Lenovo Thinkpad

Linija ThinkPad laptopi za 2019. godinu se pokazala kao vrlo jaka. Za profesionalne korisnike laptopa, ThinkPad je decenijama poznat kao jedan od najboljih i najpouzdanijih brendova. Otkako je Lenovo kupio IBM-ovo posebno odjeljenje 2005. godine, linija ThinkPada nastavila se razvijati na nove i intrigantne načine. Bilo da se radi o X, T ili E seriji, ima dosta odličnih laptopa koje možete odabrati. Ali to vam može otežati pronalaženje najboljeg Lenovo laptopa.

Da bismo vam pomogli da odaberete pravi laptop za svoje potrebe, evo vodiča za različite dostupne opcije i zašto bi one mogle biti odličan izbor za vašu sljedeću nadogradnju laptopa.

Serija ThinkPad X laptop

Lenovo Thinkpad X

Na vrhu ThinkPada linije je X serija. Ovo su najbolji od laganih laptopa ThinkPad, koji nude dug radni vijek baterije, snažne sigurnosne funkcije,
kao i klasično ThinkPad TrackPoint središte na tastaturi. Dizajnirani su i da budu čvrsti, a Lenovo s ponosom tvrdi da su ThinkPadovi serije X rasprostranjeni širom svijeta.

Ako vam se sviđa zvuk serije X, neke sjajne opcije uključene su kod ThinkPad X390 i ThinkPad X280. Svi laptopi serije ThinkPad X dolaze s Intelovim procesorima 8. generacije, brzim SSD uređajima i mogućnostima između 4 i 32 GB RAM-a.

Joga

Lenovo Yoga

Lenovo nudi i Yoga verzije uređaja X serije, uključujući X380 Yoga i X390 Yoga. Joga verzije X serije sadrže ekran osetljiv na dodir i potpuno su konvertibilni zahvaljujući spojevima od 360 stepeni. To znači da se može prebaciti na četiri načina upotrebe – na laptop, stalak, tablet ili u obliku šatora.

Neke verzije Yoge takođe imaju integrisane olovke, poput X380 Yoga, koja omogućava šaranje na ekranu i obelježavanje vaših PDF-ova i drugih dokumenata.

ThinkPad X1 serija: Carbon, Yoga, Extreme

Da se ne pomiješa sa X serijom, takođe spada pod Lenovo ThinkPad brendiranje ThinkPad X1 Carbon, X1 Yoga i X1 Extreme. Ovo su više premium uređaji, sa višim cijenama.

ThinkPad X1 Carbon najtanji je i najlakši ThinkPad uređaj, a ima i dugo trajanje baterije. Iako nije konvertabilan, ThinkPad X1 Carbon nudi snažne sigurnosne funkcije poput klizača „ThinkShutter“ za skrivanje web kamere kada se ne koristi, kao i čitač otiska prsta. Nažalost, malo je skuplja u odnosu na konkurente.

Lenovo je ThinkPad X1 Extreme jedna od najskupljih Lenovo opcija, ali nudi i najviše specifikacije. Počevši od nešto manje od 3000 KM, nudi 4K zaslon osjetljiv na dodir kojeg pokreće grafički čip Nvidia GeForce GTX 1050 Ti. Također nudi do 64GB RAM-a i vrhunski Intel Core i7 CPU iz 8.generacije. To mu pruža snažne mogućnosti kada je riječ o zadacima produktivnosti poput prikazivanja videa, ali nije loš ni za igranje izvan radnog vremena.

Dodatno, bićete oduševljeni sa njegovom odličnom tastaturom, 4K displeju sa HDR i CPU performansama. Ako vam se sviđaju mogućnosti 2 u 1, možete razmotriti i Yoga verziju ThinkPad X1, koji nudi jasan prikaz, odlične performanse i mek dodir. U toku je i verzija koja je u cijelosti od aluminijuma.

Thinkpad laptopi Serija T

Ispod serije X je serija T. To su standardni laptopi u stilu preklopnika koji su više namjenjeni profesionalcima ili firmama. Neki takođe mogu vidjeti ove uređaje kao alternativu MacBook-vima.

Trenutni modeli T-serije uključuju 14-inčni Lenovo T490, ThinkPad T480 i 15-inčni ThinkPad T580. 15-inčne verzije dolaze s brojčanom pločicom pored glavne tastature. Neke laptope serije T od 14 inča takođe odlikuju dug životni vijek baterije, a Lenovo obećava da će vam T490s moći izdržati do 20 sati uz samo jedno punjenje.

Lenovo T-serije takođe sadrže opcije sa ekranom osetljivim na dodir i širok spektar povezivanja, uključujući USB-C i USB-A portove. To ih čini odličnim izborom ako ste uvijek vani ili puno vozite.

Ako želite nešto od T-serije, preporučujemo Lenovo T480. Ovaj laptop ima lagane mogućnosti povezivanja, vijek trajanja baterije, touchpad-a i tipkovnice, a sve po izvrsnoj cijeni.

Thinkpad laptopi Serija E

Ne morate trošiti bogatstvo da biste dobili sjajan ThinkPad; Postoje i neke povoljne opcije ulaznog nivoa, naime E serija. Cijene se kreću od 1.100 do 1.200 KM, a većina nudi sjajan hardver i uobičajenu kvalitetu izrade ThinkPad-a, ali žrtvuju težinu i prenosivost. Na primjer, ThinkPad E590 ima odličan Intel procesor 8. generacije i može se nabaviti za manje od 1.200 KM, ali težina mu je nešto veća. Najjeftiniji modeli E-serije imaju i zaslone s nižom rezolucijom od 1366 x 768, a ali nema opcije za touchpad.

Međutim, ThinkPad E490s, koji počinje od 1.500 KM, dolazi sa potpuno metalnom strukturom i održava tanku, elegantnu formu, kao i sigurnosne karakteristike poput ThinkShutter web kamere i čitača otiska prsta. Svi uređaji serije E dolaze s opcijama za Intelove procesore 8. generacije, ali za one sa manjim budžetom tu su i opcije sa procesorom AMD Ryzen.

Sve navedene karakteristike su primamljive ali izbor je vaš. Posjetite naš portal i odaberite jedan od izuzetnih Lenovo laptopa na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/529-lenovo-laptopi