliko razlikuju. Ovdje su navedene krajnje niske cijene, ali modeli mogu biti znatno skuplji ako je bolji CPU, GPU i ekran.

ThinkPad X1 Carbon (iznimno tanak i lagan)

Ako želite nešto još bolje, moćnije i trajnije – našao si. X1 Carbon modeli su, po mom mišljenju, najbolji i najatraktivniji laptopi sa odličnim dizajnom. Takođe X1 Carbon G2 nema fizički TrackPoint taster, a ovo bi moglo obeshrabriti one kupce koji su navikli na TrackPoint. Modeli imaju neobičan izgled tastature i gornji red TouchBar-a. Da, kao što vidite – objavljen je godinama prije MacBook TouchBara.

ThinkPad Yoga (novi stil laptopa / tableta)

Ovu fantastičnu kombinaciju nalazite u liniji ThinkPad Yoga. Može se reći da je ovo pristup koji je prednost za korisnike kojima nije cilj što više snage i koji ne trebaju baš monstrum mašine. ThinkPad je obezbjedio Yoga funkcionalnost i to je odlična odluka. Neke karakteristike se pokušavaju globalno uvesti, ali imajte na umu da snaga i funkcionalnost dosta variraju kod različitih modela. Ovo i jest razlog zašto nema većeg teksta o ovoj ThinkPad seriji.

Serija ‘Ostalo’

Ako ste pronašli neki stariji model koji nije u ovom vodiču, jednostavno to zaobiđite. Možete razmisliti o kupovini samo u slučaju da ste kolekcionar laptopa i uređaja koji se više ne koriste. Riječ je o jeftinijim a debelim verzijama ThinkPad-ova koji su izrađeni od plastike loše kvalitete. Naravno da je sa ovom karakteristikom laptop manje trajan. Ovdje ću pomenuti izuzetno loše zglobove na Edge seriji.

Izbjegavajte:

  • R-seriju
  • SL seriju
  • Z-seriju
  • Edge / E-seriju

Evo nekoliko savjeta za ličnu kupovinu ThinkPada.

  • Provjerite jeste li zadovoljni fizičkim stanjem uređaja ThinkPad koji kupujete.
  • Provjerite ima li punjač i radi li
  • Uključite laptop i provjerite da li sve svijetli. Pritiskom na Blue ThinkVantage, trebali bi ući u BIOS bez lozinke.
  • Provjerite da nije postavljena neka lozinka.
  • Prilikom uključivanja laptopa treba da se laptop podignuti u postojeći OS sa realno kratko vremena.

UPOZORENJE BIOS-a!

Pošto laptop ne možete resetirati jednostavnim vađenjem baterije, nikada više ne kupujte ThinkPad sa zaključanim BIOS. Ova lozinka zvana Supervizor je pohranjena na čipu i potrebna je kompletna zamjena matične ploće u slučaju ako ne znate ili zaboravite lozinku. Postoji i alat koji se može koristiti za resetiranje i oporavak lozinke za BIOS bilo kojeg ThinkPada (osim nekih SL modela), i to košta oko 100 dolara.

Nakon svega, provjerite može li sigurno pristupiti BIOS-u. Vi svoj ThinkPad još uvijek možete pratiti i daljinski onemogućiti rad ako je omogućena usluga Computrace na njima. Ali ako vam laptop dolazi sa omogućenom Computrace karakteristikom, postoji vjerovatnoća da je laptop ukraden ili ga je prethodni vlasnik zaboravio isključiti.

Treba li nabaviti originalnu Lenovo bateriju ili neku zamjensku bateriju?

Nekoliko je stvari koje morate imati na umu ako razmišljate o zamjenskoj bateriji. Zamjenske baterije rijetko imaju svoj nazivni kapacitet. Baterije obično dolaze sa 70-80% dizajniranog kapaciteta originalne baterije. Može biti puno veće ili imati drugačiji dizajn od orginalne baterije. Dakle, odaberite svoju, pouzdanu, ali skupu (preko 100 USD) bateriju ili malo neugodnu i dugotrajniju bateriju za 30 USD.

Mogu li igrati igre na ThinkPadu?

Uz GPU (pod uvjetom da ga podržava vaš model) ili namjenski GPU model, vaši bi rezultati trebali biti prilično dobri, i igranje igara je moguće. Integrirana grafika znači da ne treba da očekujete igranje igara, osim starijih koju može pokrenuti integrisana grafička kartica.